10 gouden tips om personeel te behouden

Single post featured image

Uit recent onderzoek blijkt dat een op de drie werknemers twijfelt om ontslag te nemen. Ongeveer 10 procent daarvan zoekt actief naar werk en de helft is latent werkzoekend. En dat terwijl de bij de meeste HR-afdelingen de focus vooral ligt op het aantrekken van nieuwe werknemers. De hamvraag is dus: hoe zorg je als bedrijf voor personeelsbehoud?

Cijfers

Van de ruim 400 ondervraagde HR-professionals zegt slechts 38 procent dat hun organisatie meer aandacht wil besteden aan personeelsbehoud. Sterker nog: bij veel werkgevers staan zaken als beoordelingsgesprekken, evaluatiegesprekken, ontwikkelplannen, bonussen en doorgroeimogelijkheden relatief laag op de agenda. In plaats daarvan wordt vooral gewerkt aan het aantrekken van nieuw talent. Het gevolg daarvan is dat werknemers op zoek gaan naar een andere baan. In deze krappe arbeidsmarkt gaan ze er vaak ook nog eens op vooruit qua salaris.

Andere opvallende cijfers tonen aan dat bedrijven moeite hebben om werknemers te motiveren en écht aan hun organisatie te binden. Ruim 64 procent geeft aan dat dit het geval is. Het interessante is dat werknemers dit zelf ook zien: 61 procent ziet dat hun werkgever hiermee worstelt. Kortom: het is voor werkgevers zaak om de mouwen op te stropen en meer hun best te doen om personeel te behouden. Vooral in deze tijden van personeelstekort.

1. Goede arbeidsvoorwaarden

Met goede arbeidsvoorwaarden bind je medewerkers aan je bedrijf. Door een passend salaris, extra beloningen zoals een dertiende maand en bonussen zorg je dat ze langer blijven. Daarnaast is het slim om veel aandacht te besteden aan creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de mogelijkheid om tijdelijk vanuit een warm land te werken, extra vakantiedagen, gratis een gezonde lunch of een mini-gym op het kantoor.

2. Ontwikkelingsmogelijkheden

Een van de belangrijkste redenen voor werknemers om te vertrekken is het gebrek aan ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden. Veel medewerkers willen groeien en ontwikkelen binnen hun vakgebied. Door te investeren in hun ontwikkeling, zorg je ervoor dat ze zich gewaardeerd en betrokken voelen. Bied ze bijvoorbeeld de kans om trainingen of cursussen te volgen die gericht zijn op hun vakgebied, maar ook op persoonlijke vaardigheden zoals leiderschap of communicatie. Daarnaast kun je denken aan mentorprogramma’s, coaching en interne doorgroeimogelijkheden. Maak het in ieder geval bespreekbaar.

3. Positieve bedrijfscultuur

Wist je dat werknemers na salaris, sfeer het belangrijkst vinden in hun werk? Om die reden is een positieve bedrijfscultuur essentieel voor het behoud van personeel. Werknemers willen werken in een omgeving waarin ze zich thuis voelen, waarin er ruimte is voor open communicatie, gewaardeerd worden en waarin er een gevoel van veiligheid en teamgeest heerst.

Zorg ervoor dat er voldoende aandacht wordt besteed aan bedrijfsteambuilding en het vieren van successen, en dat er een open deur-beleid wordt gehanteerd waarbij werknemers altijd bij hun manager terechtkunnen met vragen en opmerkingen. Wees hier alert op, want als manager kun je soms behoorlijk wat missen. Al denk je van niet.

4. Goede communicatie

Goede communicatie tussen werkgever en werknemer is van groot belang voor het behoud van werknemers. Zorg ervoor dat er regelmatig formeel en informeel overleg plaatsvindt tussen manager en werknemer, waarbij zaken als werkbelasting, doelen, feedback, ontwikkelingsmogelijkheden en de privésituatie besproken worden. Zorg daarnaast voor transparante communicatie over de doelen en visie van het bedrijf, de financiële situatie en toekomstplannen. Dit houdt werknemers niet alleen betrokken, maar je zorgt ook dat ze zich gehoord voelen.

5. Waardering

Werknemers willen zich gewaardeerd voelen voor het werk dat ze doen. Zorg daarom regelmatig voor positieve feedback en erkenning, zowel in de vorm van formele prestatiebeoordelingen als informele complimenten en bedankjes. Beloon prestaties en geef bonussen om je werknemers te motiveren en te behouden. De kleinste voren van waardering hebben vaak al enorme impact. Zorg dus dat het in je systeem komt.

personeel behouden
bron: imkopleidingen

6. Flexibiliteit en werk-privébalans

Een goede werk-privébalans is belangrijk voor werknemers. Door flexibiliteit te bieden, zoals thuiswerken of flexibele werktijden, kun je als werkgever de druk verlichten en werknemers in staat stellen om hun werk en privéleven beter te combineren. Daarnaast kun je denken aan extra verlofdagen. Het bieden van deze flexibiliteit gaat gepaard met vertrouwen. Zorg dat je je werknemers vertrouwt en beoordeel ze op basis van de resultaten van hun werkzaamheden in plaats van hoeveel ze werken of waar ze werken.

7. Investeer in de gezondheid van werknemers

Als werkgever is het slim om te investeren in de lichamelijke en mentale gezondheid van personeel. Het nemen van korte pauzes en een wandeling tijdens de lunchpauze verhoogt de productiviteit en draagt bij aan het (werk)geluk. Het is ook belangrijk om medewerkers de ruimte te geven om regelmatig achter hun beeldscherm vandaan te gaan.

Andere mogelijke vormen van investeren in gezond personeel zijn: gratis sporthorloges, gezonde lunches, fitnesspas of bedrijfssport. Naast dat het zorgt voor het behoud van werknemers, resulteert het ook in minder verzuim.

8. Uitgebreid inwerken van nieuw personeel

Een goede inwerking van nieuwe medewerkers is cruciaal om ze effectief te laten functioneren en te behouden. Het is belangrijk om tijd te investeren in het opstellen van een gestructureerd inwerkprogramma. Door nieuwe medewerkers goed te begeleiden en te ondersteunen tijdens hun inwerkperiode, vinden ze sneller hun weg in de organisatie, snappen ze de bedrijfscultuur eerder en werken vaak efficiënter, omdat ze beter weten waar ze aan toe zijn. Een goede inwerkperiode draagt ook bij aan het creëren van een positieve werksfeer en het behouden van medewerkers op de lange termijn.

9. Luister naar personeel

Het is essentieel om als werkgever goed te luisteren naar je werknemers. Zij hebben immers de meeste kennis over hun eigen werkzaamheden en weten vaak als geen ander wat er speelt op de werkvloer. Door open te staan voor hun ideeën en feedback, geef je hen het gevoel dat hun mening wordt gewaardeerd en serieus wordt genomen. Dit kan leiden tot een hogere betrokkenheid en motivatie bij de werknemers. Daarnaast kan het ook leiden tot verbeteringen in de werkprocessen en een betere samenwerking tussen collega’s. Zorg dus dat je als werkgever altijd bereid bent om te luisteren naar je werknemers en hun feedback serieus te nemen.

Dit geldt ook voor exitgesprekken. Luister goed naar hun feedback en leer ervan.

10. Zingeving op de werkvloer

Zingeving op de werkvloer is een belangrijke factor voor het behoud van personeel. Werknemers willen graag het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet en bijdraagt aan de gehele organisatie. Als werkgever kun je hieraan bijdragen door duidelijk te maken hoe de werkzaamheden van de medewerkers bijdragen aan de missie en visie van het bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk om medewerkers de ruimte te geven om hun eigen ideeën en creativiteit in te brengen en mee te laten denken over de koers van het bedrijf. Hierdoor voelen medewerkers zich meer betrokken en gemotiveerd.

zingeving-op-werk-strip
bron: derksenderk

 

Investeer in een gebruiksvriendelijk roostersysteem

Een duidelijk personeelsroostersysteem kan een belangrijke factor zijn bij het behoud van personeel. Wanneer werknemers van tevoren weten wanneer ze moeten werken, kunnen ze hun privéleven daarop afstemmen en bijvoorbeeld afspraken maken met vrienden en familie. Dit kan leiden tot een betere balans tussen werk en privé, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een hogere tevredenheid en betrokkenheid bij het werk. Bovendien kan een duidelijk roostersysteem misverstanden voorkomen en zorgen voor meer stabiliteit op de werkvloer, waardoor werknemers minder snel geneigd zijn om op zoek te gaan naar ander werk.

Personeelsplanning

Probeer de software van Werktijden nu 14 gratis uit, zonder automatische verlenging.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis