Uurloon berekenen? Rekenhulp en voorbeelden

Single post featured image

De meeste Nederlanders werken in loondienst en krijgen maandelijks hun salaris gestort. Inmiddels is het bedrag een gewoonte geworden, zonder dat je precies weet wat je per uur verdient en of dat wel een redelijke beloning is. In dit artikel gaan we dieper in op je uurloon en hoe je dat berekent. Zowel bruto als netto. Ben je geen rekenwonder? Geen probleem: er zijn verschillende rekentools die je erbij helpen.

Hoe wordt je uurloon bepaald?

Wat je per uur verdient, hangt van veel factoren af. Om in de toekomst je uurloon te verhogen, is het behulpzaam om stil te staan bij deze factoren. Op die manier leer je ze herkennen en kun je ernaar handelen.

Opleidingsniveau

Het gemiddelde uurloon van een persoon met een universitaire master op zak is hoger dan iemand met een mbo-diploma. Vaak geldt: hoe hoger opleidingsniveau, hoe hoger je uurloon. De laatste jaren verschuift dit beeld echter wel langzaam: steeds meer lager opgeleiden, verdienen uitstekende salarissen. Reden? Tekorten in praktische sectoren.

Ervaringsniveau

Je ervaringsniveau speelt een belangrijke rol. Werknemers met meer ervaring en expertise hebben vaak recht op een hoger uurloon. Simpelweg omdat ze in de loop der jaren waardevolle vaardigheden hebben ontwikkeld in hun vakgebied. Dit gegeven zal niet snel veranderen.

Branche

Daarnaast kan de branche waarin je werkzaam bent een rol spelen. Sectoren met een hoge vraag naar gespecialiseerde arbeid, zoals de IT of bouw, kunnen hogere uurlonen bieden. Ook de geografische locatie kan een rol spelen, aangezien de levensstandaarden kunnen variëren tussen verschillende regio’s. Voorbeeld: wonen in Noord-Holland is duurder dan in Friesland, dus zullen de uurlonen gemiddeld hoger zijn in Noord-Holland.

Wet- en regelgeving

Zaken zoals het minimumloon en cao-afspraken beïnvloeden het uurloon in sommige sectoren. Sterker nog: bij veel overheidsfuncties staat je uurloon vast. Het is dan makkelijk om je uurloon te berekenen, maar veel speling zit er niet in.

Loononderhandeling

Wat je per uur verdient, heeft niet alleen met bovenstaande factoren te maken, maar ook met loononderhandelingen. In hoe hogere schaal jij bij je werkgever start, hoe eerder je ook schalen stijgt waardoor je meer salaris krijgt. Zorg daarom dat je altijd goed voorbereid loononderhandelingen ingaat.

Geslacht

Op het moment van schrijven – in 2023 – verdienen mannen nog steeds meer voor exact hetzelfde werk als vrouwen. Hoewel de loonkloof elk jaar meer gedicht wordt, is het zaak hier rekening mee te houden. Vooral als vrouw zijnde kun je je sterk maken door je goed voor te bereiden op de loononderhandelingen.

Zelf (zzp)

Als zelfstandige ben je geheel vrij om je uurloon te bepalen. Maar ook hier zijn factoren als ervaring en branche van grote invloed. Je kunt het best naar andere zzp’ers in jouw branche kijken en op basis daarvan je eigen uurloon bepalen. Het fijne van eigen baas zijn is dat je zelf beslist wat je per uur waard bent.

Verschillende soorten uurloon

Ondanks dat het begrip ‘uurloon’ vrij simpel lijkt, zijn er verschillende manieren waarop je je uurloon kunt verdienen.

Bruto uurloon

De meest voorkomende is het vaste uurloon, waarbij je een vast bedrag krijgt voor elk uur dat je werkt. Dit is wat brutoloon wordt genoemd, voordat er belastingen en andere inhoudingen worden afgetrokken. Het vaste uurloon is handig omdat het je een duidelijk idee geeft van wat je kunt verwachten op je loonstrookje.

Variabele uurloon

Een andere optie is het variabele uurloon, waarbij je loon kan variëren op basis van bepaalde prestatiecriteria. Denk bijvoorbeeld aan bonussen op basis van verkoopcijfers of prestatiebeoordelingen. Het leuke hiervan is dat je de kans hebt om extra te verdienen als je echt goed presteert. Echter wordt dit niet meer veel gebruikt.

