Een rooster maken in Excel: zo doe je dat effectief!

Het maken van een rooster is een fluitje van een cent: mits je de juiste tools en trucs gebruikt. Bij kleinere teams en vaste werktijden is het eenvoudig om met een simpele weergave te werken.

Wordt het echter complexer, bijvoorbeeld in het geval van een dienst- of ploegenrooster, dan is het prettig als er een omgeving beschikbaar is waarin eenvoudig geschakeld kan worden en het overzichtelijk is voor het team en de roostermakers zelf. In excel is een werkrooster te maken, hoewel het wel handig is als er een template gebruikt wordt met formules. We laten graag zien hoe dit werkt, en hoe het maken van een bedrijfsrooster nóg eenvoudiger en sneller kan!

Voor iedere bedrijfssituatie een passend werkrooster

Niet ieder bedrijf is hetzelfde. Hierom is het belangrijk om direct mee te geven dat er geen “one size fits all” oplossing is voor het roosteren. Wel is er een aantal basis templates en werkwijzen beschikbaar die er in ieder geval voor zorgen dat het overzichtelijk is voor werknemers. Het voordeel van Excel – of Google Spreadsheets – is dat er een hoop gratis mogelijkheden zijn die de ultieme basis bieden. Om daar te komen, dienen de volgende stappen gezet te worden:

Een werkrooster template in Google Spreadsheets

- Open Google Drive;
- Ga naar de drive map waar je in wilt werken; 
- Klik op “Nieuw”. Er verschijnt een dropdown menu met opties;
- Naast de optie “Google Spreadsheets” staat een pijltje. Klik hier op;
- Er verschijnt weer een dropdown menu. Kies hier voor “op basis van template”;
- Er zijn enkele opties beschikbaar. Deze zijn later nog aan te passen in tekst / kleur en eventueel zelfs indeling;
Aan de slag!

gewerkte uren berekenen in excel
Een werkrooster template in microsoft Excel

- Open een leeg Excel document en klik op “bestand”;
- Ga naar “nieuw”;
- Zelf sjablonen zoeken is mogelijk in de zoekbalk die verschijnt. Kies hier bijvoorbeeld voor “rooster” of “weekrooster”;
- Er zijn enkele opties beschikbaar. Deze zijn later nog aan te passen in tekst / kleur en eventueel zelfs indeling;
Aan de slag!

Excel en Spreadsheets zijn goede en vrij voordelige tools – in sommige gevallen zelfs gratis – om te starten met roosteren. Echter kleven er ook enkele nadelen aan het maken van een werkrooster in Excel of Spreadsheets. Meer weten? Hier hebben we een overzicht met alle voor- en nadelen van een werkrooster maken in Excel uitgewerkt.

De volgende stap in rooster maken: van Excel naar een tool.

Klaar voor de volgende stap? Dan is een planning tool een volgend level. Het voordeel van een planning software is dat het toekomstbestendig is, waardoor schaalbaarheid gecreëerd kan worden. Bovendien is het vaak vele malen professioneler en overzichtelijker; makkelijk in gebruik, en minder foutgevoelig doordat er geen tikfoutjes in formules en dergelijke kunnen ontstaan. We gaan op deze pagina wat meer de diepte in als het gaat over een strategische personeelsplanning

Bij Werktijden.nl bieden we een planning tool die het bedrijf en team de juiste handvaten geeft. Roosteren wordt niet alleen een eitje: ook is het mogelijk om zelf bepaalde functies aan- of uit te zetten, medewerkers toegangs- en bewerkingsrechten te geven waar wenselijk en exports uit te draaien van bijvoorbeeld zaken als efficiency. Handig wanneer overzicht nodig is in ploegen– en diensten roosters, verlof aanvragen en goedkeuringen en vaste parttime dagen.

Het voordeel van de afname van een tool als Werktijden.nl is dat ons team je er doorheen loodst. We staan altijd klaar, schakelen snel en hebben in korte tijd een oplossing voor ieder issue. We kijken met je mee en geven waar mogelijk tips om nóg efficiënter te werken. Benieuwd hoe het precies zit? Hier vertellen we er meer over.

Liever direct een vrijblijvend kijkje nemen in onze planning tool? 

Dat kan altijd! Het is mogelijk om de plannings app van Werktijden.nl gratis en vrijblijvend twee weken uit te proberen en te experimenteren met het maken van een werkrooster.

Kijk rustig of het prettig werkt, en vraag vooral ons team naar alle mogelijkheden.

Probeer Gratis