Als werkgever wil je het beste voor je bedrijf én je werknemers. Toch gaat er nog al te vaak wat mis. Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die zelfs de grootste werkgevers maken. Hier zijn de 10 meest gemaakte fouten van werkgevers en hoe je ze oplost.
1. Te weinig aandacht voor feedback
Feedback werkt twee kanten op. Vaak geven werkgevers alleen feedback aan hun personeel, maar luisteren ze niet naar wat de werknemers te zeggen hebben. Als je niet luistert, mis je waardevolle inzichten. Vraag actief om feedback en laat zien dat je er iets mee doet. Werknemers voelen zich gehoord en betrokken. Dat leidt tot betere resultaten.
Voorbeeld:
Bij een middelgroot marketingbedrijf had het management al maanden geen feedbacksessies gehouden. De werknemers voelden zich niet gehoord, wat resulteerde in hogere stress en zelfs vertrek van een paar goede krachten. Nadat er feedbackrondes werden ingevoerd, verbeterde de sfeer en werd de samenwerking sterker.
2. Onduidelijke verwachtingen
Soms denk je dat iedereen wel weet wat er van hen verwacht wordt. Niets is minder waar. Als verwachtingen niet duidelijk zijn, gaan er dingen mis. Zorg dat je altijd helder communiceert over wat je wil bereiken. Of het nu gaat om kleine taken of lange termijn doelen, zorg dat iedereen op dezelfde lijn zit.
Voorbeeld:
In een IT-bedrijf had een team een groot project, maar niemand wist wie precies welke taak op zich moest nemen. Deadlines werden gemist en het project liep maanden vertraging op. Toen het management eindelijk duidelijke verantwoordelijkheden vastlegde, liep alles een stuk soepeler en werd het project succesvol afgerond.
3. Gebrek aan flexibiliteit
Vaste werktijden zijn niet meer van deze tijd. Veel werkgevers houden zich nog krampachtig vast aan een 9-tot-5-mentaliteit. Door flexibel om te gaan met werktijden en thuiswerken, maak je het leven van je werknemers een stuk makkelijker. En blije werknemers? Die leveren beter werk.
Praktijkvoorbeeld:
Een IT-bedrijf hield zich vast aan vaste werkuren, terwijl veel werknemers liever flexibeler wilden werken vanwege hun gezinssituatie. Na een onderzoek bleek dat veel medewerkers zouden blijven als ze meer vrijheid hadden. Het bedrijf voerde flexibele werktijden in, en de productiviteit steeg direct.
4. Geen ruimte voor ontwikkeling
Werknemers willen vaak doorgroeien. Niet alleen in hun carrière, maar ook op persoonlijk vlak. Geef ze die kans. Wanneer je niet investeert in de ontwikkeling van je personeel, haken ze af. Bied trainingen aan, geef ruimte voor cursussen of coach je medewerkers zelf. Zo blijven ze gemotiveerd en loyaal.
Praktijkvoorbeeld:
Bij een verkoopkantoor klaagden werknemers dat ze vastzaten in hun functie. Er was geen ruimte voor persoonlijke groei en trainingen. Toen een concurrent wél opleidingsmogelijkheden bood, vertrokken er meerdere medewerkers. Pas toen het bedrijf zelf trainingen aanbood, verbeterde de werktevredenheid en bleven mensen langer.
5. Te veel micromanagement
Micromanagement is funest voor de motivatie. Werknemers willen vertrouwen voelen. Als je ze steeds op de vingers kijkt, creëer je juist het tegenovergestelde. Geef je team de ruimte om zelfstandig te werken. Vertrouw erop dat ze het aankunnen. Dat geeft vrijheid én verantwoordelijkheid.
Praktijkvoorbeeld:
Een manager van een architectenbureau keek voortdurend mee met het werk van zijn team. Hij gaf ze geen ruimte om zelfstandig beslissingen te nemen. Dit zorgde voor frustratie en verminderde creativiteit. Toen de manager leerde om los te laten en zijn team vertrouwen te geven, bloeiden de medewerkers op en leverden ze betere resultaten.
6. Slechte communicatie
Goede communicatie is de sleutel tot succes. Toch loopt dit bij veel bedrijven mis. Of het nu gaat om een vergadering, een mail of een simpel verzoek, zorg dat je altijd helder bent. Onzekerheid zorgt voor frustratie en fouten. Maak gebruik van duidelijke, open communicatiekanalen waar iedereen bij kan.
Praktijkvoorbeeld
Bij een grote retailer werden beslissingen vaak genomen door het management zonder dit duidelijk te communiceren naar de winkelteams. Dit leidde tot veel verwarring en ontevreden klanten, omdat de winkelteams niet wisten van nieuwe acties of prijsveranderingen. Na een verbetering in de interne communicatie, werden problemen veel sneller opgelost.
7. Onvoldoende waardering
Een schouderklopje kan veel doen. Toch vergeten veel werkgevers om hun personeel te waarderen. Niet alleen financieel, maar ook op persoonlijk vlak. Laat zien dat je hun werk waardeert. Geef regelmatig een compliment. En vergeet niet dat een simpel “dankjewel” vaak al genoeg is.
Praktijkvoorbeeld:
In een restaurant werkte het personeel hard, maar er werd nooit een bedankje of compliment gegeven door de leiding. Na een stressvolle maand vielen veel werknemers uit door ziekte. Toen het management besloot vaker complimenten te geven en bonussen uit te delen, herstelde de sfeer en de productiviteit.
8. Ongezonde werkcultuur
Een goede sfeer op de werkvloer is belangrijk. Als er een ongezonde werkcultuur heerst, merk je dat snel. Klachten, hoog ziekteverzuim en stress zijn vaak symptomen. Pak dit meteen aan. Zorg dat je open bent over verwachtingen en voorkom overbelasting. Zo blijven mensen met plezier werken.
Praktijkvoorbeeld:
Bij een advocatenkantoor was het normaal dat werknemers tot in de avond doorwerkten. Er was weinig begrip voor mensen met gezinnen of andere verplichtingen. Het resultaat? Een hoog verloop en een gespannen sfeer op de werkvloer. Toen het bedrijf de werkcultuur veranderde door werktijden te beperken en ruimte te bieden voor balans, steeg de tevredenheid en daalde het verloop.
9. Te weinig oog voor balans werk-privé
Veel werkgevers verwachten dat hun werknemers altijd bereikbaar zijn. Maar iedereen heeft een privéleven. Respecteer dat. Als je geen rekening houdt met die balans, branden mensen snel op. Zorg dat er duidelijke grenzen zijn en geef ruimte voor ontspanning. Je kunt zelf het recht op onbereikbaarheid na werktijden invoeren.
Praktijkvoorbeeld:
Een grote bank verwachtte dat medewerkers altijd bereikbaar waren, zelfs in het weekend. Dit leidde tot stress onder het personeel. Toen ze een nieuw beleid invoerden waarbij niemand buiten werktijden werd gestoord, merkten ze een enorme verbetering in zowel de productiviteit als de werktevredenheid.
10. Geen duidelijk beleid voor verlof
Verlofbeleid is vaak onduidelijk. Werknemers weten niet wanneer ze verlof kunnen aanvragen of hoeveel dagen ze precies hebben. Zorg dat je dit goed regelt. Duidelijkheid hierover voorkomt misverstanden en geeft je personeel rust. Dit zelfde geldt voor een systeem voor urenregistratie en personeelsplanning.
Hoe voorkom je deze fouten?
Het belangrijkste is om bewust te zijn van deze valkuilen. Wees transparant, geef ruimte en toon waardering. Als je dit goed doet, zal je team beter presteren en meer betrokken zijn. Het resultaat? Een fijne werksfeer waar iedereen beter van wordt.
Door deze fouten te vermijden, zorg je voor een werkomgeving waar je werknemers zich goed voelen en waar je bedrijf bij floreert. Precies wat je wil!
Lees ook
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis