Wat zijn minuren?

Overwerk, plusuren, minuren en compensatie uren; termen die vast wel eens een keer de revue hebben gepasseerd. Maar hoe werkt het nu met openstaande minuren? We leggen het hier graag uit.

De betekenis van minuren

Minuren zijn de uren die minder lang worden gewerkt dan dat afgesproken is in het contract. De uren die een werknemer werkt worden geregistreerd in een urenregistratie. Elke werknemer heeft een minimum aantal uren waaraan voldaan moet worden volgens het opgezette contract met de werkgever. Minuren in een loonperiode kunnen ontstaan doordat de werkgever niet genoeg werk beschikbaar heeft of doordat de werknemer aan niet genoeg uren kan voldoen door persoonlijke omstandigheden.

Plusuren compenseren met minuren

Plusuren zijn dan logischerwijs uren die langer worden gewerkt dan dat afgesproken is in het contract. Openstaande minuren kunnen worden gecompenseerd door openstaande plusuren. Wanneer aan het einde van het jaar alle minuren zijn gecompenseerd, dan worden de overgebleven plusuren compensatie uren genoemd. Deze compensatie uren kunnen worden gecompenseerd voor vrije uren of geld.

Let op! plusuren zijn andere uren dan de uren die gemaakt worden bij overwerk – ook wel overuren genoemd. Een werkgever kan verplichten tot overwerk; plusuren zijn uren die door de werknemer vrijwillig ‘te veel’ worden gewerkt. De werkgever verplicht deze uren niet, maar vindt het wellicht fijn dat de klus in die extra tijd is afgemaakt. Het kan per bedrijf verschillen of er ruimte is voor plusuren en welke regels er worden gehanteerd.

Minuren berekenen

Er is geen vaste berekening voor het vaststellen van minuren. Vaak worden minuren, plusuren en compensatie uren mondeling afgesproken met een manager of leidinggevende. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat een werknemer met een contract van 36 uur, vrijwillig en in samenspraak met een manager of leidinggevende, 40 uur werkt in de week. In een week bouwt de werknemer dan 4 plusuren op. Deze uren kunnen later gecompenseerd worden met minuren.

Het is belangrijk voor de werkgever en werknemer om deze uren goed bij te houden. Werktijden.nl biedt een eenvoudige tool waarmee het overzicht op uren gemakkelijk kan worden ingezien. Door de vele mogelijkheden binnen onze tool is het eenvoudig voor een manager, leidinggevende en werknemer om de min- en plusuren in te zien.

Voor de werknemers is het boeken van uren in de app eenvoudig geregeld door middel van onze urenregistratiesysteem. Urenbriefjes zijn dus niet meer nodig! Benieuwd naar hoe eenvoudig het boeken van uren via de Werktijden.nl app is? Bekijk dan snel de onderstaande video.

Probeer nu 14 dagen gratis en geheel vrijblijvend onze tool uit

Gelijk benieuwd naar onze tool?

Neem de tijd om te ontdekken hoe we kunnen helpen. Vragen over onze tool? We beantwoorden ze graag!

Probeer Gratis