Stress op het werk? Tips om werkstress te verminderen

Single post featured image

Werken en stress gaan veracht vaak vaak hand in hand. Hoewel een beetje stress of druk kan zorgen voor betere prestaties op de werkvloer, is echte, fysieke werkstress juist funest voor de productiviteit en prestaties. Dat betekent dat gestreste managers en werknemers uiteindelijk een negatieve invloed hebben. Stress kan zelfs leiden tot verzuim, met alle gevolgen van dien voor een bedrijf. Het is daarom verstandig werkstress aan te pakken bij de wortels. In dit artikel lees je wat werkstress inhoudt, waar je het aan herkent en vooral, hoe je het oplost.

Wat is werkstress?

Werkstress betreft elke situatie waarin stress voorkomt op het werk of stress die wordt veroorzaakt door het werk. Dat betekent dat werkstress ook van huis meegenomen kan worden naar het werk en andersom. Volgens de organisatie Arbo Nederland, die toeziet op de uitvoering van de Arbeidsomstandighedenwet, kan werkstress voortkomen uit bijvoorbeeld een grote druk in het privéleven, zoals het uitvoeren van taken als mantelzorger, waardoor er minder ruimte is voor rust buiten werktijd.

Werkstress wordt echter meestal veroorzaakt door een te grote hoeveelheid aan werk of ook door de manier waarop iemand de druk ervaart of druk die iemand zichzelf oplegt. Daarmee worden werknemers en managers bedoeld die de lat te hoog leggen voor zichzelf, waardoor ze niet toekomen aan de doelen die ze gesteld hebben.

Wat zijn de symptomen van werkstress?

Werkstress kan zich op allerlei manieren uiten en een enorme invloed uitoefenen op iemands mentale en fysieke welzijn. Werkstress herken je dan ook aan zowel fysieke als mentale symptomen. Voor mentale symptomen zijn dat bijvoorbeeld piekeren, besluiteloosheid, concentratieproblemen, een cynische of ongeïnteresseerde houding, mentale afwezigheid, prikkelbaarheid, agressie en nog veel meer vergelijkbare symptomen.

Op het fysieke vlak herken je werkstress aan vermoeidheid, slecht slapen, pijn in de rug en nek, maag- en darmklachten, duizeligheid of zelfs fysieke ongelukjes door onoplettendheid en de slechte nachtrust.

werkstress-oorzaken
Bron: verywell

 

Omgaan met werkstress

Werkstress heeft, zoals je hebt kunnen lezen, veel mentale en fysieke gevolgen. Dat betekent dat werkstress kan leiden tot spanningen op de werkvloer, waardoor ook niet gestreste werknemers worden geconfronteerd met stress. Werkstress kan tevens leiden tot slechte prestaties, uitval van personeel en uiteindelijk tot een burn-out of overspannenheid en daarmee langdurige afwezigheid.

Je kunt werkstress zien als het voorstadium van zo’n burn-out. Wanneer iemand een burn-out heeft is diegene doorgaans apathisch en heeft fysiek de puf niet meer om nog naar het werk te komen en aan de slag te gaan. Bij een burn-out gebeurt dat alleen door langdurige stress of ontevredenheid op het werk. Met werkstress is die fase nog niet bereikt, maar kan verzuim sporadisch al voorkomen.

Het is vanwege deze grote gevolgen belangrijk werkstress een plekje te geven. Dat kun je doen door werkstress te herkennen, het tijdig te signaleren voordat het te laat is er iets aan te doen, of door de werkstress actief te verminderen. Daarover lees je hieronder meer.

Werkstress verminderen en voorkomen

Werkstress voorkomen is altijd beter dan de stress proberen te genezen. Zowel voor werkgevers als werknemers is het belangrijk om werkstress zo snel mogelijk aan te pakken. Voldoende vakantie, een goede balans tussen werk en vrije tijd en voldoende bewegen kunnen al veel wonderen doen.

