Wat zijn compensatie uren?

Overwerk, plusuren, minuren en compensatie uren; termen die vast wel eens een keer voorbij zijn gekomen. Wat is nou precies het verschil tussen overwerk en compensatie uren? Zijn compensatie uren niet gewoon verlofuren? We vertellen graag meer over de betekenis ervan.

De betekenis van compensatie uren

Compensatie uren zijn de uren die langer worden gewerkt dan dat afgesproken is in het contract. Het zijn uren die gespaard kunnen worden door structureel meer te werken dan dat schriftelijk is vastgelegd. De extra uren die hiermee worden opgebouwd kunnen later worden opgenomen als vrije uren.

Let op! Compensatie uren zijn andere uren dan uren die gemaakt worden bij overwerk. Een werkgever kan verplichten tot overwerk; Compensatie uren zijn uren die door de werknemer vrijwillig “te veel” worden gewerkt. Vaak wordt er in samenspraak met management besproken of het mogelijk is om vrijwillig extra gewerkte uren in te ruilen voor vrije uren. Het kan per bedrijf verschillen of er ruimte is voor compensatie uren en welke regels worden gehanteerd met betrekking tot deze regeling.

Compensatie uren berekenen

Er is geen vaste berekening voor het vaststellen van compensatie uren. Dit komt doordat dit per bedrijf of organisatie kan verschillen. Vaak worden compensatie uren mondeling afgesproken met een manager of leidinggevende. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat een werknemer met een contract van 36 uur, vrijwillig en in samenspraak met een manager of leidinggevende, 40 uur werkt in de week. In een week bouwt de werknemer dan 4 compensatie uren op. Deze uren kunnen later opgenomen worden als vrije uren.

Mocht een werkgever deze afspraken maken met werknemers, dan is het van belang om deze uren goed bij te houden. Werktijden.nl biedt een eenvoudige tool waarmee het overzicht op uren gemakkelijk kan worden ingezien. Door de vele mogelijkheden binnen onze tool is het eenvoudig voor een manager of leidinggevende om de gewerkte compensatie uren in te zien.

Voor de werknemers is het boeken van uren en compensatie uren eenvoudig geregeld door middel van onze app. Benieuwd naar hoe eenvoudig het boeken van uren via de Werktijden.nl app is? Bekijk dan snel onderstaande video.

Naast het boeken van uren biedt onze tool nog veel meer mogelijkheden. Benieuwd naar hoe wij kunnen helpen op het gebied van personeelsplanning of verlofregistratie? Kijk dan rustig verder op onze website voor meer informatie.

Probeer nu 14 dagen gratis en geheel vrijblijvend onze tool uit.

Nieuwsgierig geworden en onze tool direct proberen?

Neem de tijd om te ontdekken hoe we kunnen helpen. Vragen over onze tool? We beantwoorden ze graag!

Neem contact op