Netto uurloon

Dit is het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ontvangt, nadat alle belastingen, premies en andere inhoudingen zijn afgetrokken van je brutoloon. Het nettoloon is wat je uiteindelijk overhoudt om je rekeningen te betalen, jezelf te trakteren op iets leuks en te sparen. In een later hoofdstuk lees je hoe je jouw bruto- én nettosalaris berekent.

Juridische aspecten en rechten met betrekking tot het uurloon

Het uurloon is iets waar werkgevers en werknemers geheel vrij over kunnen onderhandelen. Er zijn juridische aspecten en rechten om ervoor te zorgen dat werknemers eerlijk worden behandeld.

Minimumloon

Een belangrijk recht is het minimumloon. Dit is het laagste bedrag dat een werknemer per uur moet verdienen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen een basisniveau van inkomen heeft om van te leven. Het minimumloon verschilt per leeftijd en wordt bijna jaarlijks aangepast. Houd daarom de website van de rijksoverheid in de gaten om het huidige minimumloon te bekijken. Ze hebben ook een minimumloon rekentool om het snel zelf te berekenen.

minimumloon-per-uur-2023
Bron: cnv

Overwerk en toeslagen

Daarnaast zijn er ook regels met betrekking tot overwerk en toeslagen voor werken buiten reguliere werktijden zoals nachtdienst. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze juridische aspecten en rechten om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt en dat je eerlijk wordt gecompenseerd voor je arbeid. Eerder schreven we een artikel over overuren uitbetalen.

Uurloon berekenen

Het berekenen van je uurloon helpt om meer inzicht te krijgen in je verdiensten. Eerst bespreken we hoe je eenvoudig het bruto uurloon berekent. Daarna ontdek je wat je netto per uur overhoudt.

Bruto uurloon berekenen

Om je uurloon te berekenen, neem je je brutoloon en deelt dit door het aantal uren dat je werkt. Stel bijvoorbeeld dat je een brutoloon hebt van €2.500 per maand en je werkt 40 uur per week. In een maand zijn er gemiddeld 4 weken, dus dat komt neer op 160 gewerkte uren per maand. Om je uurloon te berekenen, deel je €2.500 door 160, wat resulteert in een bruto uurloon van €15,63.

Netto uurloon berekenen

Vergeet niet dat er over het bruto uurloon belastingen en premies worden ingehouden. Om je netto uurloon te berekenen, moet je rekening houden met deze inhoudingen. Stel dat na aftrek van belastingen en premies je netto maandloon €2.000 is. Je deelt dan €2.000 door 160 om je netto uurloon te berekenen. In dit voorbeeld zou je netto uurloon €12,50 bedragen. Snel, eenvoudig en precies je netto uurloon berekenen? Gebruik dan deze gratis online rekentool.

uurloon-berekenen-rekentool
Bron: berekenhet.nl

4 tips om je uurloon te verhogen

Als werknemer wil je een goed uurloon ontvangen voor je inzet. Misschien ben je er net achter gekomen dat je meer wil verdienen. Hierbij verschillende methoden waarop je jouw uurloon kunt verbeteren.

1. Blijf jezelf ontwikkelen

Door nieuwe vaardigheden aan te leren en je kennis en expertise uit te breiden, kun je meer waarde toevoegen aan je werk en mogelijk in aanmerking komen voor een hoger uurloon.

2. Promoot je prestaties

Communiceer regelmatig met je leidinggevende over je successen en de impact die je hebt op de organisatie. Hierdoor maak je jouw prestaties zichtbaar en versterk je je onderhandelingspositie wanneer het tijd is om over je salaris te praten.

3. Ken de marktwaarde

Blijf op de hoogte van de marktwaarde van jouw functie. Onderzoek wat het gangbare uurloon is voor vergelijkbare posities in jouw sector en regio. Als je merkt dat je achterloopt, kun je dit als argument gebruiken tijdens salarisonderhandelingen.

4. Wees zelfverzekerd en onderhandel

Wees niet bang om te onderhandelen over je salaris. Toon zelfvertrouwen en laat zien waarom je een hoger uurloon verdient. Onderbouw je verzoek met concrete argumenten en bewijs van je waarde voor het bedrijf.

loononderhandeling

Samenvatting

Je bruto uurloon bereken je door je maandloon te delen door het aantal uren dat je per week werkt. Om je netto uurloon te berekenen, kun je het best gebruik maken van een rekentool. Het hangt namelijk van veel factoren af wat je ‘schoon’ overhoudt. Rondom het begrip uurloon zitten veel haken en ogen. Bijvoorbeeld het hoe je loon wordt bepaald, het wettelijk minimumloon en verschillende loonsoorten.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis