Gewerkte uren berekenen: hoe doe je dat?

gewerkte-uren-berekenen

Het berekenen van je werkuren biedt inzicht in je werktijden en productiviteit. Daarnaast check je op die manier eenvoudig of je niet te veel of te weinig werkt. Het komt regelmatig voor dat je meer werkt dan in je contract vermeld staat en daar niet extra voor betaald wordt. Je uren berekenen en bijhouden is dus in verschillende opzichten een slim plan.

Werkuren berekenen: dit zijn de mogelijkheden

Je werktijden worden contractueel meestal uitgedrukt in een x-aantal uren per week. Voor werknemers die fulltime werken is dat vaak 36 of 40 uur en voor parttimers is dat variabel. Dat laatste geldt ook voor zzp’ers. Wanneer de uren niet worden bijgehouden is het onduidelijk hoeveel er precies gewerkt wordt.

Sommige bedrijven werken met een prikklok die je gewerkte uren automatisch bijhoudt en opslaat, maar wanneer dat niét het geval is dien je zelf je uren bij te houden. Hier zijn verschillende opties voor.

Je kunt ervoor kiezen om online je uren bij te houden via een online tool of app. Er zijn talloze eenvoudige apps waarmee je simpelweg je uren bijhoudt, vergelijkbaar met een in- en uitkloksysteem. Populaire apps hiervoor zijn TimeMate, Ureg en Keeping. Voor zzp’ers en werknemers die zelf hun uren willen bijhouden een prima idee. Ben je werkgever en wil je meer overzicht over de gewerkte uren van je werknemers? Dan is een structurele urenregistratie een slim plan. Zowel het management als het personeel houden met zo’n aanwezigheidssoftware gemakkelijk overzicht over de werktijden.

Werkuren berekenen in Excel

Het berekenen van je uren kan gemakkelijk via apps en tools, maar ook Excel biedt mogelijkheden. Als je volgens een strakke planning werkt – bijvoorbeeld van 9 tot 5 – is het bijhouden van je uren niet zo relevant. Maar wanneer je een aantal man personeel in dienst hebt die bijvoorbeeld thuis en/of op onregelmatige werktijden werken, is het handig om inzicht te hebben in het aantal uren.

In Excel koppel je eenvoudig een x-aantal uren aan een specifiek project. De werknemer houdt dan zijn of haar uren bij en vult deze simpelweg in. Aan het eind van de rit zie je of de werknemer het project in het aantal bestemde uren gerealiseerd heeft. Mocht dat niet het geval zijn, zie je direct de minuren of plusuren. Met andere woorden: je telt tijd eenvoudig op of trekt het af, waardoor het overzichtelijk wordt hoeveel uren je werkt. Ook als dat er te veel of te weinig zijn.

Verlofuren berekenen

Het berekenen van je verlofuren is in eerste instantie afhankelijk van je contract. Daarin staat hoeveel vakantiedagen je per jaar hebt. Naast vakantiedagen zijn er andere soorten verlof, zoals wettelijk bepaald verlof en bovenwettelijk verlof. Kort gezegd houdt dat in dat je naast je vakantiedagen, wettelijk gezien recht hebt op vrije dagen in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld tijdens calamiteiten, een doktersbezoek of verhuizing.

Het berekenen van verlofuren en het registreren van verlofuren kan je als werknemer of werkgever zelf doen. Als je fulltime werkt is dat eenvoudig, maar voor parttimers is het een rekenwerkje waar onnodig veel tijd in kan zitten. Er bestaan voldoende geautomatiseerde systemen die binnen een paar drukken op de knop de verlofuren overzichtelijk geordend heeft op basis van het contract. De tool en app van werktijden.nl is zo’n systeem dat voor zowel kleine als grote bedrijven uitstekend werk. Het werkt snel, duidelijk én het bespaart tijd.

Makkelijk uren berekenen met werktijden.nl

Heb je mensen in dienst? Dan is het voor alle betrokkenen een toegevoegde waarde om een urenregistratieprogramma te gebruiken. Met de app van werktijden houdt personeel eenvoudig en snel hun uren bij. Dit kan zowel via de app als via een prikklok. De werkuren worden dan specifiek bijgehouden. Klopt er iets niet met betrekking tot het werkschema? Dan grijpt de app vanzelf in en krijg je melding. Door de digitalisering én automatisering van uren berekenen, bespaar je veel tijd en moeite. Het biedt overzicht, vertrouwen en rust.

Het monitoren van uren hoeft niet moeilijk te zijn

Probeer 14 dagen gratis

Zonder automatische verlenging

Probeer Gratis