Een ploegenrooster maken
Ongeveer 10 tot 20 procent van de werknemers werkt wel eens in ploegendienst. Voornamelijk de procesindustrie maakt gebruik van ploegenroosters, maar ook in de horeca, gezondheidszorg en hulpverlening wordt er gebruik gemaakt van dit type rooster.
Doordat er bij een ploegenrooster geen standaard werktijden worden gehanteerd, kan het samenstellen van dit type rooster een ware puzzel zijn. Graag vertellen we meer over de verschillende typen ploegenroosters die er zijn en laten we weten hoe Werktijden.nl het maken van ploegenroosters kan vergemakkelijken.
Verschillende soorten ploegenroosters
Om de ploegendiensten soepel in elkaar over te laten lopen, worden er ploegenroosters opgesteld. Het is van belang om een ploegenrooster zo goed mogelijk af te stemmen met werknemers en op de processen van het bedrijf. Er zijn verschillende soorten ploegenroosters. De meest voorkomende zijn de twee-, drie- en vijf-ploegenroosters.
Twee-ploegendienst
Bij een twee-ploegendienst werkt een ploeg van de ochtend tot de middag, waarna de volgende ploeg de avond en de nacht werkt. Hierbij wordt er per week afgewisseld welke ploeg in de avond en welke ploeg in de ochtend werkt.
Drie-ploegendienst
De drie-ploegendienst speelt zich, net als de twee-ploegendienst, standaard van maandag tot en met vrijdag af. Daarnaast werkt de drie-ploegendienst via hetzelfde principe als de twee-ploegendienst. Het enige wat verschilt is dat er naast een ochtend- en avondploeg ook een nachtploeg aanwezig is.
Vijf-ploegendienst
Een vijf-ploegendienst heeft betrekking op de gehele week. Er zijn bij dit type ploegendienst dus 24/7 werknemers aanwezig in een bedrijf. Doordat er vijf verschillende ploegen verwerkt worden in dit type ploegendienst, kan het ploegenrooster op vele verschillende manieren worden ingevuld.
Een voorbeeld is: drie nachtdiensten, twee dagen vrij, drie late diensten, twee dagen vrij, drie vroege diensten, twee dagen vrij. Een andere optie is: twee vroege, twee late en twee nachtdiensten gevolgd door vier vrije dagen. Daarnaast kunnen de start- en eindtijden van de diensten ook nog verschillen.
Een tip is om bij dit type rooster uit te gaan van een standaard werkweek waarbij werknemers 60% werken en 40% van de tijd vrij zijn. Dit uitgangspunt kan helpen wanneer er een rooster gemaakt moet worden.
Het maken van een ploegenrooster
Een eenvoudig rooster kan gemaakt worden in Excel, maar een ploegenrooster maken in Excel kan erg lastig zijn en veel tijd kosten. Met de tool van Werktijden.nl is het inplannen van personeel erg makkelijk.
Probeer onze tool 14 dagen gratis uit!
We laten graag zien dat het inplannen van personeel en het bijhouden van uren en verlofuren niet moeilijk hoeft te zijn.
Probeer Gratis