Hersenonderzoekers hameren er al jaren op dat we in Nederland kampioen zitten zijn. Dat leidt niet alleen tot veel fysieke ongemakken, zoals hoofd- en rugpijn of zelfs hart- en vaatziekten op de lange termijn, maar ook tot meer stress tijdens het werk. Het hoofd leeg kunnen maken tijdens een sportsessie of wandeling tijdens de pauze kan veel goed doen.

werkstress-verminderen-tips
bron: Betterup

 

Daarnaast probeert de politiek al jaren iets te doen aan het recht om niet bereikt te worden. Een bedrijf kan werkstress enorm verminderen door werknemers buiten de vaste werktijden niet lastig te vallen met berichtjes, sms’jes of appjes die over het werk gaan.

Zodra de laptop op de zaak is gesloten, is het tijd om aan privézaken te denken. Met het thuiswerken is dat voor veel werknemers en werkgevers een grotere uitdaging geworden. Het is thuis makkelijker en gangbaarder om langer door te werken en berichtjes van de baas te beantwoorden na de reguliere werktijden.

Strakke personeelsplanning helpt tegen werkstress

De manier waarop een bedrijf is ingericht heeft een grote invloed op de hoeveelheid stress die werknemers ervaren. Om werkstress stelselmatig te voorkomen is een goede balans tussen werk en privé, genoeg vakantiedagen en veel bewegen niet altijd genoeg.

Wanneer de werkuren tussen negen en vijf erg stressvol, hectisch en chaotisch zijn door een slechte organisatie, kan er alsnog stress ontstaan, ondanks het verschaffen of hebben van meer vrije tijd voor werknemers.

Een strakke personeelsplanning kan daarom helpen stress op de werkvloer te voorkomen en verminderen. Je kunt hiervoor als werkgever bijvoorbeeld de software en apps van Werktijden.nl gebruiken. Het maken van de personeelsplanning en een rooster wordt met deze software een fluitje van een cent.

personeelsplanning

Meer tijd voor andere zaken

Dat komt doordat aan de ene kant het maken en samenstellen van roosters en planning wordt geautomatiseerd. Daardoor hebben managers meer tijd over om andere zaken aan te pakken en zo de werkdruk te verminderen.

Aan de andere kant is het stroomlijnen van de roosters op zichzelf al een manier om het personeel effectiever en daardoor rustiger te laten werken, waardoor de stress op de werkvloer enorm vermindert. Werknemers kunnen zelf diensten onderling uitruilen, het beste team kan worden samengesteld voor een bepaalde locatie of er kan snel worden opgeschaald in personeel in drukke periodes, zoals de Kerstperiode of rond Black Friday, waardoor het vaste team niet snel in de stress raakt tijdens bepaalde piekperiodes.

Een betere organisatie leidt uiteindelijk tot meer tijd voor managers om de werklast te verminderen, maar ook tot een betere stroomlijning van het daadwerkelijke werk dat wordt geleverd op de werkvloer. Dat betekent dat een app voor personeelsplanning voor zowel werkgever als werknemers een enorme win-winsituatie is.

Week van de Werkstress

In november wordt jaarlijks de ‘Week van de Werkstress’ georganiseerd. Ieder jaar wordt een ander thema aangestipt dat belangrijk is om stress op de werkvloer te verminderen. Vorig jaar was dat nog het thema ‘verbinding’. Het is nog niet zeker welk thema in 2024 op de agenda staat.

Aan de hand van toolkits worden werkgevers erop gewezen wat ze kunnen doen aan werkstress. Samen met partners als zorgverzekeraars worden handvaten geboden om werkstress te verminderen. Dat maakt deze week van de werkstress een belangrijk evenement voor werkgevers.

Tot slot: advies op een rijtje

Werkstress kan een negatieve invloed hebben op zowel werkgevers als werknemers. Het is daardoor ontzettend belangrijk om actief te werken aan het verminderen van stress op de werkvloer. Door prioriteiten te stellen, goed te communiceren en gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan, kunnen werknemers zich beter voelen en beter presteren.

Dankzij organisaties als de Week van de Werkstress, tips van de arbodienst of apps als die van Werktijden.nl, zijn er voldoende handvaten voor werkgevers om oplossingen te vinden om werkstress niet alleen tijdelijk, maar ook definitief buiten de deur van het bedrijf te houden. Bovendien, we willen allemaal toch het liefste een goede werkgever zijn of met plezier naar ons werk gaan als werknemer? Werkstress aanpakken is elkaar geluk gunnen, zowel zakelijk als privé.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis