Werkgeluk: hoe krijg je meer plezier in je werk?

Single post featured image

Je baan neemt een groot deel van je leven in beslag. Sterker nog: de kans is groot dat je jouw collega’s vaker ziet dan je familie en vrienden. Daarom is het belangrijk om het naar je zin te hebben op je werk. Maar wat als je momenteel niet gelukkig bent met je baan? In dit artikel bespreken we opties om meer werkgeluk te ervaren.

Wat wordt onder werkgeluk verstaan?

Werkgeluk of werkplezier is een term waar je lastig grip op krijgt, omdat het een gevoel is. Toch zijn onderzoekers er in geslaagd om het vorm te geven aan de hand van termen:

-Autonomie
-Verbinding
-Voldoening
-Competentie
-Zingeving
-Waardering
-Plezier

Deze acht begrippen zijn dan ook de graadmeter geweest om te onderzoeken hoe tevreden mensen in Nederland met hun werk zijn.

Nederlanders zijn gelukkigste werknemers ter wereld

Uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP blijkt dat Nederlanders de gelukkigste werknemers ter wereld zijn. In geen enkel ander land is personeel zó tevreden. Zo’n 80 procent van de ondervraagden geeft aan zeer tevreden te zijn met hun werk.

Met andere woorden: in Nederland is het goed mogelijk om wél werkplezier te ervaring. Voor jou is het nu dus zaak om bij je huidige werkgever meer plezier in je werk te krijgen óf om verder te kijken naar een nieuwe baan.

werkgeluk-cijfers

Opvallende onderzoeksuitkomsten over werkgeluk

In 2022 onderzocht Monitorgroep het werkgeluk van duizenden Nederlanders. Uit het document komen een aantal opvallende zaken naar voren:

✅ Een hoge werkdruk correleert niet direct met minder werkplezier.

✅ Werknemers die zich veilig voelen om te uiten en fouten te maken ervaren meer werkgeluk.

✅ Thuiswerken draagt voor de een bij aan werkgeluk, aan de anders juist niet.

✅Sinds 2018 staat het werkgelukcijfer gemiddeld rond de 7,2. Ook tijdens corona.

✅ Zzp’ers zijn gelukkiger in hun werk dan werknemers.

✅ Hoe ouder de werknemer wordt, hoe meer werkgeluk er ervaren wordt.

✅ In de zorg en horeca zijn mensen het gelukkigst, in de IT het minst.

werkgeluk-per-jaar

Praktische tips voor meer werkgeluk

Werkgeluk lijkt soms ongrijpbaar, omdat je het niet van de een op andere dag kunt veranderen. Toch kun je – met de juiste aanpak – meer plezier in je werk krijgen. Hierbij een aantal praktische tips.

Ontdek je drijfveren

De eerste stap naar meer werkplezier is ontdekken wat jou drijft. Vraag jezelf af: wat vind je écht leuk aan je werk? Waar krijg je energie van? Misschien geniet je van de gesprekken met collega’s, de uitdaging van moeilijke projecten of de voldoening van een afgeronde taak. Door te achterhalen wat jou motiveert, kun je bewuster keuzes maken die je werkgeluk verbeteren.

Creëer een fijne werkplek

Een fijne, inspirerende en ‘gezonde’ werkplek doet wonderen voor je motivatie. Zorg voor een opgeruimde, comfortabele en persoonlijke werkruimte. Voeg planten toe voor een frisse uitstraling en kies voor foto’s die je blij maken. Een prettige werkplek zorgt voor minder stress en meer focus, waardoor je met meer plezier aan de slag gaat.

Stel haalbare doelen en maak een to-do-lijstje

Niets is zo demotiverend als onrealistische doelen. Stel daarom haalbare en concrete doelen. Dit geeft richting aan je werk en zorgt voor een gevoel van voldoening wanneer je iets afrondt. Maak een to-do lijstje en vink taken af. Dit simpele maniertje geeft een enorme impuls aan je motivatie en helpt je om te focussen.

Investeer in je relatie met collega’s

Goede relaties met collega’s zijn ontzettend belangrijk voor werkgeluk. Investeer tijd in het opbouwen van een band met je team. Praat niet alleen over werk, maar toon ook interesse in hun persoonlijke leven. Organiseer een lunch, doe mee aan teamactiviteiten of plan een koffiepauze. Een sterke band met collega’s zorgt voor een leukere werksfeer.

Blijf jezelf ontwikkelen

Blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen. Leer nieuwe skills, volg trainingen of neem deel aan workshops. Dit houdt je werk interessant en zorgt voor persoonlijke groei. Door jezelf steeds te verbeteren, blijf je gemotiveerd en voorkom je dat je in een sleur raakt. Pluspunt: het verhoogt ook nog eens je waarde op de arbeidsmarkt.

Zorg voor een goede werk-privé balans

Cliché, maar zó waar: een gezonde werk-privé balans is 100% essentieel voor werkgeluk. Plan je werkdag slim in en zorg dat je op tijd stopt. Neem regelmatig pauzes en doe iets wat je ontspant, zoals wandelen of sporten. Zorg ook voor voldoende slaap en tijd voor hobby’s en familie. Een goede balans zorgt ervoor dat je met nieuwe energie en plezier aan je werk begint.

Focus op het positieve

Dankbaarheid helpt om je focus te verleggen naar de positieve aspecten van je werk. Neem elke dag een moment om stil te staan bij wat goed ging en waar je dankbaar voor bent. Dit kan een compliment van een collega zijn, een afgeronde taak of een gezellige lunchpauze. Door te focussen op het positieve, voel je je gelukkiger en gemotiveerder.

Vraag om feedback

Feedback helpt je om te groeien en je werk beter te doen. Vraag regelmatig feedback aan je leidinggevende en collega’s. Sta open voor kritiek en zie het als een kans om te leren. Door te weten wat je goed doet en waar je kunt verbeteren, voel je je meer betrokken en gemotiveerd.

Geef feedback

Als je het ergens niet mee eens bent, mag je best feedback geven. Ook aan leidinggevenden. Blijf vooral niet te lang met vragen rondlopen en ga de discussie op een nette en voorbereide manier aan. Misschien ben je wel niet blij met de urenregistratie die niet klopt, vind je je manager te bot of zijn je collega’s niet aardig tegen je. Kortom: trek zelf aan de bel als iets niet loopt zoals het hoort.

Neem je verantwoordelijkheid

Werkgeluk begint bij jezelf. Wacht niet af tot anderen je werk leuker maken, maar neem zelf het initiatief. Bedenk wat jij kunt doen om je werkplezier te vergroten en voer deze veranderingen door. Als het géén resultaat oplevert, is het misschien tijd om een andere baan te zoeken of je om te scholen.

Tot slot: blijf niet te lang ongelukkig in je werk

Werkplezier is een groot goed. Sterker nog: het is belangrijk voor je algehele welzijn. Zowel lichamelijk als mentaal. Neem je mate van plezier in je werk daarom ook serieus. Ben je niet tevreden? Ga dan concreet aan de slag om het  te verbeteren. Als dat niet lukt is het wellicht tijd om verder te kijken.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis