Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?

Single post featured image

Als aanstaande moeder heb je recht op zes weken zwangerschapsverlof. Je kiest zelf of je vier, vijf of zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum vrij neemt. Begin je zes weken voor de uitgerekende datum? Dan moet je ook eerder weer aan het werk. Wanneer je pas vier weken voor de bevalling vrij neemt, houd je twee vrije weken over die je op mag tellen bij het bevallingsverlof dat minimaal 10 weken duurt.

Wat is zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is één van de verlofvormen waar je recht op hebt tijdens en rondom een zwangerschap. Officieel is zwangerschapsverlof het verlof dat je vóór de geboorte krijgt, maar in de volksmond wordt vaak de hele periode van verlof rondom de zwangerschap bedoeld. In dit artikel houden we het bij de officiële uitleg (zes weken zwangerschapsverlof), zodat de andere vormen van verlof rondom de zwangerschap duidelijker worden.

Hoeveel weken duurt zwangerschapsverlof?

Elke Nederlandse burger die zwanger raakt, heeft recht op 16 weken verlof rondom de zwangerschap. Zoals gezegd is zes weken hiervan zwangerschapsverlof. De rest – 10 tot 12 weken – is bevallingsverlof. Aangezien een bevalling moeilijk in te schatten is, duurt zwangerschapsverlof soms langer. Voor elke dag na de uitgerekende dag van de bevalling, heb je recht op een dag extra zwangerschapsverlof. Je bevallingsverlof blijft gewoon staan. Het enige is dat de einddatum van alle verlofvormen dan wat verschuift.

Voor werkgevers is het dus handig om terugkomstdatum van je zwangere personeelslid flexibel te houden. Je weet immers nooit of een kind te laat geboren wordt of er iets met zijn of haar gezondheid aan de hand is. Hetzelfde geldt voor moeders in verwachting en eventuele partners; plan ruim de tijd in en houd rekening met een te vroege of te late geboorte.

Zwangerschapsverlof berekenen

Het berekenen van je zwangerschapsverlof is vrij eenvoudig. De eerste dag van je zwangerschapsverlof begint namelijk vier, vijf of zes weken voor je uitgerekende datum. Wanneer je dit verlof inzet mag je zelf bepalen. Overleg dit op tijd met je werkgever, zodat rekening kan worden gehouden met mogelijke vervanging. Na je zwangerschapsverlof – dat dus ook gespreid kan worden tot maximaal twee weken na de zwangerschap – gaat je geboorteverlof in. Dit duurt 10 tot 12 weken.

Word je baby te vroeg geboren? Dan tel je de resterende dagen zwangerschapsverlof op bij het geboorteverlof. Onthoud dat wat er ook gebeurt; je hebt altijd recht op 16 weken verlof rondom de geboorte van je kind.

Extra zwangerschaps- en bevallingsverlof

In enkele gevallen heb je recht op extra verlof. In dit hoofdstuk sommen we de bijzondere gebeurtenissen op + het aantal dagen of weken dat je extra vrij bent:

Meerling
Krijg je tweeling of drieling? Dan heb je recht op minimaal 20 weken verlof. Acht tot tien zijn zwangerschap en de rest is geboorteverlof. Daarnaast ben je verplicht om de laatste acht weken van je zwangerschap met verlof te gaan.

Ziekenhuisverblijf
Wanneer je pasgeboren baby langer dan een week in het ziekenhuis moet verblijven heb je recht op extra bevallingsverlof. Je telt dan simpelweg de dagen na die week op. Deze dagen tel je vervolgens op bij je bevallingsverlof. Dit mag tot maximaal 10 weken.

Te laat geboren
Elke dag langer dan de uitgerekende datum mag je extra opnemen als zwangerschapsverlof. Het geboorteverlof blijft gewoon staan.

Wat krijg je tijdens zwangerschapsverlof betaald?

Ervan uitgaande dat je werkt hebt, kun je uitgaan van 100 procent van je dagloon. Je krijgt dus gewoon doorbetaald. Deze zwangerschapsuitkering wordt door het UWV betaald, maar vraag je aan bij je werkgever. Dit doe je uiterlijk drie weken voor het verlof ingaat. Dat betekent concreet ten minste zeven weken voor de bevallingsdatum. Bij het aanvragen moet je een zwangerschapsverklaring meesturen. Deze krijg je van de huisarts of verpleegkunde en hierin staat de vermoedelijke bevallingsdatum.

Heb je een WW-uitkering en ben je in verwachting? Dan heb je recht op 16 weken WAZO-verlof. Deze uitkering is hoger dan je normale uitkering. Tijdens de verlofperiode hoef je niet te solliciteren, werk aan te nemen of naar dagbesteding te gaan.

Ook zzp’ers hebben recht op een zwangerschapsverlofuitkering van het UWV. Dit heet de ZEZ: Zelfstandig en Zwanger. Ook hier geldt dat je maximaal 16 weken vrij bent. Het bedrag dat je ontvangt hangt af van de inkomsten van het jaar ervoor.

Feiten over zwangerschapsverlof

Tot slot zijn er een aantal rechten die we je niet willen onthouden. Voor specifieke vragen raden we je aan contact op te nemen met de Rijksoverheid of het UWV. Op deze website staan bovendien de meest recente informatie over zwangerschapsverlof.

– Je werkgever mag zwangerschapsverlof niet weigeren.
– Word je ziek tijdens de zwangerschap? Dan heb je recht op een ziektewetuitkering.
– Tijdens je zwangerschapsverlof mag je niet worden ontslagen.
– Opbouw van vakantiedagen loopt gewoon door.
– Partners hebben recht op geboorteverlof en extra geboorteverlof.
– Er bestaat ook ouderschapsverlof.

 

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis