Bore-out: hoe verveling op het werk voor verzuim zorgt

Single post featured image

Een onderbelichtte psychische klacht op het werk is een bore-out. Dit is het tegenovergestelde van een burn-out, maar kan net zo goed stress veroorzaken. Reden? De werkzaamheden zijn te repetitief en saai, waardoor je geen lol meer hebt in je werk. Werkdagen voelen als eeuwen en je wacht de hele dag tot de klok vijf uur slaat.

Wat is een bore-out?

Een bore-out is het minder bekende broertje van de burn-out. Het wordt gekenmerkt door een gevoel van extreme verveling en gebrek aan uitdaging op het werk. In tegenstelling tot een burn-out, waarbij iemand overweldigd en uitgeput raakt door te veel stress en werk, ontstaat een bore-out wanneer iemand zich chronisch verveelt en niet gestimuleerd voelt op het werk.

Waar bij een burn-out mensen overprikkeld worden, raken werknemers bij een bore-out onderprikkeld. Er is niet genoeg uitdaging om enthousiast te blijven. Als je werk geen voldoening geeft, kan dat stress geven en leidt het soms zelf tot verzuim.

bore-out-infographic

Hoe herken je een bore-out?

Een bore-out kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt je bijvoorbeeld constant vervelen tijdens je werkuren, moeite hebben om jezelf te motiveren om taken uit te voeren en een algemeen gevoel van nutteloosheid ervaren. Je kunt zelfs fysieke klachten ervaren, zoals vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn. Je kunt een bore-out test doen op MT/Sprout.

Volgens HSP-coach en auteur Saskia Klaaysen kun je net zo ziek zijn van een bore-out als van een burn-out. Dat stelt ze in een artikel in tijdschrift Libelle.

 

Wat zijn de oorzaken?

Een bore-out kan verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van een gebrek aan uitdagende taken en verantwoordelijkheden op het werk, een gebrek aan erkenning en waardering van leidinggevenden, of zelfs een mismatch tussen je vaardigheden en de taken die je worden toegewezen.

Voor je naar je leidinggevende stapt of een nieuwe baan uitzoekt, is het belangrijk om te doorgronden wat de oorzaak is van jouw stress en verveling.

Hoe ga je om met een bore-out?

Als je merkt dat je last hebt van een bore-out, is het belangrijk om actie te ondernemen om je situatie te verbeteren. Praat met je leidinggevende over je gevoelens en probeer samen oplossingen te vinden, zoals het toevoegen van meer uitdagende taken aan je takenpakket of het volgen van trainingen om nieuwe skills te leren.

Het is ook belangrijk om zelf actief op zoek te gaan naar manieren om je werkplezier te vergroten, zoals het zoeken naar nieuwe projecten of het deelnemen aan interessante initiatieven binnen je organisatie. Misschien is het zelfs nodig om van baan te wisselen.

Tips om een bore-out tegen te gaan

Heb je het gevoel dat je dagen op het werk eindeloos duren? Vind je jezelf vaak in een staat van verveling en gebrek aan motivatie? Dan is de kans groot dat je last hebt van een bore-out. Gelukkig zijn er manieren om deze saaie sleur te doorbreken en weer energie en enthousiasme in je werk te brengen. Hier zijn vijf praktische tips om je te helpen de verveling te verslaan en je werkdag weer op gang te krijgen.

1. Zoek nieuwe uitdagingen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een bore-out is het gebrek aan uitdagende taken. Als je merkt dat je dagen zich vullen met eentonige en repetitieve werkzaamheden, is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Praat met je leidinggevende over het toevoegen van meer verantwoordelijkheden aan je takenpakket of zoek zelf naar projecten die je interesseren en waar je vaardigheden kunt ontwikkelen. Door jezelf uit te dagen, blijf je betrokken en gemotiveerd.

2. Verander werkomgeving

Een verandering van omgeving kan wonderen doen voor je motivatie en productiviteit. Probeer af en toe van werkplek te veranderen, of het nu gaat om een andere ruimte in het kantoor of zelfs een dagje thuiswerken. Frisse lucht, natuurlijk licht en een andere indeling kunnen je helpen om je weer geïnspireerd te voelen en nieuwe energie op te doen voor je taken.

3. Stel duidelijke doelen

Een gebrek aan duidelijke doelen kan bijdragen aan gevoelens van nutteloosheid en verveling op het werk. Neem de tijd om duidelijke en haalbare doelen te stellen voor jezelf, zowel op korte als op lange termijn. Door een helder beeld te hebben van wat je wilt bereiken, kun je jezelf gemotiveerd houden en een gevoel van voldoening ervaren wanneer je deze doelen bereikt.

4. Neem pauzes en beweeg

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens je werkdag, zelfs als je het druk hebt. Sta op, strek je benen en neem wat frisse lucht. Dit kan je helpen om je gedachten te verfrissen en je focus te behouden. Daarnaast is lichaamsbeweging een geweldige manier om je energie te verhogen en je stemming te verbeteren. Maak tijd vrij voor wat lichte oefeningen of een korte wandeling.

5. Leer nieuwe dingen

Een van de beste manieren om verveling op het werk tegen te gaan, is door jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren. Dit kan variëren van het volgen van een online cursus tot het leren van nieuwe vaardigheden binnen je vakgebied. Door jezelf intellectueel te stimuleren, blijf je gemotiveerd en gepassioneerd over je werk. Vaak geeft je werkgever hier ruimte voor, omdat hij of zij er zelf ook baat bij heeft.

Zo ontdek je werknemers die een bore-out hebben

Het herkennen van werknemers die mogelijk last hebben van een bore-out kan lastig zijn, omdat de symptomen vaak subtiel en moeilijk op te merken zijn. Maar met een scherp oog kun je vaak toch tekenen opvangen die wijzen op een onderliggende verveling en gebrek aan motivatie bij je teamleden. Hier zijn enkele belangrijke tekenen om op te letten:

– verveling
– passief gedrag
– weinig initiatief
– veel klagen
– verminderde productiviteit
– fysiek moe
– te laat komen
– regelmatig verzuim

Let er goed op dat veel van deze klachten ook te maken kunnen hebben met burn-out. Het grootste verschil is dat bore-out klachten echt te maken hebben met verveling. Dát is het kernwoord en daar moet je het meest op letten.

Hoe kun je helpen?

Als je vermoedt dat een werknemer last heeft van een bore-out, is het belangrijk om het gesprek met hen aan te gaan en hun gevoelens serieus te nemen. Bied ondersteuning aan en probeer samen oplossingen te vinden, zoals het bekijken van hun takenpakket, het aanbieden van nieuwe uitdagingen of het bieden van een training. Het tonen van begrip en het bieden van een luisterend oor kan een wereld van verschil maken voor een werknemer die worstelt met een bore-out.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis