Het aantal mensen dat van baan wisselt is de laatste jaren gestegen. Vooral in de eerste twee jaar wisselen werknemers het vaakst van baan. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Des te belangrijker om een gedegen gratificatiestrategie samen te stellen. Want je wil immers dat loyaal personeel beloond wordt en nóg langer blijft.
Wat is een gratificatie?
Een gratificatie is een financiële bonus of andere beloning die een werknemer ontvangt als er sprake is van bijzondere prestaties, jubilea, of andere mijlpalen binnen het bedrijf. Het is vooral een manier om erkenning te tonen voor de inzet van een werknemer over een x-aantal jaar. Meestal vergroot het de motivatie én de betrokkenheid.
Waarom zijn gratificaties belangrijk?
Hoewel het géén wettelijke verplichting is, verwachten veel werknemers een gratificatie wanneer ze bijvoorbeeld 5, 12,5 of 25 jaar in dienst zijn. Het is belangrijk om hier als werkgever gehoord aan te geven, omdat het veel positieve impact heeft op je werknemers. Gratificaties zorgen namelijk voor:
✅Waardering
✅Motivatie
✅Binding met het bedrijf
✅Loyaliteit
✅Betere prestaties
Het gaat werknemers meestal niet eens om het cadeau of geldbedrag, maar om de waardering. Met name in een arbeidsmarkt waar de banen voor het oprapen liggen, is het verstandig om gratificaties goed bij te houden in te plannen. Je wil immers goed personeel behouden.
Soorten gratificaties
Nú zijn we bij het lastige deel beland; wat welke soorten gratificaties zijn er en wat verwachten werknemers? Gratificaties kunnen namelijk ook bonussen zijn op basis van prestaties óf een cadeau rondom feestdagen. Maak dus een duidelijk plan rondom gratificaties, bonussen en bijvoorbeeld eindejaarsuitkeringen. Grofweg zijn er drie soorten gratificaties:
1. Jubileum gratificaties (5 jaar, 10 jaar, 25 jaar etc.)
2. Prestatiegerichte gratificaties
3. Feestdagen en speciale gelegenheden
De meeste bedrijven kiezen alleen voor gratificaties bij jubilea. Bijvoorbeeld als een werknemers vijf jaar in dienst is, 10 jaar in dienst, 20 jaar in dienst, 25 jaar in dienst of zelfs 40 of meer jaren in dienst.
Houd het persoonlijk
Het direct betrekken van leidinggevenden en collega’s bij gratificaties is iets wat je niet moet vergeten. Dit gaat verder dan alleen het overhandigen van een bonus of cadeau; het draait om het creëren van een persoonlijk en speciaal moment.
Zorg dus voor persoonlijke felicitaties, een handgeschreven en persoonlijke kaart en een informele teambijeenkomst of etentje. Met andere woorden: maak er een bijzonder moment van voor de persoon in kwestie.
Zo bepaal je een beleid rondom gratificaties
Duidelijkheid is het aller belangrijkst als het gaat om gratificaties. Zorg ervoor dat iedereen weet wat ze kunnen verwachten en dat de beloningen ongeveer hetzelfde zijn. Zo voorkom je scheve gezichten en zelfs personeelsuitloop.
✅Bepaal de hoogte van de jubileumuitkeringen
✅Communiceer met je personeel over deze beloningen
✅Maak de gratificatie persoonlijk
Simpel gezegd moet je personeel weten wanneer ze een gratificatie kunnen verwachten en wat die beloning ongeveer inhoudt. Zorg daarnaast voor een feestelijke en persoonlijke sfeer bij het uitreiken ervan. Dit is niet alleen leuk, maar heeft een positieve impact op je bedrijf.
Betaal je belasting over gratificaties?
Nederland zal Nederland niet zijn als je ook over gratificaties belasting betaalt. Het valt namelijk onder belastbaar inkomen en dus moet je er belasting over betalen. Vaak houd je als werkgever de belasting in, waardoor de werkgever het nettobedrag krijgt uitgekeerd.
Aangezien de belastingregels hierover regelmatig veranderen, is het slim om informatie in te winnen bij een belastingadviseur of bij de mkb servicedesk.
Voorbeelden van gratificaties
Om wat inspiratie op te doen, hierbij een lijst met mogelijkheden om de gratificatie feestelijk en origineel te maken. Naast een geldbonus kun je kiezen voor:
✅Gepersonaliseerd geschenk (beeldje, horloge, schilderij)
✅Extra vakantiedagen
✅Lunch of diner
✅Promotie of opleidingsmogelijkheden
✅Teamuitje
Meestal weet de manager of directe collega van de betreffende persoon die een gratificatie krijgt wel wat die gene leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan iets omtrent zijn of haar hobby.
Nooit meer gratificaties vergeten?
Tot slot is het belangrijk om nóóit een jubileum van een werknemer te vergeten. Wees op tijd met het inplannen van een bijzonder moment en het schenken van een cadeau en een geldbedrag. Het helpt om alle begindata van je werknemers in kaart te brengen en vervolgens vooruit te plannen wanneer de jubilea zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld drie maanden van tevoren een melding inschakelen, zodat je bijtijds actie kunt ondernemen.
Lees ook
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis