Een planning app voor het werkrooster: handig, of niet?

Er zijn diverse mogelijkheden om een werkrooster of planning voor het team te maken, en lang niet elke optie past bij de situatie waar het bedrijf zich in bevindt.

urenregistratie-app

Is er sprake van een kleiner team, dan zijn er veel minder knoppen waaraan gedraaid kan en moet worden dan wanneer er meerdere locaties zijn, en op die locaties meerdere teams met ieder hun eigen contractvorm.

In welke staat het bedrijf ook is: een planning app is altijd een praktische en overzichtelijke tool om aan de slag te gaan met de personeelsplanning en het dag- of week werkrooster. Een app is namelijk, mits goed ontwikkeld, een schaalbare oplossing welke af- en opgeschaald kan worden wanneer daar behoefte aan is. Dat is wat omgevingen als Excel of Google Spreadsheets jammer genoeg missen. En hoe handig is het als een tool meebeweegt met de groei van het bedrijf?!

Voordat je overgaat tot aanschaf van een planning tool, is het van belang dat je een aantal punten in overweging neemt. We lopen ze hier allemaal door, zodat de keuze voor een planning app eenvoudiger wordt.

Denk hieraan voor de aanschaf van een planning app

In een planning app is het met name handig als er een planning gemaakt kan worden. Klinkt logisch, maar uit ervaring weten we dat er een diepere laag onder de daadwerkelijke planning maken ligt die vaak vergeten wordt mee te nemen.

Om een efficiënte en kloppende personeelsplanning te kunnen maken, is het namelijk van belang dat er rekening gehouden wordt met zaken als ingediend verlof (al dan niet goed- of afgekeurd of nog in aanvraag), contracturen en het percentage gemaakte uren tot dusver, compensatieuren, ziekteverlof, vaste vrije dagen en de balans in ploegverdeling als er ploegendiensten gedraaid worden. Als al deze zaken los bijgehouden worden in Excel bestanden, mailboxen of andere apps die hiervoor ingericht zijn, dan schiet het idee van een planning app om het leven makkelijker te maken al snel zijn doel voorbij. Check dus of onderstaande punten in één app te vinden zijn:

Verlofregistratie

Bij verlofregistratie is het van belang dat er rekening gehouden wordt met het aantal verlofaanvragen en -uren, de status van de verlof aanvraag (goedgekeurd, open, afgekeurd) en het verlofsaldo. In de ideale wereld heeft een app al deze functies op een plek beschikbaar. Werknemers moeten de mogelijkheid hebben om verlof in te dienen, en in-app functies om met elkaar te communiceren en meldingen te ontvangen bij veranderingen in de status zijn hier waardevol. Niet iedere werknemer heeft hetzelfde contracttype, en in sommige gevallen bouwt een werknemer ook meer verlofdagen op naarmate hij/zij langer in dienst is. Het is handig en belangrijk als al deze zaken in een planning app uitvoerbaar zijn, en geen arbeidstijd kosten.

Hoe de Werktijden.nl planning app omgaat met verlofregistratie

Urenregistratie

Hoe meer grip, hoe beter. Als het gaat om arbeidsuren, dan is een urenregistratie functie erg handig. Medewerkers kunnen zelf hun gewerkte uren boeken, en hier een omschrijving aan hangen zodat de werkgever precies weet wat er in de betreffende tijd is opgepakt. Een export kan dan eenvoudig vertaald worden naar salarisbetaling en geeft een overzicht van de efficiëntie per periode. In de video hieronder lichten we toe hoe de app van Werktijden.nl de urenregistratie voor bedrijven oppakt:

Prikklok

Urenregistratie naar een volgend level tillen is werken met een kloksysteem. Dit wordt met name gebruikt in organisaties waar in ploegendiensten wordt gewerkt. Via een tag of badge kan een werknemer inklokken, en zodra de werkdag erop zit wordt er zelfstandig uitgeklokt. De werkgever ziet het direct terug in het systeem; ook als het een keer niet is gebeurd. Handig, toch?

Meer over de prikklok functies van de Werktijden.nl app in samenwerking met Datafox

Een planning app die al deze functies bezit? We got you covered!

Idealiter is een planning app die alle bovenstaande functies in zich heeft op de markt. Dat was precies hetgeen wat wij bij Werktijden.nl misten. Hierom besloten we het zelf te doen, en een app te ontwikkelen waar niet alleen de personeelsplanning in gemaakt kan worden, maar waar ook alle andere opties zoals hierboven genoemd meegenomen kunnen worden. De tool is volledig in te richten zoals de werkgever én werknemers het graag zien. Zo werkt de planning app voor iedereen naar behoren, kunnen alle losse bestanden en mappen de prullenbak in en is er één overzicht van alles wat men móet weten over de planning en aanwezigheid.

Probeer nu 14 dagen gratis

Benieuwd naar de planning app?

Neem dan een kijkje in de gratis demo versie. Kijk rustig of het prettig werkt, en vraag vooral aan ons team naar alle mogelijkheden.

Probeer Gratis