Kolven op werk: wat zijn de regels en normen?

Single post featured image

Gefeliciteerd, je bent onlangs moeder geworden! Een mooie, maar ook uitdagende tijd. Eén van de dingen die je waarschijnlijk bezighoudt, is hoe je borstvoeding kunt blijven geven als je weer aan het werk gaat. Want hoe zit het met kolven op werk? Mag dat? Hoe regel je dat met je werkgever? En zijn er regels over? In dit artikel vind je antwoord op al je vragen.

Mag je kolven op het werk?

Ja, absoluut! Volgens de Nederlandse wet heb je als moeder het recht om te kolven of borstvoeding te geven tijdens werktijd, tot je baby negen maanden oud is.

Je werkgever is verplicht om je daarvoor de ruimte en tijd te geven. Dit betekent dat je, naast je gewone pauzes, recht hebt op maximaal een kwart van je werktijd om te kolven.

Dit is gewoon doorbetaalde tijd, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Waar moet je kolven op het werk?

Je werkgever moet een geschikte ruimte beschikbaar stellen waar je rustig en privé kunt kolven. Deze ruimte mag geen toilet zijn. Een fijne kolfruimte is schoon, heeft een afsluitbare deur en is bij voorkeur voorzien van een stoel, stopcontact en een koelkast om je melk te bewaren. Sterker nog, er zijn wettelijke eisen vastgesteld waar zo’n ruimte aan moet voldoen:

✅Van binnenuit afsluitbaar
✅Voldoende privacy
✅Rustig en afgezonderd
✅Bed of rustbank
✅Frisse lucht en klimaatbeheersing
✅Koelkast
✅Goede temperatuur
✅Mogelijkheid tot reinigen of steriliseren flessen
✅Geen risico op gevaarlijke stoffen

Heb je een eigen kantoor? Dan kun je hier wellicht kolven als dat voor jou prettig is. Belangrijk is dat je je er op je gemak voelt en niet gestoord wordt.

Overleg met je werkgever

Het kan spannend zijn om het onderwerp kolven of borstvoeding aan te kaarten op je werk, vooral als je manager een man is. Toch is het belangrijk om tijdig het gesprek aan te gaan met je werkgever.

Leg uit dat je wilt blijven kolven en bespreek samen de mogelijkheden. De meeste werkgevers staan hier gelukkig positief tegenover en begrijpen dat dit een belangrijk deel is van je nieuwe rol als moeder.

Zorg ervoor dat jullie duidelijke afspraken maken over de tijdstippen en de ruimte die je gaat gebruiken, zodat je zonder stress je ding kunt doen.

Hoe combineer je kolven met werk?

Kolven tijdens werk kan in het begin een beetje rommelig aanvoelen. Je moet even wennen aan de combinatie van werk en moeder zijn. Maar met een beetje planning en flexibiliteit gaat het je zeker lukken. Een paar tips:

– Plan je kolfsessies, zodat je collega’s weten dat je even niet bereikbaar bent.

– Neem een goede, draagbare kolf mee die makkelijk in gebruik is.

– Zorg voor een goede borstvoeding bh en losse kleding, zodat je makkelijk kunt kolven zonder gedoe.

– Bewaar je melk in goed afgesloten flesjes of zakjes in de koelkast op je werk.

Wat als je werkgever moeilijk doet?

In de praktijk hebben veel werkgevers begrip voor de situatie. Mocht je werkgever toch moeilijk doen of niet de juiste faciliteiten bieden, dan kun je je beroepen op de wet. Je hebt recht op een geschikte kolfruimte en op tijd om te kolven.

Als dit niet wordt geregeld, kun je hulp inschakelen, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad of een vakbond. Gelukkig komt het maar zelden voor dat het zover moet komen.

Kolven is ook zelfzorg

Vergeet niet dat kolven niet alleen voor je baby belangrijk is, maar ook voor jou. Het voorkomt stuwing en borstontstekingen en helpt je om je melkproductie op peil te houden. Zorg er dus voor dat je je momenten om te kolven echt pakt, zonder schuldgevoel of stress. Dit is even belangrijk als je werk zelf.

Borstvoeding geven op werk: hoe zit dat dan?

Naast kolven mag je ook borstvoeding geven op je werk, als je baby bijvoorbeeld dichtbij is of als je opvang in de buurt hebt. In dat geval kun je tijdens je werktijd even weg om je baby te voeden.

Ook hiervoor geldt dat je tot negen maanden na de geboorte van je baby het recht hebt om hiervoor werktijd te gebruiken. Zorg er wel voor dat je dit bespreekt met je werkgever en eventueel je collega’s, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Zo blijft de balans tussen werk en je nieuwe rol als moeder helder en ontspannen.

Het blijft belangrijk dat je die tijd voor jezelf en je baby neemt, want het is niet alleen goed voor de gezondheid van je kindje, maar ook voor de band tussen jullie.

Kolven op werk: het is je recht

Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Kolven op werk is je goed recht en de meeste werkgevers staan hier open voor. Ga het gesprek aan, maak duidelijke afspraken en zorg ervoor dat je alle faciliteiten hebt die je nodig hebt.

Het zal even wennen zijn, maar met een beetje organisatie kun je deze nieuwe fase in je leven soepel combineren met je werk. Zo kun jij zonder stress blijven werken én je baby voorzien van de beste voeding.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis