Gewerkte uren bijhouden

Het bijhouden van gewerkte uren is voor veel bedrijven een tijdrovende klus. Zeker wanneer de uren per medewerker opgevraagd, gecontroleerd en geregistreerd moeten worden. Om de urenregistratie vlotter te laten verlopen kun je gebruik maken van Excel. Op deze pagina lees je hoe je eenvoudig en gratis uren bijhoudt in Excel.

uren-bijhouden-excel

Gewerkte uren bijhouden in Excel

Het bijhouden van gewerkte uren op papier of via gratis programma’s is vaak chaotisch en niet altijd betrouwbaar. Een logische stap is het bijhouden van gewerkte uren in Excel of Google Spreadsheets. Dit is gratis, eenvoudig en zeer overzichtelijk. In het volgende stappenplan lees je hoe het werkt:

Stap 1: opzetten van Excel-spreadsheet

In cel A1 vul je ‘dag’ in, gevolgd door de horizontale cellen voor week 1, week 2, week 3 en week 4. Als er sprake is van overwerk, kun je na elke ‘week’-cel een ‘overwerk’-cel toevoegen. Vul vervolgens de dagen van de week in cellen A2 tot en met A8. In cel A9 typ je ‘uurloon’ en in cel B9 vul je het bedrag van het uurloon in.

Stap 2: automatisch totaal aantal gewerkte uren berekenen

In cel A10 typ je ’totaal’. Om een formule toe te passen die het aantal gewerkte uren per week vermenigvuldigt met het uurloon, klik je op cel B10 en typ je “=SOM(B2:B8)*B9”. Druk daarna op enter. Herhaal dit proces voor de rest van de weken, zodat je een volledig overzicht krijgt van de gewerkte uren in een maand.

Excel-template om uren bij te houden

Als de bovenstaande informatie nog steeds ingewikkeld lijkt, is het handig om gebruik te maken van een vooraf gemaakte Excel-template. Dit bespaart je veel tijd en energie. Zowel Microsoft zelf als derde partijen bieden verschillende gratis templates aan voor het bijhouden van gewerkte uren in Excel. Met dit soort Excel-templates hoef je alleen maar de relevante gegevens in te vullen, zoals de dagen van de week, het uurloon en het aantal gewerkte uren. De berekeningen worden automatisch uitgevoerd, waardoor je een duidelijk overzicht krijgt van de totale gewerkte uren en de bijbehorende betalingen.

uren-bijhouden-excel-template
Bron: office.com

Waarom gewerkte uren bijhouden?

Uren bijhouden van je personeel is belangrijk voor een goed beheer van de arbeidstijd en het nauwkeurig berekenen van de kosten. Of je nu een klein bedrijf of een grote organisatie hebt, het bijhouden van de gewerkte uren van je personeel is van groot belang. Het stelt je in staat om inzicht te krijgen in de productiviteit, de juiste loonadministratie te voeren en de naleving van arbeidsregels te waarborgen. Met een gestructureerde urenregistratie kun je de prestaties van je personeel efficiƫnt beheren en zorgen voor een eerlijke beloning voor hun inzet. Excel is is daar een eenvoudige en gratis oplossing voor.

Eenvoudig en snel uren registreren met Werktijden.nl

Wie op zoek is naar een totaaloplossing, kan terecht bij Werktijden. Een slimme software met een handige app voor personeelsplanning is een waardevolle toevoeging voor elk bedrijf:

1. In slechts enkele minuten kun je een rooster maken op basis van beschikbare werknemers.
2. Medewerkers kunnen eenvoudig en snel hun beschikbaarheid doorgeven.
3. Medewerkers kunnen zelf openstaande diensten oppakken.
4. Altijd en overal inzicht in de personeelsplanning en verlofaanvragen, 24/7.
5. Verlofaanvragen komen op tijd binnen en worden ter goedkeuring voorgelegd aan de manager.

Daarnaast is het erg handig om diensten onderling te kunnen ruilen tussen medewerkers met vergelijkbare vaardigheden. Bij onverwachte ziekmeldingen kan er direct actie ondernomen worden, omdat de software aangeeft welke medewerkers niet ingeroosterd zijn maar mogelijk beschikbaar zijn. Sterker nog, degenen die niet werken krijgen een melding of ze de dienst willen overnemen.

Conclusie

Kortom: met onze tool kunnen medewerkers zelf hun gewerkte uren bijhouden. Daarnaast zit er minder tijd in het registreren van uren, doordat de urenregistratie gekoppeld kan worden aan de personeelsplanning en verlofregistratie.

Ervaar hoe eenvoudig urenregistratie kan zijn

Probeer gratis en vrijblijvend twee weken onze tool uit en ontdek alle mogelijkheden. Liever eerst wat meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk voor welke klanten we werken.

Probeer Gratis