De ambitieuzen onder ons willen constant vooruitgang boeken in hun carrière. Doorgroeimogelijkheden bij een bedrijf spelen hierbij een héél belangrijke rol. Maar hoe ontdek je die mogelijkheden en hoe grijp je ze met beide handen aan?
Wat zijn doorgroeimogelijkheden?
Doorgroeimogelijkheden bieden de kans om een hogere functie te bekleden in het bedrijf. Soms kun je die nieuwe functie direct invullen en soms dien je er een training of opleiding voor te doen.
Als je het begrip verder ontleed komt er de volgende definitie uit: doorgroeimogelijkheden verwijzen naar de kansen die je hebt om je vaardigheden te verbeteren, nieuwe verantwoordelijkheden op je te nemen en hogerop te komen binnen een organisatie.
Het belang van doorgroeien op het werk
Doorgroeimogelijkheden bieden voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Voor jou betekent het persoonlijke groei, hoger salaris en een gevoel van waardering. Voor je werkgever betekent het gemotiveerde werknemers die bereid zijn om zich in te zetten en bij te dragen aan het succes van het bedrijf.
Wat bieden doorgroeimogelijkheden?
Voordat je de kansen pakt, is het belangrijk om stil te staan bij wat het je daadwerkelijk oplevert. Voor zowel werknemers als werkgever.
Voor werknemers:
– Hoger salaris
– Meer verantwoordelijkheden
– Meer kennis
– Persoonlijke ontwikkeling
– Dichterbij een volgende stap
Voor werkgevers:
– Gemotiveerde werknemers
– Loyale werknemers
– Betrokken werknemers
Als werkgever is het belangrijk goed in te schatten of de kandidaat daadwerkelijk geschikt is voor de nieuwe functie. Werknemers moeten vooral goed nadenken over of ze het écht willen. Daarnaast zijn loononderhandelingen ook een punt van aandacht. Bij meer verantwoordelijkheden, hoor meer salaris.
Hoe ontdek je doorgroeimogelijkheden?
Doorgroeimogelijkheden liggen er lang niet altijd voor het oprapen bij bedrijven. Vaak moet je er zelfs scherp op zijn. De volgende tips helpen je daarbij.
1. Evaluatie van je huidige functie
Begin met het evalueren van je huidige functie. Welke vaardigheden en kennis heb je al opgedaan? Wat zijn je sterke punten en waar liggen je verbeterpunten? Je kunt dit checken tijdens een beoordelingsgesprek met je werkgever. Als je echt uitblinkt in je werk, kun je best vragen of er kansen zijn om door te groeien.
2. Gesprekken met je leidinggevende
Als er geen vaste evaluatiegesprekken of beoordelingsgesprekken zijn, kan een open gesprek met je leidinggevende veel duidelijkheid geven. Bespreek je ambities en vraag naar de beschikbare doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Zo’n assertieve en ambitieuze houding wordt vaak gewaardeerd en kan deuren openen die anders gesloten blijven.
3. Netwerken
Netwerken is een eeuwenoude manier bij het ontdekken van kansen in je werk. Door contacten te leggen met collega’s – zowel binnen als buiten het bedrijf – kunnen er ineens mooie functies op je pad komen. LinkedIn is hét uitgelezen platform om te netwerken en jezelf te profileren. De kans is groot dat de doorgroeimogelijkheden dan vanzelf komen.
4. Opleidingen en cursussen
Veel bedrijven bieden interne opleidingen en cursussen aan. Dit kan verschillen tussen vakgerichte trainingen tot leiderschapscursussen. Informeer bij je HR-afdeling naar de beschikbare optie. Bied je werk niets aan? Kijk dan zelf verder naar cursussen. Dit kan je ontzettend helpen in je verdere carrière.
5. Houd je ogen en oren open
Vaak doen zich in een bedrijf meer kansen voor dan je in eerste opzicht denkt. Zo gaan er mensen weg, met pensioen, worden ziek of zijn er tijdelijk uit met ouderschapsverlof. Op dat soort momenten kun je – als de situatie zich ernaar leent – vragen om al dan niet tijdelijk de functie op je te nemen.
Doorgroeimogelijkheden afdwingen
Doorgroeimogelijkheden komen niet altijd vanzelf naar je toe; vaak moet je er actief naar op zoek gaan en er hard voor werken. Hierbij tips om je op weg te helpen:
6. Stel doelen
Zonder duidelijke doelen kun je makkelijk de weg kwijtraken. Stel zowel korte- als langetermijndoelen voor jezelf. Wat wil je binnen zes maanden bereiken? En waar zie je jezelf over vijf jaar? Een klassieke vraag, maar super relevent. Deze doelen geven je richting en motivatie.
7. Blijf leren
De wereld verandert voortdurend, vooral nu. Het is belangrijk om bij te blijven in je vakgebied. Lees nieuws over je vakgebied, volg online cursussen en bezoek conferenties en workshops. Hoe meer je weet, hoe waardevoller je wordt voor je werkgever.
8. Toon initiatief
‘Voor wie wacht komt alles steeds te laat’. Met andere woorden: laat zien dat je meer wil dan alleen je huidige taken uitvoeren. Neem initiatief, kom met nieuwe ideeën en bied aan om extra verantwoordelijkheden op je te nemen. Dit toont je ambitie. Dat wordt altijd gewaardeerd door werkgevers.
9. Lever goed werk
Vanzelfsprekend: maar zorg dat je opvalt in je werk. En daarmee bedoelen we opvallen door goed te presteren. Laat zien dat je jouw functie zeer goed uitoefent en zelfs ontgroeit. De kansen komen dan vaak vanzelf.
De rol van werkgevers in doorgroeimogelijkheden
Werkgevers spelen een mooie rol bij het bieden van doorgroeimogelijkheden. Bedrijven die investeren in de groei van hun werknemers profiteren van hogere motivatie, loyaliteit en productiviteit. Op onderstaande manieren kun je doorgroeimogelijkheden bevorderen:
Bied mentorschap
Mentorschap biedt werknemers de kans om te leren van ervaren collega’s. Dit kan variëren van serieuze mentorprogramma’s tot informele begeleiding en advies. Mentoren kunnen jonger personeel zo langzaam klaarstomen voor een nieuwe functie.
Groeicultuur
Een bedrijfscultuur die groei en ontwikkeling stimuleert, trekt simpelweg gemotiveerde werknemers aan. Dit kan door regelmatig feedback te geven, opleidingsmogelijkheden aan te bieden.
Beloon prestaties
Werknemers motiveren om hun best te blijven doen is extreem belangrijk. Denk aan gratificaties, bonussen, promoties en extra verantwoordelijkheden. Door goed werk te erkennen, laat je zien dat je de inzet en groei van je werknemers waardeert.
Wat als er écht geen doorgroeimogelijkheden zijn?
In een enkel geval zijn er geen doorgroeimogelijkheden voor je. Of pas over een x-aantal jaar. Weet dat je altijd zelf de regie over je loopbaan hebt. Met andere woorden: als je niet te de ruimte krijgt om je ambities bij je huidige werkgever waar te maken, is het wellicht tijd om verder te kijken naar een andere werkgever.
Tot slot: doorgroeimogelijkheden zijn er bijna altijd
Door zelf te zoeken naar kansen, doelen te stellen en jezelf voortdurend te verbeteren, kun je er bijna vanuit gaan dat je doorgroeimogelijkheden krijgt. Werkgevers die deze groei ondersteunen, creëren een win-winsituatie waarin zowel de werknemer als de organisatie er baat bij heeft. Begin vandaag nog met het verkennen van je opties en zet de eerste stap.
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis