De top 10 meest aantrekkelijke studies voor werkgevers

Single post featured image

Financestudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn de meest gewilde toekomstige werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van magnet.me: een netwerk voor studenten en starters. Daarnaast zijn werkgevers volgens het onderzoek veel op zoek naar net-afgestudeerden met een data-gerelateerd diploma. AI-studies worden steeds populairder bij werknemers.

Finance is het populairst

Net-afgestudeerde financestudenten kunnen rekenen op veel berichten in hun LinkedIn-inbox. De studie staat namelijk bovenaan de lijst van meest aantrekkelijke studies voor werkgevers. Op nummer twee staat dezelfde studie, maar dan aan Tilburg University. Het gaat in beide gevallen om de Masteropleidingen.

top 10 meest aantrekkelijke studies

De reden voor de grote vraag naar financiële specialisten, heeft te maken met de financiële sector. Deze is simpelweg enorm groot en blijft alsmaar groeien. Zowel in Nederland als daarbuiten. Traditionele banken maken alsmaar meer winst, de techsector is booming én ‘gewone’ bedrijven hebben ook baat bij financieel specialisten.

Wat leren studenten Finance en wat heb je er als werkgever aan?

Een masterstudie Finance biedt studenten een breed begrip van financiële concepten en markten. De studie richt zich op zowel de theoretische als praktische aspecten van financiën en bereidt studenten voor op een carrière in de financiële- of bedrijfssector. Hierbij een aantal onderwerpen en vaardigheden die je als werkgever kunt verwachten van studenten Finance:

Financiële theorie
Studenten leren over financiële concepten, waaronder tijdswaarde van geld, risico en rendement, portfoliotheorie en kapitaalmarkten.

Risicomanagement
Het begrijpen van hoe financiële instellingen en bedrijven risico’s identificeren, beoordelen en beheren, inclusief marktrisico, kredietrisico en operationeel risico.

Investeringen en portefeuillebeheer
Studenten leren hoe je investeringsbeslissingen kunt nemen, portefeuilles kunt samenstellen en beheren om de beste rendement-risicoverhouding te bereiken.

Internationale financiën
De studie kan zich (deels) richten op internationale financiële markten, valutakoersen, internationale investeringen en multinationale bedrijfsfinanciering.

Bedrijfsfinanciering
Studenten bestuderen de financiële aspecten van bedrijven, inclusief kapitaalstructuur, financieringsbronnen, dividendbeleid en financiële planning.

Financiële modellering
Studenten leren financiële modellen te bouwen en te gebruiken om financiële beslissingen te ondersteunen en scenario-analyses uit te voeren.

Financiële markten en instellingen
Het begrijpen van de werking van financiële markten, financiële instrumenten en de rol van financiële instellingen zoals banken en beurzen.

Data-analyse
Met de groeiende rol van data in financiën, kunnen studenten worden opgeleid in data-analyse en het gebruik van financiële software en tools.

Deze kernonderwerpen helpen studenten een sterke basis in financiën op te bouwen. En aangezien elke bedrijf met financiën te maken heeft – groot of klein – is een financieel specialist vrijwel áltijd een slim idee. Vandaar dat ze zo in trek zijn.

finance

Data-gerelateerde specialisten

Data is booming. Niet alleen persoonlijke data, maar eigenlijk alle data die maar te verkrijgen is. Door data worden processen inzichtelijk, kun je zaken aanpassen én wordt de stap naar automatisering kleiner. Bedrijven gebruiken data op allerlei manieren. Daarom behoort het tot de populairste studies van werkgevers. Hier is een blik op wat studenten in data-gerelateerde studies leren:

Data-analyse
Studenten leren hoe ze grote datasets analyseren en interpreteren om waardevolle inzichten te verkrijgen. Dit omvat statistische methoden en geavanceerde analysetechnieken.

Data-visualisatie
Data-specialisten leren hoe ze gegevens visualiseren in grafieken, dashboards en rapporten om anderen te helpen begrijpen wat de cijfers betekenen.

Machine Learning en AI
Met de groei van kunstmatige intelligentie en machine learning leren studenten hoe ze algoritmen ontwikkelen, voorspellende modellen bouwen, patroonherkenning voeren en automatisering stimuleren.

Databasebeheer
Het opzetten en beheren van databases is van belang voor het organiseren en ophalen van gegevens. Studenten krijgen kennis van databasemanagementsystemen en bijvoorbeeld SQL-query’s.

Data-ethiek en privacy
Aangezien gegevensgebruik steeds vaker in de schijnwerpers staat, is het begrip van ethische kwesties en privacyregels essentieel. Studenten leren hoe ze gegevens op een verantwoorde en wettelijke manier kunnen gebruiken.

Data-engineering
Dit omvat het verzamelen, opschonen en voorbereiden van gegevens voor analyse. Het begrip van ETL-processen (Extract, Transform, Load) en gegevenspipelines is belangrijk.

Programmeren en scripting
Kennis van programmeertalen zoals Python is vaak nodig om gegevens te manipuleren en analyseren.

Data-gerelateerde studies kunnen zich richten op specifieke industrieën, zoals gezondheidszorg, financiën of marketing. Studenten leren hoe ze data-analyse kunnen toepassen op problemen binnen die specifieke sector. In elke sector zijn dataspecialisten dus van belang. Vandaar dat deze studie zo populair is bij werkgevers.

Strategen zijn in trek

Naast financiële specialisten en dataspecialisten, zijn ook studies die te maken hebben met business strategy populair onder werkgevers.

Strategic management

De studie Strategic Management richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis om organisaties te helpen hun langetermijndoelen vast te stellen en uiteindeijk te bereiken. Studenten leren onder andere strategisch plannen, concurrentieanalyse, bedrijfsveranderingen organiseren en uitvoeren.

Ze weten aan het eind van hun studie hoe bedrijven hun middelen het best kunnen inzetten om concurrenten te slim af te zijn. Afgestudeerden van dit programma zijn in staat om organisaties te helpen strategische beslissingen te nemen om als bedrijf te groeien.

Strategic Entrepreneurship

Strategic Entrepreneurship combineert de principes van strategisch management met ondernemerschap. Studenten leren hoe ze zakelijke kansen ontdekken en benutten. Daarnaast weten ze ook veel over de strategische richting van een organisatie. De studie richt zich op het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden, creatief denken en het vermogen om nieuwe markten te betreden. Afgestudeerden zijn vooral waardevol voor bedrijven die willen innoveren en groeien.

AI sinds dit jaar in de top 50

AI bestaat al tientallen jaren, maar sinds de opkomst van ChatGPT is het ineens razend populair. Werkgevers gaan ook in deze trend mee, en geef ze eens ongelijk. Voor het eerst duiken er drie AI-studies op in de top 50 van meest aantrekkelijke studies voor werkgevers. De populairste is zelfs een bacherlorstudie.

AI-studie

Tools in plaats van werknemers

In sommige gevallen nemen tools praktische taken over van werknemers. Hierdoor kan efficiënter worden gewerkt. Vandaar dat er steeds meer strategen gevraagd worden in de financiële wereld en het bedrijfsleven. Het zelfde geldt voor data-analisten. Het verzamelen van data gaat steeds vaker automatisch.

Een goed voorbeeld hiervan is de tool van Werktijden.nl. Het is een personeelsplanning software dat niet alleen het maken van roosters makkelijker maakt, maar waar je ook inzage krijgt in data van personeel. Bijvoorbeeld van de gewerkte uren, verzuim en aantal werknemers met ouderschapsverlof. Op basis van die data kun je bedrijfsprocessen rondom personeel optimaliseren. Probeer het nu 14 dagen gratis.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis