Ziek tijdens vakantie? Meld het bij je werkgever

Single post featured image

Velen herkennen het wel: nóóit ben je ziek en tijdens je vakantie word je ineens geveld door de griep. Zonde van je vakantiedagen. Althans, dat is wat velen denken. Dat blijkt anders te zitten. Volgens de wet mogen werknemers zich namelijk ziekmelden tijdens hun vakantie. De vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen, waardoor je later alsnog de vakantie op kunt nemen.

Ziekmelden tijdens vakantie: een onbekend werknemersrecht

De wet die bepaalt dat werknemers hun zieke dagen tijdens de vakantie mogen omzetten in ziektedagen is al sinds 2016 van kracht. Toch weten veel mensen dat niet, blijkt ook de interpretatie van cijfers van ArboNed.

Deze arbodienst die organisaties helpt bij de administratie van arbeidsomstandigheden en verzuimbeleid, verzamelde gegevens over het aantal ziektemeldingen tijdens vakanties. Uit deze gegevens blijkt dat ziekte tijdens vakanties vrijwel niet voorkomt. Dat lijkt en is te mooi om waar te zijn.

Neem bijvoorbeeld de griepgolf die heerste in december 2022. Precies in de kerstvakantie dus. Volgens het RIVM waren in de maand december zó veel mensen ziek dat er sprake was van een griepgolf. Hierbij is niet eens rekening is gehouden met corona. Met andere woorden: het is aannemelijk dat veel mensen zich niet ziekgemeld hebben, terwijl ze dat wel waren.

Een gemiste kans voor werknemers, omdat ze die ziektedagen niet om lieten zetten in nieuwe vakantiedagen. Ook voor werkgevers kan dit nadelig werken, aangezien vakanties belangrijk zijn voor het mentale welzijn van werknemers.

Deskundigen van het bedrijf ArboNed schatten in dat acht van de tien zieken zich niet ziekmelden tijdens vakantie. Zij denken dat veel mensen bang zijn voor de reactie binnen de organisatie en willen het ziek zijn daarom liever als “geen probleem” zien.

Ziek verklaren in het buitenland

Aan je werkgever verklaren dat je ziek bent is een stuk lastiger als je op vakantie bent in het buitenland. Met een telefoontje of berichtje kun je je baas het nieuws eenvoudig mededelen, maar niet alle organisaties gaan daarmee akkoord. Sommige bedrijven werken namelijk met een verzuimprotocol; in dat geval moet je een bewijs hebben dat je ziek bent, zoals een doktersverklaring of een positieve coronatest. De werkgeversvereniging AWVN noemt de regels in een NOS-artikel over dit onderwerp echter prima. Ze zien daarom ook geen reden om het in de toekomst te veranderen. De vraag blijft echter wel of mensen zich ziekmelden als ze in het buitenland op vakantie zijn.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis