12 tips om een ongezond kantoor te voorkomen

Single post featured image

In het meest ideale geval is een kantoor een inspirerende en gezonde ruimte waar werknemers zich op hun gemak voelen. Een gezond kantoor bestaat uit meer factoren dan goede ventilatie en een paar planten. Aspecten als voldoende geluidsdemping, mogelijkheden om te ontspannen en plekken waar werknemers zich even terug kunnen trekken zijn minstens zo belangrijk. In dit artikel lees je 12 tips om een ongezond kantoor om te toveren tot een gezonde werkplek.

Waarom investeren in een gezonde werkplek?

Een ongezonde en inspiratieloze werkplek zorgt voor ongemotiveerde werknemers, meer ziekteverzuim, lagere productiviteit en in het ergste geval zelfs voor ontslagnemende werknemers. Het investeren in een gezond kantoor is dus niet alleen voor het oog, maar vooral voor de sociale én financiële gezondheid van je bedrijf.

Voor je begint met investeren in een gezonde werkplek is het slim om bij je personeel te peilen waar ze behoefte aan hebben. Zo zijn kantoortuinen met niet-vaste werkplekken mateloos populair, maar blijken veel werknemers hier helemaal niet op zitten te wachten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een survey en ontdek of er behoefte is aan stiltewerkplekken, een ontspanningsruime, pingpongtafel of meer daglicht.

12 tips voor een gezond kantoor

Er bestaan verschillende gradaties in gezonde en ongezonde kantoren, maar over het algemeen bestaat een gezonde werkplek uit de volgende aspecten:

Voldoende verlichting

Een essentieel aspect van een gezonde werkomgeving is voldoende daglicht. Natuurlijk licht is het beste voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. Voldoende raampartijen zijn dus onmisbaar. Mocht je kantoor zich in een ruimte bevinden met weinig ramen is het zaak om daglichtlampen aan te schaffen. Dit laatstgenoemde is vooral belangrijk voor werknemers die regelmatig nachtdienst draaien.

Beweging

Nederlandse werknemers zitten ongeveer 10 uur per dag. En dat terwijl zo lang zitten buitengewoon onnatuurlijk is voor de mens. Mensen zijn erop gebouwd om urenlang te bewegen. Het is daarom goed voor te stellen dat er talloze gezondheidsproblemen op de loer liggen. Denk aan rugpijn, vermoeidheid en hogere kans op hart- en vaatziektes. Zittend werken – ook wel het nieuwe roken genoemd – wordt door experts als serieus probleem gezien. Investeer daarom in verstelbare werkplekken, sta-bureaus, sportpauzes en moedig wandelingen aan.

Goede luchtkwaliteit

Slechte luchtkwaliteit leidt tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Zorg voor voldoende ventilatie door ramen en deuren open te houden of ventilatiesystemen te installeren. De luchtkwaliteit wordt ook beter door planten of luchtverversingsapparaten. Een ander voordeel van goede ventilatie is dat virussen zich minder snel verspreiden. Bijvoorbeeld het coronavirus en griepvirus.

Aangename temperatuur

Zowel te warme als te koude kantoorruimtes zorgen voor concentratieverlies en irritaties. Sterker nog: het kan zelfs voor gezondheidsklachten zorgen. Houd de temperatuur daarom altijd stabiel rond de 21 graden. Volgens experts is 21 a 22 graden de perfecte temperatuur om productief te werken.

Planten en boompjes

Uit verschillende studies blijkt dat planten, bloemen en kantoorbomen een positief effect op werknemers hebben. Het verbetert de luchtkwaliteit, productiviteit, humeur, immuunsysteem en de akoestiek. Daarnaast zorgt het voor een mooie uitstraling van het kantoor. Genoeg redenen dus om veel groen aan te schaffen.


Geluidsdemping

Een van de meest afleidende prikkels van werknemers is geluid. Te veel geluid kan zelfs voor stress zorgen. Zorg daarom voor zo veel mogelijk geluiddempende materialen, zoals geluiddempende vloerbedekking, geluiddempende wanden, geluiddempende ramen én stille ruimtes. Om erachter te komen hoe je werknemers de akoestiek in het kantoor ervaren kun je het best een surveyonderzoek uitrollen.

Ergonomische werkplekken

Oubollig, maar nog steeds even relevant: ergonomische hulpmiddelen. Het gebruik van verkeerde stoelen en hulpmiddelen op de werkplek leiden tot fysieke klachten en soms zelfs arbeidsongeschiktheid. Zorg voor verstelbare stoelen, bureaus en goede computermuizen. Maar let op: ergonomische werkplekken hebben weinig zin als je werknemers niet sporten en te weinig bewegen.

Gezonde voeding en veel water

Gezonde en gevarieerde voeding draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van de werkplek. Zorg voor gezonde eet- en drinkopties in de kantine en stimuleer het drinken van water. Je kunt dit extra stimuleren door bijvoorbeeld een (kook)boek als cadeau te doen of als teamuitje een workshop te volgen m.b.t. gezond eten.

Let op koffieconsumptie

Koffie is gezond, maar te veel koffie in de namiddag veroorzaakt bij veel mensen slaapproblemen. Niet alleen het in slaap komen wordt lastiger, ook de slaapkwaliteit komt eronder te leiden. Dit heeft weer invloed op productiviteit. Met andere woorden: adviseer je personeel op zijn minst om na de lunch geen koffie meer te drinken. Zijn ze sceptisch? Doe ze dan het boek ‘why we sleep’ van Matthew Walker cadeau.

Bewegingsruimte en buitenlucht

In veel bedrijven wordt er ‘simpelweg’ verwacht dat je acht uur lang je werk zit te doen. Dit is niet alleen onnatuurlijk, maar ook ongezond. Bied werknemers de ruimte om af en toe een luchtje te scheppen, een rondje te lopen of te sporten. Stimuleer dit vooral, maar houd wel een oogje in het zeil. De pauzes kunnen uiteraard niet te lang duren of als rookpauze dienen.

Sociale activiteiten

Gezondheid bestaat uiteraard niet alleen uit lichamelijke gezondheid, maar ook uit geestelijke gezondheid. Organiseer daarom voldoende teamuitjes, bedrijfsteambuildingsactiviteiten, tussentijdse gesprekken en mogelijkheden voor werknemers om zich even prikkelvrij af te zonderen. Bied bijvoorbeeld een geluidsdichte ruimte aan of geef je werknemers (muziek)koptelefoons.

Gezonde thuiswerkplek

Aangezien thuiswerken onderdeel van het nieuwe normaal is, doe je er als werkgever goed aan om je werknemers aan een gezonde thuiswerkplek te helpen. Biedt ergonomische materialen aan en adviseer over bovenstaande zaken zoals licht, voldoende beweging, gezonde voeding en een aangename werktemperatuur.

Gezond kantoor voor een gezond bedrijf

Door rekening te houden met bovenstaande tips, kun je van je kantoor een gezonde en comfortabele werkomgeving maken voor je werknemers. Het creëren van een gezonde werkomgeving draagt bij aan de gezondheid, motivatie en productiviteit van werknemers. Investeren in een gezonde werkplek is investeren in een gezond bedrijf.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis