Intentieverklaring van je werkgever: wat is het en wat heb je er aan?

Single post featured image

Een intentieverklaring van je werkgever is in verschillende opzichten handig en positief. Deze verklaring biedt duidelijkheid en zekerheid voor beide partijen. Ook voor het verkrijgen van een hypotheek is het handig. Maar wat is een intentieverklaring precies en waarom is het zo belangrijk?

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring – ook wel werkgeversverklaring genoemd – is een document waarin de werkgever zijn voornemen uitspreekt om een bepaalde actie te ondernemen. In veruit de meeste gevallen is dit een voornemen om een tijdelijke werknemer na afloop van zijn contract een vaste aanstelling aan te bieden.

Het document biedt alleen geen juridische garanties, maar wel een sterke indicatie van de intenties van de werkgever. Met andere woorden: mocht het bedrijf goed blijven lopen, en jij je werk goed blijven doen? Dan krijg je een vast contract.

Wat heb je aan een intentieverklaring?

Het klinkt interessant, zo’n verklaring. Maar wat heb je er aan? Er is immers juridisch niets afgesproken.

Duidelijkheid voor alle partijen

Een intentieverklaring zorgt voor duidelijkheid tussen werkgever en werknemer. Het biedt de werknemer een beter beeld van zijn toekomstperspectief binnen het bedrijf. De werkgever kan met de verklaring laten zien dat hij in de werknemer vertrouwt. Dit kan de betrokkenheid en motivatie van de werknemer een flinke boost geven.

Onderdeel van hypotheekaanvraag

Een intentieverklaring speelt ook een super belangrijke rol bij het aanvragen van een hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers vragen namelijk intentieverklaring als je géén vast contract hebt. Met deze verklaring geeft de werkgever aan dat hij van plan is de werknemer een vast contract aan te bieden, wat de bank meer zekerheid geeft.

Voorkomen misverstanden

Voor tijdelijke contracten biedt een intentieverklaring een duidelijke indicatie van verlenging. Het voorkomt misverstanden en helpt beide partijen om afspraken helder vast te leggen. Dit voorkomt onzekerheid bij de werknemer en zorgt voor een stabielere personeelsplanning bij de werkgever.

Wat moet er in een intentieverklaring staan?

Een intentieverklaring is niet ingewikkeld, maar je moet wel weten wat er in moet staan. Zorg ervoor dat in ieder geval de volgende zaken in de verklaring opgenomen zijn:

✅Gegevens van de werknemer: Naam, adres, geboortedatum en eventueel het personeelsnummer.

✅Gegevens van de werkgever: Bedrijfsnaam, adres en contactgegevens van de persoon die de verklaring ondertekent.

✅Werkzaamheden: Een beschrijving van de huidige functie van de werknemer en de duur van het huidige contract.

✅Inkomen: Huidige brutojaarsalaris, vakantietoeslag, onregelmatigheidstoeslag en eventuele bonussen en dertiende maand.

✅Intentie van de werkgever: Een duidelijke vermelding dat de werkgever de intentie heeft om de werknemer een vaste aanstelling te bieden na afloop van het tijdelijke contract.

✅Handtekeningen: Handtekening van zowel de werkgever als de werknemer, inclusief datum van ondertekening.

Hoe stel je een intentieverklaring op? 5-stappenplan

Nogmaals: opstellen van een intentieverklaring hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier is een eenvoudig stappenplan om een duidelijke en effectieve intentieverklaring te maken:

1. Begin met de basisinformatie: Vermeld de gegevens van zowel de werkgever als de werknemer. Dit zorgt voor een duidelijke identificatie van beide partijen.

2. Omschrijf de huidige situatie: Geef een korte beschrijving van de huidige functie van de werknemer en de duur van het huidige contract.

3. Formuleer de intentie duidelijk: Geef duidelijk aan dat de werkgever de intentie heeft om de werknemer een vaste aanstelling te bieden na afloop van het tijdelijke contract.

4. Vermeld eventuele voorwaarden: Als er specifieke voorwaarden verbonden zijn aan de vaste aanstelling, vermeld deze dan duidelijk in de verklaring.

5. Zorg voor handtekeningen: Laat zowel de werkgever als de werknemer de verklaring ondertekenen en voeg de datum van ondertekening toe.

Voorbeeld van een intentieverklaring

Hier is een format van hoe een basis van een intentieverklaring eruit kan zien:

Werkgever: [Bedrijfsnaam], gevestigd te [adres], vertegenwoordigd door [naam], hierna te noemen “werkgever”.

Werknemer: [Naam], wonende te [adres], geboortedatum [geboortedatum], hierna te noemen “werknemer”.

Ondergetekenden verklaren hierbij dat werkgever de intentie heeft om werknemer na afloop van het huidige tijdelijke contract, ingaande op [startdatum] en eindigend op [einddatum], een vast dienstverband aan te bieden, mits de huidige werkomstandigheden ongewijzigd blijven.

Werkgever en werknemer ondertekenen deze intentieverklaring in goed vertrouwen op [datum].

Handtekening werkgever: _____________________

Handtekening werknemer: _____________________

Er zijn ook kant en klare modellen die je kunt gebruiken: nóg handiger. Een ander goed aangeschreven model is het model werkgeversverklaring van werkgeversverklaring.nl.

format-werkgeversverklaring
Bron: werkgeversverklaring.nl

 

Intentieverklaring en hypotheek: hoe zit het precies?

Voor werknemers met een tijdelijk contract is een intentieverklaring écht nodig. Hypotheekverstrekkers willen zekerheid dat de aanvrager in de toekomst een stabiel inkomen heeft. Met een intentieverklaring kan de werkgever aangeven dat hij van plan is de werknemer een vaste aanstelling aan te bieden na het aflopen van het tijdelijke contract.

Dit vergroot de kans dat de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd. Het is altijd slim om eerst contact op te nemen met je hypotheekadviseur om te kijken wat er precies nodig is. Vaak geven ze ook advies over hoe je dit het best met je werkgever kunt aanpakken.

Wat zijn de gevaren van een intentieverklaring?

Hoewel een intentieverklaring louter positief lijkt te zijn, is jurist Charlotte kritisch over deze verklaring. Ze benadrukt vooral dat het ‘slechts’ een ‘intentie’ is en dat niks formeel is afgesproken. Bekijk de video om erachter te komen wat nog meer gevaren zijn.

Samengevat: een werkgeversverklaring biedt vooral voordelen

Een intentieverklaring – ook wel werkgeversverklaring genoemd – biedt duidelijke voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Het zorgt voor duidelijkheid, vermindert onzekerheid en speelt een belangrijke rol bij hypotheekaanvragen.

Door een goede intentieverklaring op te stellen – op basis van een van de formats uit dit artikel –  kunnen beide partijen hun verwachtingen helder vastleggen en een stabiele toekomst tegemoet zien. En dat in slechts een paar minuten tijd.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis