Werken in het weekend: alles wat je moet weten

Single post featured image

Werken in het weekend komt in veel sectoren voor, maar vooral in de horeca, zorg en transport. Maar wat zijn de regels rondom werken op zaterdag en zondag? En hoe zorg je ervoor dat je werk-privébalans in evenwicht blijft? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over weekendwerk.

Waarom werken mensen in het weekend?

Veel mensen kiezen er bewust voor om in het weekend te werken. Misschien omdat je dan doordeweeks vrij bent, wat handig kan zijn voor bijvoorbeeld studie of andere verplichtingen.

Andere mensen hebben gewoonweg geen keus, omdat hun sector 24/7 draait. Denk aan ziekenhuizen, winkels, of het transport.

Ook zijn er mensen die bijverdienen door in het weekend extra te werken. Met andere woorden: er zijn verschillende redenen waarom weekendwerk zo populair is.

Wat zijn de regels voor weekendwerk?

De regels rondom werken in het weekend verschillen per sector, maar er zijn een aantal algemene richtlijnen die voor iedereen gelden:

Wettelijke rusttijden

De Nederlandse Arbeidstijdenwet bepaalt dat je niet zomaar elk weekend aan het werk kunt. Werknemers moeten minstens één keer per twee weken een heel weekend vrij hebben. Al hangt dat ook van de rest van je werktijden af. Dat betekent dat je in principe niet vaker dan 26 zondagen per jaar mag werken, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in je cao.

Compensatie en toeslagen

In veel sectoren krijg je extra betaald voor werken in het weekend. Deze toeslagen verschillen per cao en werkgever, maar het is niet ongebruikelijk om bijvoorbeeld 50% of zelfs 100% extra loon te ontvangen voor werk op zondag.

Vrije dagen

Werk je in het weekend? Dan moet je ook doordeweeks genoeg rust krijgen. Vaak betekent dit dat je op een andere dag vrij bent. Dit zorgt ervoor dat je toch je rust pakt, zelfs als je op zaterdag en zondag hebt gewerkt.

Overige feiten rondom werken in het weekend

Naast bovengenoemde punten, zijn er nog meer regels rondom werken in het weekend:

✅ Werkgevers kunnen werknemers niet verplichten om in het weekend te werken, tenzij dit vooraf is overeengekomen.

✅ Werknemers die in het weekend werken hebben recht op minstens 13 vrije zondagen per jaar.

✅ Werknemers mogen weigeren om meer dan 40 zondagen per jaar te werken.

✅ Als weekendwerk noodzakelijk is voor een organisatie, moet de werkgever eerst overeenstemming bereiken met de ondernemingsraad.

✅ De werknemer moet zelf ook akkoord gaan met het werken op zondag.

✅ In sommige sectoren, zoals zorg, politie of beveiliging, kan weekendwerk vaker voorkomen.

✅ Er zijn geen wettelijke regels voor een weekendtoeslag voor werken op zaterdag of zondag.

✅ Werkgevers zijn niet verplicht extra te betalen of extra vrije tijd te geven voor weekendwerk.

✅ Specifieke afspraken over vergoedingen voor weekendwerk kunnen wel zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst.

✅ De algemene regels van de Arbeidstijdenwet blijven van toepassing, zoals de maximale arbeidstijd van 12 uur per dienst en 60 uur per week.

✅ Voor nachtdiensten in het weekend gelden aanvullende regels, zoals een maximum van 11 uur per dienst tussen vrijdag 18:00 uur en maandag 8:00 uur.

Weekendwerk en de balans tussen werk en privé

Werken in het weekend kan een flinke impact hebben op je privéleven. Waar de meeste mensen hun weekenden gebruiken om uit te rusten of tijd door te brengen met familie en vrienden, ben jij misschien aan het werk. Dit kan soms leiden tot een disbalans tussen werk en privé.

Een paar tips om die balans te bewaken:

Plan vooruit
Probeer je sociale activiteiten doordeweeks te plannen of juist op momenten dat je weet dat je vrij bent. Dit voorkomt dat je het gevoel hebt dat je altijd aan het werk bent.

Maak afspraken met je werkgever
Vraag om vaste vrije dagen, zodat je een ritme krijgt. Zo weet je zeker dat je tijd hebt voor jezelf en je familie.

Zorg voor voldoende ontspanning
Als je in het weekend werkt, is het extra belangrijk om op andere momenten te ontspannen. Of dit nu een wandeling is, een middagje op de bank of een etentje met vrienden – zorg dat je tijd neemt om op te laden.

De voordelen van werken in het weekend

Hoewel het soms lastig kan zijn om te werken terwijl anderen vrij zijn, heeft weekendwerk ook zo zijn voordelen:

Rustige doordeweekse dagen
Omdat je vaak doordeweeks vrij bent, kun je veel zaken regelen wanneer anderen werken. De supermarkt is minder druk, je kunt eenvoudig naar afspraken en je hebt tijd om dingen voor jezelf te doen.

Meer verdienen
Veel werkgevers bieden aantrekkelijke toeslagen voor werken in het weekend. Dit kan een flinke aanvulling zijn op je salaris. Voor sommige mensen is dit zelfs de belangrijkste reden om weekenddiensten te draaien.

Afwisseling
Werken in het weekend kan ook voor afwisseling zorgen in je werkroutine. Je komt misschien in contact met andere collega’s of klanten dan doordeweeks, wat je werk leuker kan maken.

Is werken in het weekend iets voor jou?

Werken in het weekend is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt soms om flexibiliteit en een goede planning om werk en privé in balans te houden. Maar voor wie het fijn vindt om doordeweeks vrij te zijn, of extra wil verdienen, kan het een mooie uitkomst zijn. Het hangt er dus helemaal van af wat je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden zijn.

Tot slot: werken in een weekend heeft voor- en nadelen

Werken in het weekend is voor veel mensen een praktische oplossing, maar het vraagt wel wat organisatie. Het is belangrijk om je grenzen te bewaken en slim om te gaan met je vrije tijd. Zorg ervoor dat je naast je werk genoeg ruimte houdt voor jezelf en de mensen om je heen. Met een goede planning kan werken in het weekend niet alleen een lastig zijn, maar zelfs verrassend goed uitpakken. Ook voor je bankrekening.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis