Steeds meer werknemers nemen ontslag om werk-privébalans

avatar image of Dion

Geschreven door Dion

19 februari 2025 3 minuten lezen

De tijden veranderen. Waar vroeger salaris dé doorslaggevende factor was bij het accepteren of behouden van een baan, staat tegenwoordig iets anders bovenaan: een goede balans tussen werk en privé.

Uit onderzoek van Randstad blijkt dat werk-privébalans voor het eerst belangrijker wordt gevonden dan salaris. En dat heeft grote gevolgen voor werkgevers én werknemers.

Werk-privébalans wint terrein

Uit het onderzoek, gehouden onder ruim 26.000 mensen in 35 landen, blijkt dat 83% een gezonde balans tussen werk en privé cruciaal vindt. Evenveel mensen vinden werkzekerheid belangrijk. Salaris volgt daar vlak achter met 82%.

Dit betekent dat werknemers tegenwoordig niet alleen naar financiële beloningen kijken, maar ook naar hoe goed een baan in hun leven past. En als dat niet goed zit? Dan vertrekken ze.

In Nederland is dezelfde trend zichtbaar. Een baan moet goed te combineren zijn met het privéleven. En hoewel salaris nog steeds een belangrijke rol speelt, zijn mensen die niet tevreden zijn over hun balans, sneller geneigd om in actie te komen.

Vorig jaar nam 33% van de werknemers die van baan wisselden ontslag vanwege een verstoorde werk-privébalans of een slechte werksfeer. Een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor, toen dat percentage nog op 21% lag.

Werkgevers 'moeten' zich aanpassen

Volgens gedragswetenschapper Oscar van Mourik van Randstad is deze verschuiving een positieve ontwikkeling. Het volgende vertelde hij aan de NOS:

"Mensen voelen nu de ruimte om op te komen voor hun privéleven. Dat zou de norm moeten zijn. Werknemers die zich goed voelen door een gezonde balans, presteren uiteindelijk beter en zijn gelukkiger op hun werk."

Wat een goede balans inhoudt, verschilt per generatie. Oudere werknemers willen bijvoorbeeld meer flexibiliteit om mantelzorg te kunnen geven. Jongere generaties hechten meer waarde aan een gevoel van gemeenschap binnen een bedrijf.

Werkgevers die hier slim op inspelen, kunnen talent beter aantrekken en behouden.

De krappe arbeidsmarkt speelt mee

Niet alleen persoonlijke voorkeuren spelen een rol bij deze trend, ook de krapte op de arbeidsmarkt draagt eraan bij. Doordat er veel banen beschikbaar zijn, voelen werknemers zich zelfverzekerder om eisen te stellen.

Werknemers zijn assertiever en weten dat ze een keuze hebben. Als hun baan niet goed past, stappen ze makkelijker over naar een andere.

Voor werkgevers betekent dit dat het belangrijk is om goed te luisteren naar hun werknemers en flexibel te zijn in hun beleid.

Bedrijven die hier geen aandacht aan besteden, lopen het risico dat medewerkers hun heil ergens anders zoeken.

Hoe zorg je als werkgever voor een gezonde werk-privébalans?

Werk-privébalans is geen luxe meer, maar een basisvoorwaarde voor veel werknemers. Dit zijn belangrijke aspecten:

  • Flexibele werktijden
    Bied medewerkers de mogelijkheid om hun werktijden en rooster zelf in te delen waar dat kan.

  • Hybride werken
    Geef de optie om deels thuis te werken als dat past bij de functie.

  • Duidelijke verwachtingen
    Zorg ervoor dat medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt, zonder overwerkcultuur.

  • Gezonde werkcultuur
    Een fijne werksfeer met begrip voor privéomstandigheden maakt een groot verschil.

  • Loopbaanontwikkeling
    Bied mogelijkheden voor groei en ontwikkeling, zodat werknemers zich gewaardeerd voelen.

Organisaties die dit begrijpen en actief verbeteren, zullen niet alleen hun personeel behouden, maar ook betere resultaten behalen. De vraag is niet óf bedrijven zich hierop moeten aanpassen, maar hoe snel ze dat doen.

Lees ook: De 10 belangrijkste behoeften van werknemers (2025)

Bekijk ook eens

  • personeel
  • werkgevers

    10 gouden tips om personeel te behouden

    avatar image of Dion

    Geschreven door Dion

    26 april 2023 7 min

  • personeel
  • werkgevers

    De 10 meest gemaakte fouten van werkgevers

    avatar image of Dion

    Geschreven door Dion

    2 oktober 2024 5 min