Pauzes op het werk zijn behoorlijk belangrijk voor de gezondheid van werknemers. Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatige pauzes tijdens de werkdag een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Het verhoogt de concentratie en productiviteit én het risico op burn-out en andere werkgerelateerde gezondheidsproblemen verminderen. Maar hoe ziet de ideale pauze eruit? En wat zijn de wettelijke regels wat betreft pauzes?
Wettelijke regels rondom pauzes op het werk
Om ervoor te zorgen dat werknemers gezond en veilig hun werk kunnen uitvoeren, zijn er in Nederland wettelijke regels opgesteld rondom pauzes tijdens het werk. Deze regels zijn vastgelegd in de Arbeidstijdenwet en de daarbij behorende cao’s. Hieronder worden de belangrijkste regels rondom pauzes op het werk besproken.
Pauzes bij meer dan 4,5 uur werken
Werknemers hebben recht op pauzes van ten minste 15 minuten als zij meer dan 4,5 uur per dienst werken. Deze pauzes mogen ook worden opgedeeld in delen van minimaal 15 minuten. De werknemer moet in totaal ten minste 15 minuten pauze krijgen. Tijdens deze pauzes hoeft de werknemer geen werk te verrichten.
Pauzes bij meer dan 5,5 uur werken
Werknemers hebben recht op een pauze van ten minste 30 minuten als zij meer dan 5,5 uur per dag werken. Deze pauze mag worden opgedeeld in delen van minimaal 15 minuten, maar de werknemer moet in totaal ten minste 30 minuten pauze krijgen. Tijdens deze pauze hoeft de werknemer geen werk te verrichten. Het is belangrijk om te weten dat deze regel geldt voor werknemers in loondienst, maar ook voor zelfstandigen en freelancers.
Pauzes bij meer dan 10 uur werken
Als werknemers meer dan 10 uur per dag werken, hebben zij recht op twee pauzes van ten minste 30 minuten. Ook deze pauzes mogen worden opgedeeld in delen van minimaal 15 minuten, maar de werknemer moet in totaal ten minste 60 minuten pauze krijgen. Ook hier geldt dat de pauzes niet betaald worden en dat de werknemer tijdens de pauzes geen werk hoeft te verrichten.
Regels per cao en bedrijf
Het is belangrijk om te weten dat de pauzetijden en -regels kunnen verschillen per cao en per bedrijf. Het is daarom verstandig om de cao en/of de arbeidsovereenkomst te raadplegen om te weten wat de specifieke regels zijn. Werkgevers zijn verplicht om zich aan de regels te houden en kunnen sancties krijgen als zij dit niet doen.
Hoe lang zijn pauzes normaal gesproken?
Naast de wettelijke regels zijn er geen specifieke richtlijnen voor de lengte van pauzes op het werk. Gemiddeld genomen worden pauzes van 15 tot 30 minuten als normaal beschouwd. Deze pauzes kunnen echter langer of korter zijn, afhankelijk van de behoeften van de werknemer en de aard van het werk.
Wat kun je het beste tijdens pauzes doen?
Tijdens pauzes is het belangrijk om activiteiten te doen die helpen ontspannen en opladen. Hier zijn enkele suggesties:
Wandelen
Even een korte wandeling maken kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren en de geest te ontspannen. Bovendien kan een korte wandeling helpen om het lichaam in beweging te houden, wat belangrijk is als je de hele dag op een stoel zit.
Bron: Bedrijfsfitnessnederland
Meditatie
Meditatie is een geweldige manier om te ontspannen en de geest tot rust te brengen. Er zijn talloze apps en websites die geleide meditaties aanbieden, waardoor het gemakkelijk is om te beginnen.
Gezond eten
Een gezonde snack kan helpen om energie en concentratie te verhogen. Probeer bijvoorbeeld een stuk fruit, groenten, noten of yoghurt.
Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminder en het lichaam te ontspannen. Er zijn verschillende soorten ademhalingsoefeningen die je kunt doen, zoals diepe ademhalingen, buikademhalingen of de 4-7-8 ademhaling.
Stretching
Stretching is een geweldige manier om stijfheid en spanning in het lichaam te verminderen. Probeer een paar eenvoudige stretches te doen, zoals nek- en schouderstretches of zittende hamstringstretches.
