Reiskostenvergoeding. Hoe zit het precies? (2024)

Single post featured image

Gemiddeld reizen Nederlanders 6,1 kilometer per dag af om van en naar het werk te reizen (CBS, 2022). De meeste kilometers leggen mensen af met de auto (75%), trein (6%), en de fiets (7,5%). De hamvraag van dit artikel: krijg je eigenlijk een vergoeding voor deze reistijd? In deze blog gaan we dieper in op de reiskostenvergoeding. Aan het einde van de blog weet je precies wat het is, wanneer je het krijgt én waar je rekening mee moet houden.

Wat is reiskostenvergoeding?

Reiskostenvergoeding is een vergoeding die een werkgever of opdrachtgever uitkeert voor de kilometers die je reist van-en-naar je werk. Het geldt dus niet voor kilometers die je maakt tijdens je werk. Hiervoor gelden andere regels.

Is reiskostenvergoeding verplicht?

Werkgevers zijn niet verplicht om een reiskostenvergoeding uit te keren. De reistijd van-en-naar je werk is namelijk niet beschouwt als werktijd. Ook niet als iemand bijvoorbeeld lang in de file staat. Dat betekent dat als je een reiskostenvergoeding krijgt, dit altijd staat in je arbeidsovereenkomst of CAO. Staat er niks beschreven? Dan krijg je waarschijnlijk geen reiskostenvergoeding.

Hoogte reiskostenvergoeding

Omdat de reiskostenvergoeding niet verplicht is, bestaat er geen vaste hoogte voor de reiskostenvergoeding. De hoogte spreek je daarom af met je werkgever. Het is iets waarover je kan onderhandelen tijdens het tekenen van een arbeidscontract. Het is aan te raden om dit te doen, als er geen standaarden voor zijn. Als je ver van werk woont, scheelt dit aan het eind van het jaar een aanzienlijk bedrag.

Reiskostenvergoeding 2024

In 2024 verhoogt de belastingdienst het bedrag dat je per kilometer onbelast mag uitkeren naar werknemers van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Zo wordt de reiskostenvergoeding in ieder geval iets gecompenseerd met het zicht op de vele prijsstijgingen van de afgelopen tijd. Ondanks dat is voor de meeste mensen de reiskostenvergoeding niet toereikend en leggen ze geld toe op het reizen van-en-naar werk. Voor de kleinste auto’s is een kilometervergoeding van €0,24 toereikend, maar voor de meeste auto’s gaat dit richting de €0,30/€0,35.

Reiskostenvergoeding belastingdienst

Een reiskostenvergoeding hoger dan €0,23 per kilometer wordt door de belastingdienst als normaal salaris belast. Natuurlijk mag je een hoger bedrag uitkeren, maar in dat geval betaal je ook het normale tarief over dit salaris. Benieuwd naar wat de tarieven hiervoor zijn? Ontdek het op de website van de Belastingdienst.

Kilometers tijdens werk

Kilometers die je maakt tijdens je werk betaalt je werkgever volledig. In veel gevallen zie je dat een werknemer een auto van de zaak gebruikt in combinatie met een tankpas. Sommigen mogen van hun werkgever ook de auto privé gebruiken. De belastingdienst ziet dit als een extra voordeel/loon dus hier moet je belasting over betalen.

Minimale afstand voor reiskostenvergoeding

Er zit geen wettelijke minimale afstand verbonden aan het krijgen van een reiskostenvergoeding. Echter, het komt voor dat werkgevers een minimale afstand opnemen in de arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld 10 kilometer. Ze gaan er in dit geval van uit dat het normaal is dat iedereen een bepaalde afstand naar werk moet reizen, maar dat ze mensen die van extra ver komen compenseren.

Meerdere ritten op een dag

Het kan voorkomen dat iemand twee diensten op een dag werkt. Staat er in jouw arbeidscontract of CAO vermeld dat je recht hebt op reiskostenvergoeding? Dan heb je bij twee diensten ook twee keer recht op de reiskostenvergoeding. Je moet de woon-werk afstand immers ook twee keer afleggen.

Belastingvrije vergoeding openbaar vervoer

Niet iedereen heeft een auto. Zoals je las reist een aanzienlijk deel van Nederland met het openbaar vervoer. Een werkgever heeft twee mogelijkheden om dit belastingvrij te compenseren:

– De totale kosten van het openbaar vervoer betalen. Vaak betalen werkgevers in dit geval voor een abonnement.

– Een bedrag per gereisde kilometer, net als met de auto.

Zakenreis

Moet je voor werk een reis maken, een zakenreis? Deze kosten betaalt een werkgever vaak volledig en hierover hoef je dan ook geen belasting betalen. De overheid ziet dit namelijk niet als loon. Zo ga je met een gerust hart op reis.

Reiskostenvergoeding fiets

Ook voor een reis met de fiets krijgen sommige medewerkers een reiskostenvergoeding. Net als met de auto of het openbaar vervoer gaat de werkgever hier uit van de totaal gereisde kilometers. Werkgevers willen graag het reizen met de fiets aansporen en bieden daarom soms een hogere reiskostenvergoeding dan wanneer iemand de auto of het openbaar vervoer gebruikt.

Daarnaast zie je ook andere manieren om fietsgebruik te stimuleren. Zo bieden werkgevers extra vrije tijd, gratis fietsen of een fietsplan aan. In zo’n geval loont het extra om te fietsen. Afgezien van het feit dat je aan je gezondheid werkt, verdien je nog wat extra’s. Wie wil dat nou niet?

Verschillende CAO’s

Nederland kent vele verschillende CAO’s en hierin staan verschillende afspraken omtrent de reiskostenvergoeding. We hebben voor een aantal CAO’s en werkgevers uitgezocht wat de hoogte van de kilometervergoeding is:

Reiskostenvergoeding gemeente Amsterdam

De gemeente van Amsterdam hanteert een reiskostenvergoeding van €0,10 per kilometer.,Dit geldt tot een maximum van 214 dagen en is alleen van toepassing als de werkplek niet bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Reiskostenvergoeding onderwijs

De reiskostenvergoeding in het onderwijs is onlangs veranderd. In de nieuwe CAO staat dat de kilometervergoeding van €0,12 naar €0,17 per kilometer gaat.

Reiskostenvergoeding VVT 2024

Ook de reiskostenvergoeding in de CAO van het vvt (Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg) is onlangs aangepast. In 2024 is de maximale afstand van woon-werk verkeer 40 kilometer. Hierbij krijgt een medewerker €0,17 cent per kilometer.

Zo zie je dat de kilometervergoeding lang niet altijd het maximum is. Er zijn uiteraard nog veel meer CAO’s in Nederland. Benieuwd naar wat jouw CAO zegt over een kilometervergoeding? Ontdek het op de website van FNV.

Waarom reiskostenvergoeding?

Als werkgever ben je niet verplicht om een reiskostenvergoeding te bieden. Toch is het interessant om hierover na te denken. Waarom zou je hiervoor kiezen? Dit zijn vier redenen waarom reiskostenvergoeding interessant is om aan te bieden:

Competitieve voorwaarden
In deze tijd, waarin het lastig is om personeel te vinden, helpt het om een reiskostenvergoeding aan te bieden. Er zijn voor werknemers genoeg opties om uit te kiezen qua werkgevers. Als werkgever wil je dus een aantrekkelijk aanbod doen, anders komt er niemand voor je werken. Een reiskostenvergoeding is hier een onderdeel van. Het kan zelfs mensen afschrikken als ze geen reiskostenvergoeding krijgen. Dat betekent namelijk dat ze geld bij moeten leggen om te werken.

Eerlijke beloning
Als werkgever wil je je personeel goed belonen. Werknemers vinden wellicht dat het eerlijk is om een reiskostenvergoeding te krijgen. Dit is vooral het geval wanneer de werkplek lastig, of niet te bereiken is met het openbaar vervoer.

Moraal
Het is belangrijk dat het moraal onder medewerkers hoog is. Je wil als werkgever niet hebben dat ze tegen elkaar gaan klagen. Dat verlaagt het moraal en daarmee wellicht de productiviteit. In dit opzicht is de reiskostenvergoeding een kleine investering waarmee je een grote winst behaalt.

Behoud van talent
Als je een medewerker fatsoenlijk compenseert zijn ze minder snel geneigd om het bedrijf te verlaten. Behoud van talent is altijd efficiënter dan nieuw talent aantrekken.

Conclusie

Er is geen verplichting voor werkgevers om een reiskostenvergoeding te geven. Degenen die wel een reiskostenvergoeding bieden, hoeven tot €0,23 per kilometer geen belasting te betalen. Wil jij weten of je recht hebt op een reiskostenvergoeding? Kijk dan in je CAO of arbeidsovereenkomst. Als werkgever bied je een reiskostenvergoeding voor een eerlijke beloning, competatieve voorwaarden, een beter moraal en het behoud van talent!

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis