Iedereen die werkt, herkent het wel: met sommige collega’s werk je vrij natuurlijk goed samen, terwijl het met anderen lastiger gaat. En soms vraag je je misschien af waarom jij anders reageert in bepaalde situaties dan je collega’s. Dit soort verschillen zijn heel normaal, omdat we simpelweg allemaal anders zijn. De DISC-analyse geeft op een fantastische manier je gedrag weer, zodat collega’s precies weten wat jou motiveert en wat niet.
Wat is de DISC-analyse?
DISC-analyse kijkt naar vier verschillende manieren waarop mensen zich gedragen op het werk. Iedereen heeft wel iets van al deze stijlen in zich, maar meestal zijn één of twee ervan wat sterker aanwezig. Je hebt:
✅ Dominantie (doen en doorpakken)
✅ Invloed (enthousiast, zonnetje in huis)
✅ Stabiliteit (stabiliteit, samenwerken)
✅ Conformiteit (analytisch, eerst denken, dan doen)
Om het overzichtelijker te maken, wordt elke letter toegeschreven aan een kleur. Zo is dominantie rood, invloed geel, stabiliteit groen en conformiteit blauw. Precies zoals in onderstaande afbeelding.
Kleuren en persoonlijkheid
De kleuren van de DISC-analyse zijn niet zomaar gekozen, ze vertellen behoorlijk veel over werkstijlen:
Rood
Rood is de kleur van de doorzetters. Deze mensen weten wat ze willen en gaan ervoor. Ze houden van tempo maken en knopen doorhakken. Denk aan die collega die tijdens vergaderingen altijd vraagt: “Oké, en wat gaan we nu concreet doen?” Rode types zijn vaak de kartrekkers in een team, al kunnen ze soms wat ongeduldig zijn.
Geel
Dan het zonnige geel, dat zijn de enthousiastelingen die energie krijgen van contact met anderen. Ze vertellen graag verhalen, komen met creatieve ideeën en weten anderen mee te krijgen. Het zijn vaak de collega’s die de borrels organiseren en tijdens de lunch gezellig met iedereen kletsen. Soms vergeten ze wel eens de details, maar hun aanstekelijke enthousiasme maakt veel goed.
Groen
De groene types zijn rustig en wat ingetogen. Ze luisteren goed, denken aan anderen en zorgen dat iedereen zich prettig voelt. Het zijn de collega’s die merken dat iemand niet lekker in zijn vel zit en even vragen hoe het gaat. Ze houden niet van plotselinge veranderingen, maar zijn de lijm die een team bij elkaar houdt.
Blauw
En dan heb je nog de blauwe denkers. Zij willen graag precies weten hoe iets in elkaar steekt en leveren graag perfect werk af. Het zijn de collega’s die een waterdicht plan maken voordat ze aan de slag gaan. Ze kunnen soms wat kritisch overkomen, maar hun oog voor detail heeft het team vaak echt nodig. Daarnaast houden ze van goede planningen, en hebben dus baat bij bijvoorbeeld een srak rooster en personeelsplanning.
Het interessante is: niemand is écht alleen maar rood, geel, groen of blauw. De meesten van ons zijn een eigen mengkleur, waar vaak twee kleuren bovenuit springen. En die mix kan ook nog eens anders zijn op je werk dan thuis. Dat maakt het juist zo goed om te weten.
Waarom is het handig om dit van jezelf te weten?
Als je begrijpt hoe je zelf in elkaar zit, snap je ook beter waarom bepaalde situaties je energie geven of juist energie kosten. Ben je bijvoorbeeld iemand die graag snel beslissingen neemt? Dan heb je waarschijnlijk een flinke dosis rood (D) in je. Handig om te weten, want dan kun je daar rekening mee houden in je werk. Bijvoorbeeld door collega’s die wat meer groen zijn, wat rustiger aan te sporen.
Wat levert het op?
Als je elkaars werkstijl kent en respecteert, wordt alles soepeler. De communicatie verbetert, je kunt taken beter verdelen op basis van waar iemand goed in is, en er ontstaan minder misverstanden. Dat zorgt voor een fijnere werksfeer waarin iedereen beter tot zijn recht komt. Daarom kiezen veel teams voor een DISC-analyse en traning met hun team. Voor managers zijn er ook speciale DISC-leiderschapstrainingen.
Waar doe ik een DISC-test?
Je kunt een DISC-test het beste doen bij een professional, omdat je op die manier de juiste uitslagen krijgt én omdat je dan de juiste analyse krijgt. In mijn geval waren dat 16 A4’tjes informatie. Online zijn er gratis disc-testen te vinden om een redelijk beeld van jezelf te krijgen, maar het is aan te raden om het in teamverband en met een communicatiespecialist te doen.
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis