Wat is FTE en hoe bereken je het?

Single post featured image

FTE – ofwel fulltime equivalent – is een belangrijke KPI voor HR- en business managers. Het zorgt onder andere voor inzicht in gewerkte uren. Kort gezegd weergeeft FTE het aantal fulltime dienstverbanden in je organisatie. In dit artikel lees je wat FTE inhoudt en aan het einde weet je precies hoe FTE jou inzichten geeft in je bedrijfsvoering.

Betekenis FTE

Één FTE staat voor het aantal uur gelijk aan één fulltime dienstverband. Het aantal FTE weergeeft het aantal fulltime dienstverbanden binnen je bedrijf. Hierbij reken je zowel fulltimers als parttimers mee en kijk je naar het totaal aantal uur dat iedereen werkt.

Parttime medewerkers dragen evenredig bij aan het aantal FTE. Iemand die part-time werkt, werkt dus geen volledige FTE.

Hanteert een bedrijf 40 uur als fulltime dienstverband? Dan staat 40 uur gelijk aan 1 FTE. Iemand die 32 uur werkt staat dan gelijk aan 32 / 40 = 0,8 FTE

FTE berekeningen gaan meer over het aantal gewerkte uren dan het aantal werknemers in dienst. Een bedrijf kan veel werknemers hebben, en slechts weinig FTE. Een voorbeeld is een supermarkt. Hier werken veel jongeren als bijbaantje. Daardoor is het aantal medewerkers hoog maar FTE relatief laag. Er zijn namelijk meerdere werknemers nodig om 1 FTE te vervullen in dat geval.

Waarom wil je de FTE berekenen?

Inzicht in je FTE’s is om meerdere redenen waardevol. Waarom wil je het aantal FTE berekenen?

✅ Makkelijk te berekenen: FTE is een makkelijke KPI om te berekenen. Je hebt geen ingewikkelde of uitgebreide berekeningen nodig. Tevens zijn slechts enkele gegevens nodig voor de berekening.

Kostenbeheersing: Door het aantal FTE’s te berekenen en dit te vergelijken met het budget houd je grip op de kostenDoor het aantal FTE’s te berekenen en dit te vergelijken met het budget houd je grip op de kosten.

✅Productiviteit: Doormiddel van FTE kan je de productiviteit berekenen. Als je het aantal FTE vergelijkt met het verzette werk, weet je hoe productief je team is.

✅ Benchmarking: Door het aantal FTE te berekenen, vergelijk je ook eenvoudig de productiviteit van afdelingen.

✅ Personeelsplanning: Als manager maak je eenvoudig beslissingen op basis van FTE. Heeft een afdeling teveel of te weinig FTE ? Dan stuur je aan. Zo zorg je dat de personeelsplanning altijd compleet is.

✅Salaris berekenen. Het FTE stelt je in staat om het salaris van een parttimer te berekenen door te kijken naar het salaris van een fulltime dienstverband. Bied je iemand 24 contracturen aan, met een salaris van €3.000,- op basis van een fulltime dienstverband? Bij een fulltime dienstverband doe je dan: 24 / 40 = 0.6. 0.6 x 3.000 = €1.800,-.

FTE berekenen

Om het aantal FTE binnen je bedrijf te berekenen moet je een aantal dingen weten:

Hoeveel uur is één FTE?

Allereerst is de omvang van één FTE belangrijk. Over het algemeen gezien staat één FTE voor een werkweek van 40 uur. Dit is echter afhankelijk van de sector/werkgever waar je werkt. De overheid hanteer over het algemeen bijvoorbeeld een fulltime dienstverband van 36 uur. In dat geval staat één FTE voor 36 uur.

Aantal fulltimers

Iemand met een fulltime contract staat gelijk aan één FTE. Dit betekent dat als er enkel fulltimers binnen je bedrijf werken, dat het aantal werknemers gelijk staat aan het aantal FTE.

Contracturen parttimers

Het aantal parttimers draagt ook bij aan het aantal FTE. Hierbij is ook belangrijk om te weten hoeveel contracturen iedere parttimer heeft. De ene parttimer draagt meer bij aan het aantal FTE dan de andere.

Een voorbeeld

Stel je wil het aantal FTE berekenen. Dan heb je daar een bepaalde berekening voor nodig. Deze berekening leggen we hieronder uit aan de hand van een praktisch voorbeeld.

Schoonmaakbedrijf Clean B.V. heeft 10 medewerkers. 5 fulltimers en 4 parttimers. Een fulltime werkweek is 40 uur.

Parttimer 1 heeft 30 contracturen

Parttimer 2 heeft 24 contracturen

Parttimer 3 heeft 10 contracturen

Parttimer 4 heeft 16 contracturen

Eerst tellen we alle uren bij elkaar op:

Uren fulltimers: 5 x 40 uur = 200 uur

Uren parttimers: 30 + 24 + 10 + 16 = 80 uur

Totaal aantal wekelijkse uren: 200 + 80 = 280 uur

Om het totaal aantal FTE te berekenen delen we we de totale uren door het aantal uur van een fulltime dienstverband:

280 / 40 = 7

Schoonmaakbedrijf Clean B.V. heeft dus 7 FTE in dienst.

FTE voor personeelsplanning

Wil jij grip krijgen op je personeelsplanning? Dan is FTE het hulpmiddel om te zorgen voor genoeg personeel. Om hierin te ondersteunen heb je een systeem nodig waarin je een planning maakt en uren registreert. Werktijden doet dit voor jou. Ontdek nu 2 weken gratis hoe Werktijden jou ondersteunt in alles omtrent uren en planningen.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis