Computerbrilvergoeding van werkgevers: hoe zit het?

Single post featured image

De computerbril kan oog- en nekklachten door computerwerk flink verminderen. Maar wat valt precies onder een computerbril? Wat zegt de arbowet erover én is de werkgever verplicht deze te vergoeden? Dat en meer veel gestelde vreagen over computerbrilvergoedingen lees je in dit artikel.

Wanneer is een computerbril nodig?

Veel kantoorbanen vereisen van ons dat we langdurig op korte afstanden kijken: meestal naar het computerscherm en soms naar tablets of telefoons. Onze ogen zijn hier eigenlijk niet voor gemaakt. Langdurig naar een scherm kijken is niet alleen vermoeiend, het kan zelfs voor oogbeschadigingen en nekklachten zorgen.

Klachten als vermoeidheid, branderige ogen, wazig zien en soms zelfs slapeloosheid: kunnen worden voorkomen of verminderd met een computerbril, ook wel beeldschermbril genoemd. Een computerbril wordt aangeraden als je minstens twee uur per dag naar een beeldscherm kijkt.

computerbril-vergoeding-werkgever

Wat valt onder de computerbril (ook wel: beeldschermbril)?

Er zijn verschillende soorten computerbrillen, met verschillende soorten focus. Voordat je er een koopt of een aanvraag doet bij je werkgever, is het slim om te kijken welke je wil hebben. Dit zijn de verschillende types van Hans Anders:

De Workforce Nearview

Deze computerbril heeft beeldschermglazen met scherp zicht tot 1 meter. Deze is geschikt voor werk waar je echt met je neus bovenop zit. Bijvoorbeeld juweliers of horlogemakers, maar zeker ook als je veel naar je tablet of mobiel moet staren voor je werk. Met de Workforce Nearview blijft het beeld scherp tot één meter, maar de glazen geven vooral goed zicht dichtbij.

De Workforce Midview (computerbril)

Deze computerbril heeft beeldschermglazen met scherp zicht van 40 centimeter tot twee meter. Deze glazen zijn geschikt voor als je op de computer werkt en ondertussen ook andere bezigheden wil doen. Bijvoorbeeld aantekeningen en papieren checken, overleggen met collega’s of op een whiteboard schrijven: met deze bril is alles tussen 40 centimeter en twee meter scherp.

De Workforce Longview

Deze beeldschermglazen hebben scherp zicht tot wel zes meter. Dat maakt hem geschikt voor iedereen met wisselende werkzaamheden: kijken naar je aantekeningen, je beeldscherm, je collega’s en het presentatiescherm. Deze glazen zijn perfect om afwisselend verschillende afstanden scherp te zien, tot zo’n zes meter dus.

Filter tegen blauw licht

Een belangrijk onderdeel dat computerschermen zo vervelend en schadelijk kan maken, is het blauwe licht. Als je langer dan twee uur per dag achter een beeldscherm zit, is blauw licht hetgeen wat klachten veroorzaakt. Bijvoorbeeld wazig zien, branderige ogen en dus soms zelfs slapeloosheid. Vaak kan je de computerbril laten uitrusten met een filter tegen blauw licht, zodat je hier minder last van krijgt.

Deze filters zijn ontworpen om schadelijk blauw licht te absorberen en te blokkeren, terwijl andere kleuren onveranderd blijven. Op deze manier wordt niet alleen het visuele aspect verbeterd, maar ook de mogelijke impact op je gezondheid  Het gebruik van een blauw lichtfilter is een simpele maatregel, net als een nachtfilter instellen op je scherm.

filter-blauw-licht

Wat zegt de arbowet over de vergoeding van een computerbril

Als je veel achter de computer werkt en je hebt oogklachten, is de kans groot dat de werkgever de computerbril vergoedt. De computerbril wordt namelijk gezien als arbovoorziening. Volgens de arbowet is de werkgever verplicht om oogklachten zoveel mogelijk te voorkomen en beperken. In artikel 5.11 staat dat werknemers die beeldschermwerk doen, recht hebben om voor het begin van de arbeid een onderzoek van de ogen en het gezichtsvermogen te ondergaan.

Ook als vervolgens tijdens de arbeid het zicht achteruit lijkt te gaan door het werk, mag de werknemer oogonderzoek laten doen. Als uit dit onderzoek blijkt dat de oogschade niet met normale oogcorrectiemiddelen kunnen worden opgelost, worden er speciale oogcorrectiemiddelen verstrekt door de werkgever. Deze houden verband met de arbeid.

Dit geldt dus ook voor de computerbril, mits je werkzaamheden inhouden dat je minstens twee uur per dag achter een beeldscherm zit. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld al een leesbril hebt. Met andere woorden: de werkgever is verplicht om de computerbril te vergoeden als uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dat deze nodig is.

Waar kun je de vergoeding aanvragen en een bril kopen?

Merk je dat je last hebt van je ogen, vraag dan bij je werkgever een oogmeting bij de opticien aan. Blijkt daaruit dat je de computerbril nodig heb? Dan kan je deze vervolgens aanvragen bij je werkgever. Dit kan meestal via HR.

De computerbril wordt alleen vergoed als je deze aanvraagt bij een opticien, en geldt in principe één keer. Je mag een tweede keer een vergoeding aanvragen als blijkt uit een nieuwe oogmeting dat je een nieuwe computerbril nodig hebt. Of als hij – buiten jouw schuld om – verloren, kapot of gestolen is.

Hoe hoog is de vergoeding?

In 2024 is de vergoeding maximaal 250 euro inclusief btw. Dit is voor het montuur, de glazen én de oogmeting. Mocht de opticien je doorverwijzen naar de oogarts en zegt deze dat je een duurdere computerbril nodig hebt, dan vergoedt je werkgever de duurdere bril en het onderzoek door de oogarts.

Samenvatting

Computerbrillen kunnen oog-, nek-, en slaapproblemen verminderen. Er zijn verschillende soorten van dit soort brillen, afhankelijk van wat voor werk je precies doet. Werkgevers zijn volgens de arbowet verplicht je een vergoeding te geven, mits bewezen wordt dat het door het werk komt én je langer dan twee uur per dag naar een scherm staart. De maximale vergoeding bedraagt €250,- en is in principe eenmalig.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis