De 10 belangrijkste behoeften van werknemers (2025)

avatar image of Dion

Geschreven door Dion

9 januari 2025 5 minuten lezen

 

De werknemer van nu houd je niet alleen zoet met een goed salaris. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat werknemers steeds meer waarde hechten aan een ‘holistische’ aanpak die vooral gericht is op een goede werk-privébalans. Laten we eens kijken naar de tien belangrijkste behoeften van werknemers in 2025.

1. Werk-privébalans als topprioriteit

Het onderzoek van TNO in samenwerking met het CBS liegt er niet om: maar liefst 94% van de Nederlandse werknemers ziet een goede werk-privébalans als topprioriteit.

Sterker nog, 61% zou een baan afwijzen als deze hun balans verstoort.

Dit betekent dat werkgevers moeten inzetten op flexibele werktijden en de mogelijkheid om hybride te werken.

Veel organisaties experimenteren daarom met een vierdaagse werkweek of bieden onbeperkt verlof aan.

Ook zien we een groeiende trend waarbij werknemers zelf hun werkuren kunnen bepalen, zolang ze hun taken maar goed uitvoeren.

2. Aandacht voor mentale gezondheid

Volgens het Arbo Unie Werkstressrapport vindt 90% van de werknemers mentale ondersteuning belangrijk. Veel bedrijven en organisaties spelen hierop in door enige vorm van psychologische hulp aan te bieden en een open cultuur te creëren waarin mentale gezondheid op zijn minst bespreekbaar is.

Ze bieden bijvoorbeeld coaching sessies, mindfulness trainingen en stressmanagement workshops aan. Sommige bedrijven gaan nog een stap verder en hebben een eigen mental health officer in dienst die werknemers ondersteunt bij werkgerelateerde stress.

3. Eerlijke beloning en financiële zekerheid

Een goed salaris blijft uiteraard belangrijk, zo blijkt uit de Nationale Werknemersmonitor van het CBS. Werknemers zoeken niet alleen een goed basissalaris, maar ook financieel advies en duidelijke perspectieven voor de toekomst. Denk aan advies over een pensioenopbouw of het kopen van aandelen.

Steeds meer organisaties bieden daarom financiële coaching aan en helpen werknemers bij het plannen van hun pensioen. Ook zien we een trend waarbij bedrijven transparanter zijn over hun salarisstructuur en bonussystemen. Die transparantie is vooral handig om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

4. Doorgroeimogelijkheden

Het LinkedIn Learning Workplace Report toont aan dat een derde van de werknemers doorgroeimogelijkheden als belangrijk ziet. Organisaties die investeren in persoonlijke ontwikkeling en een duidelijk groeipad bieden, zijn aantrekkelijker voor talent.

Dit uit zich in vooral in persoonlijke ontwikkelbudgetten, mentorprogramma's en de mogelijkheid om nieuwe skills te leren via bijvoorbeeld online cursussen.

5. Waarden en zingeving

Uit het Motivaction Werknemersonderzoek blijkt dat 37% van de werknemers zich moet kunnen vinden in de organisatiecultuur. Medewerkers willen werken voor een bedrijf dat hun waarden uitdraagt en maatschappelijke impact maakt.

Dit betekent dat organisaties hun missie en visie duidelijk moeten vertalen en ook écht moeten handelen naar hun waarden.

Steeds meer bedrijven betrekken hun werknemers bijvoorbeeld bij maatschappelijke projecten en duurzaamheidsinitiatieven.

6. Sociale verbinding

Microsoft's Workplace Trends laat zien dat 68% van de werknemers sociale interactie mist bij hybride werken.

Een fijne teamcultuur en sociale activiteiten zijn daarom belangrijker dan ooit. Bedrijven organiseren daarom bewust momenten voor teambuilding, zowel fysiek als virtueel.

Ook worden kantoorruimtes anders ingericht, met meer focus op ontmoeting en samenwerking in plaats van individueel werk. Dat individuele werk wordt immers vooral thuis gedaan.

bedrijfsteambuilding-1

7. Preventieve gezondheid

Het Zilveren Kruis benadrukt dat werknemers steeds meer waarde hechten aan preventieve gezondheidsprogramma's.

Denk aan fitness, bootcamplessen en andere gezondheidsinitiatieven. Veel organisaties bieden nu sportschoolabonnementen, gezonde lunches en ergonomische werkplekken aan.

Ook regelmatige health checks, smartwatches en workshops over gezonde leefstijl worden steeds normaler.

8. Veiligheid als basis

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigt dat werknemers behoefte hebben aan een veilige werkomgeving in het algemeen. Dit gaat dus niet alleen om fysieke veiligheid, maar ook om psychologische veiligheid en cybersecurity.

Werkgevers investeren daarom in regelmatige veiligheidstrainingen, up-to-date werkprotocollen en moderne beveiligingssystemen.

Veiligheid wordt vaak onderschat en is daarom in 2025 een zeer belangrijk aspect om rekening mee te houden.

9. Duurzame inzetbaarheid

Onderzoek van de Universiteit Gent toont aan dat werknemers zoeken naar organisaties die voor de lange termijn in hun willen investeren. Dit vraagt om een slim HR-beleid, zodat het nieuwe werknemers het gevoel geeft dat ze veel kunnen bereiken als persoon in het bedrijf.

Veel bedrijven en organisaties bieden daarom programma's aan die zich echt richten op lange inzetbaarheid. Zaken als omscholingstrajecten, eigen werktijden indelen en vitaliteitsprogramma’s helpen daarbij.

10. Waardering en erkenning

Waardering voor het wek. Het is iets van alle tijden, maar nog steeds enorm belangrijk. Uit verschillende studies blijkt dat medewerkers behoefte hebben aan oprechte waardering.

Dit kan zo nu en dan een schouderklopje zijn, maar ook beloningen als werknemer van de maand of andere bonusprogramma’s. Als er maar aandacht voor is en als het maar oprecht is.

Om dit nog verder tet rekken. Werkgevers doen er goed aan om te investeren in leiderschapsontwikkeling van managers om ervoor te zorgen dat managers beter kunnen communiceren en waardering kunnen tonen. Dit voorkomt personeelsverloop.

werknemers-motiveren-en-tevreden-houden-Dec-16-2024-12-10-59-3534-PM

Extra tip: gebruiksvriendelijke personeelsplanning

Een kraakheldere personeelsplanning blijkt steeds belangrijker voor werknemers. Ze willen 24/7 weten waar ze aan toe zijn wat betreft hun werkroosters, vakanties en projectplanningen. En geef ze eens ongelijk.

Steeds meer organisaties gebruiken daarom slimme planningssystemen zoals Werktijden.nl die rekening houden met persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Zo betrek je werknemers heel simpel, actief bij de planning en bied je flexibiliteit waar mogelijk.

Dit zorgt voor meer tevredenheid en minder stress bij het personeel. En dat allemaal door één simpele tool.

Meer weten? Vraag hier een demo aan!

Met een persoonlijke rondleiding leggen we je alles stap voor stap uit en kijken we samen wat Werktijden.nl voor jouw organisatie kan betekenen.


De weg vooruit

Voor organisaties die willen uitblinken op het gebied van personeelstevredenheid, is het vooral belangrijk om regelmatig de vinger aan de pols te houden bij medewerkers. Door te luisteren naar behoeften en hier concreet op in te spelen, maak je een werkomgeving waarin talent zich écht thuis voelt en mensen met plezier naar hun werk gaan.

Dit vergt veel tijd, en dus geld. Het is een continue dialoog tussen werkgever en werknemer, waarbij beide partijen zich inzetten voor een top of bill werkomgeving.

En vergeet vooral de personeelsplanning en urenregistratie daarin niet.

Bekijk ook eens

  • personeel
  • werkgevers

    Personeelsverloop: wat is een normale uitstroom?

    avatar image of Dion

    Geschreven door Dion

    3 april 2024 6 min

  • personeel
  • werkgevers

    Wat is workforce management en waarom is het belangrijk?

    avatar image of Dion

    Geschreven door Dion

    23 augustus 2023 7 min