Wat zijn compensatie-uren?

Overwerk, plusuren, minuren en compensatie-uren; termen die je vast weleens voorbij ziet komen en behoorlijk veel op elkaar lijken. Wat is nou precies het verschil tussen overwerk en compensatie-uren? Op deze pagina lees je alles wat je er over moet weten.

De betekenis van compensatie-uren

Compensatie-uren zijn uren die langer worden gewerkt dan afgesproken in het contract. Het zijn gespaarde uren door structureel meer te werken dan dat schriftelijk is vastgelegd. Deze extra uren die je hiermee opbouwt, kun je in veel gevallen later omzetten in geld over verlof.

Let op! Compensatie-uren zijn andere uren dan overwerkuren. Een werkgever kan in sommige gevallen verplichten tot overwerk. Compensatie-uren zijn uren die de werknemer vrijwillig “te veel” werkt. Vaak wordt er in samenspraak met management besloten of het mogelijk is om vrijwillig extra gewerkte uren in te ruilen voor vrije uren. Het verschilt per bedrijf of er ruimte is voor compensatie-uren en welke regels worden gehanteerd met betrekking tot deze regeling.

Compensatie-uren berekenen

Er bestaat geen vaste berekening voor het vaststellen van compensatie-uren. Het verandert namelijk sterk per organisatie of bedrijf. Vaak worden compensatie-uren mondeling afgesproken met een manager of leidinggevende. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat een werknemer met een contract van 36 uur, vrijwillig en in samenspraak met een manager of leidinggevende, 40 uur per week werkt. In een week bouwt de werknemer dan 4 compensatie-uren op. Deze uren kunnen later opgenomen worden als verlof.

Mocht een werkgever deze afspraken maken met werknemers, dan is het van belang om deze uren goed bij te houden. Werktijden.nl biedt een eenvoudig en overzichtelijke urenregistratietool. Door de gebruiksvriendelijkheid van de tool is het eenvoudig voor managers om de gewerkte compensatie-uren in te zien.

Voor werknemers is het boeken van uren en compensatie-uren makkelijk door middel van onze app. Naast het boeken van uren biedt onze tool nog veel meer mogelijkheden op het gebied van personeelsadministratie. Benieuwd naar hoe wij concreet helpen op het gebied van personeelsplanning of verlofregistratie? Lees dan rustig verder op onze website of neem contact op voor vragen.

START NU

Ontdek onze tool gratis!

14 dagen gratis. Zonder automatische verlenging.

Neem contact op