Lezen
Even een boek of tijdschrift lezen kan helpen om de geest te ontspannen en te ontsnappen aan het werk voor een moment. Probeer iets te lezen dat je interesseert en dat je niet aan het werk doet denken.
Plan je pauzes
zet pauzes in je agenda en houd je eraan. Dit helpt je om de pauzes niet te vergeten en ervoor te zorgen dat je de tijd neemt die je nodig hebt om op te laden.
Beweeg regelmatig
Probeer tussen de pauzes door ook wat beweging te krijgen. Sta op, strek je benen en loop even rond. Dit helpt om de bloedsomloop te stimuleren en de geest wakker te houden.
Vermijd werkgerelateerde activiteiten
Tijdens pauzes is het belangrijk om niet aan het werk te denken of werkgerelateerde activiteiten te doen. Probeer je te concentreren op activiteiten die helpen ontspannen en opladen.
Vermijd technologie
Hoewel het verleidelijk kan zijn om tijdens pauzes op je telefoon of computer te kijken, kan het gebruik van technologie je hersenen juist stimuleren in plaats van ontspannen. Probeer in plaats daarvan iets te doen wat je echt helpt ontspannen.
Hydrateer
Drink genoeg water tijdens pauzes om gehydrateerd te blijven. Dit helpt niet alleen om de concentratie te verbeteren, maar ook om het lichaam gezond te houden.
Hoe werkgevers om kunnen gaan met pauzes en personeel
Als werkgever is het belangrijk om te zorgen dat je werknemers gemakkelijk pauze kunnen nemen. Creëer daarom een rustige en comfortabele plek waar werknemers kunnen ontspannen. Zorg ervoor dat deze plek schoon en netjes is en dat er voldoende ruimte is voor iedereen. Als het mogelijk is, kan je overwegen om ontspanningsmogelijkheden aan te bieden zoals tafelvoetbal, een pooltafel of een fitnessruimte.
Aanmoedigen
Een ander belangrijk aspect is het informeren van je werknemers over hun pauzerechten en het aanmoedigen van pauzes nemen. Dit kan bijvoorbeeld door posters op te hangen die aangeven wanneer en hoe lang werknemers pauze kunnen nemen. Je kan werknemers ook aansporen om pauzes te nemen door bijvoorbeeld gezonde snacks en drankjes beschikbaar te stellen. Lees hier meer over een gezond kantoor.
Flexibele pauzes
Daarnaast kan je als werkgever ook flexibiliteit bieden in de werktijden. Hierdoor kunnen werknemers hun pauzes beter afstemmen op hun individuele behoeften en werkschema’s. Dit kan bijvoorbeeld door werknemers de mogelijkheid te geven om later te beginnen of eerder te stoppen. Of door thuis te werken.
Gebruik Werktijden software om pauzes in te roosteren
Een handige manier om pauzes in te roosteren is door gebruik te maken van software zoals Werktijden. Met deze software kan je eenvoudig een werkrooster opstellen, inclusief pauzes. Het gebruik van Werktijden bespaart veel tijd en zorgt voor een efficiënte planning. Werktijden biedt ook de mogelijkheid om automatisch pauzetijd af te trekken van het totale aantal gewerkte uren van een werknemer. Dit kan handig zijn bij het bijhouden van de uren en het zorgen dat werknemers voldoen aan de wettelijke pauzevereisten. Ook overuren worden op die manier makkelijk berekend.
Pauzes inroosteren
Als werkgever kan je ervoor kiezen om de pauzes te roosteren volgens een vast schema of om dit flexibel te houden, zodat werknemers de pauzes kunnen nemen wanneer het hen het beste uitkomt. Werktijden biedt de flexibiliteit om pauzes in te roosteren volgens de behoeften van jouw bedrijf. Met andere woorden: Werktijden maakt het plannen van pauzes en het bijhouden van de gewerkte uren gemakkelijker en efficiënter. Door pauzes in te roosteren, zorg je er als werkgever voor dat werknemers gezond en productief blijven.
Lees ook: 10 gouden tips voor nachtdienst
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis