Een ploegenrooster maken

Zo’n 10 tot 20 procent van de werknemers werkt weleens in ploegendienst. Voornamelijk de procesindustrie maakt gebruik van ploegenroosters, maar ook in de horeca, gezondheidszorg en hulpverlening wordt er gebruik gemaakt van dit type rooster.

bedrijfsrooster

Omdat er bij een ploegenrooster geen standaard werktijden van toepassing zijn, kan het samenstellen van dit type rooster een flink gepuzzel zijn. Op deze pagina lees je meer over de verschillende typen ploegenroosters die er zijn én laten we weten hoe Werktijden.nl het maken van ploegenroosters makkelijk maakt.

Verschillende soorten ploegenroosters

Om de ploegendiensten soepel in elkaar over te laten lopen, worden ploegenroosters opgesteld. Het is belangrijk om een ploegenrooster zo goed mogelijk af te stemmen met werknemers en op de processen van het bedrijf. Er bestaan talloze soorten ploegenrooster, maar meest voorkomende zijn de twee-, drie- en vijf-ploegenroosters.

Twee-ploegendienst

Bij een twee-ploegendienst werkt een ploeg 's ochtends en 's middags, waarna de volgende ploeg de avond en de nacht werkt. Hierbij wordt er per week afgewisseld welke ploeg in de avond en welke ploeg in de ochtend werkt.

Drie-ploegendienst

De drie-ploegendienst speelt zich, net als de twee-ploegendienst, standaard van maandag tot en met vrijdag af. Daarnaast werkt de drie-ploegendienst via hetzelfde principe als de twee-ploegendienst. Het enige wat verschilt is dat er naast een ochtend- en avondploeg ook een nachtploeg aanwezig is.

Vijf-ploegendienst

Een vijf-ploegendienst heeft betrekking op de gehele week. Er zijn bij dit type ploegendienst dus 24/7 werknemers aanwezig in een bedrijf. Doordat er vijf verschillende ploegen verwerkt worden in dit type ploegendienst, kan het ploegenrooster op veel verschillende manieren worden ingevuld.

Voorbeeld van een ploegendienst

Een voorbeeld van een ploegendienst is: drie nachtdiensten, twee dagen vrij, drie late diensten, twee dagen vrij, drie vroege diensten, twee dagen vrij. Een andere optie is: twee vroege, twee late en twee nachtdiensten gevolgd door vier vrije dagen. Daarnaast kunnen de start- en eindtijden van de diensten ook nog verschillen.

Een tip is om bij dit type rooster uit te gaan van een standaard werkweek waarbij werknemers 60% werken en 40% van de tijd vrij zijn. Dit uitgangspunt kan helpen wanneer er een rooster gemaakt moet worden.

Ploegenrooster maken

Een eenvoudig rooster kan gemaakt worden in Excel, maar een ploegenrooster maken in Excel kost vaak onnodig veel tijd. Met de tool van Werktijden.nl wordt het inplannen van personeel gemakkelijk. Binnen één oogopslag zie je de beschikbare tijden van werknemers en plan je snel flexibel of voor de lange termijn roosters in. Zaken als verlof en dienstovername bij ziekte worden binnen no-time via de app doorgegeven, zodat zowel werknemer als werkgever weet waar hij aan toe is.

Neem de tijd om alle functies in onze tool te ontdekken

Probeer onze tool 14 dagen gratis uit!

We laten graag zien dat het inplannen van personeel en het bijhouden van uren en verlofuren niet moeilijk hoeft te zijn.

Probeer Gratis