De 20 grootste werkgevers van Nederland

Geschreven door Dion
11 april 2025 4 minuten lezen

De 20 grootste werkgevers van Nederland
Een sterke economie wordt gebouwd door bedrijven die werkgelegenheid creëren. Nederland kent veel grote werkgevers die samen de steunpilaren vormen van onze arbeidsmarkt. Dit zijn de grootste werkgevers van ons land.
Disclaimer: de genoemde cijfers in dit artikel zijn richtlijnen en zullen niet allemaal precies kloppen. Het is bedoeld om een beeld te geven van de grootste bedrijven in Nederland.
De grootste bedrijven van Nederland
De Nederlandse arbeidsmarkt is dagelijks in beweging. Bedrijven groeien, krimpen en passen zich aan, aan nieuwe ontwikkelingen. Toch zijn er organisaties die al jaren tot de grootste werkgevers van ons land behoren. Deze bedrijven zijn niet alleen enorm belangrijk voor onze economie, maar bieden ook werk aan honderdduizenden mensen. Van supermarkten tot technologiebedrijven en van banken tot industriële giganten.
Deze top 20 grootste werkgevers laat zien hoe ‘breed’ de Nederlandse economie is. Al deze bedrijven samen, zorgen voor een groot deel van de werkgelegenheid in ons land. De uitdagingen waar deze bedrijven voor staan zijn groot: digitalisering, verduurzaming en het vinden van geschikt personeel vragen om nieuwe oplossingen. Hun succes bepaalt niet alleen hun eigen toekomst, maar ook die super veel Nederlanders. Met andere woorden: deze bedrijven zijn onmisbaar voor ons land.
1. Ahold Delhaize (33.000 FTE)
Het moederbedrijf van Albert Heijn is de grootste werkgever van Nederland. Wat ooit begon als een kleine kruidenierswinkel in Zaandam, is uitgegroeid tot een wereldwijd opererend retailbedrijf. Naast supermarkten heeft het bedrijf ook webwinkel Bol.com en slijterijketen Gall & Gall in het portfolio.
2. AS Watson (26.000 werknemers)
Deze retailgigant, bekend van Kruidvat en Trekpleister, heeft veel vestigingen in Nederland. Het bedrijf biedt vooral veel parttime banen aan studenten en mensen die flexibel willen werken. Daardoor ligt het aantal werknemers een stuk hoger dan het aantal fulltime medewerkers.
3. Rabobank (25.000 FTE)
De Rabobank heeft zich ontwikkeld van een coöperatieve bank voor de agrarische sector tot een moderne financiële dienstverlener voor iedereen. Met kantoren door heel Nederland blijft de bank dicht bij haar klanten, terwijl ze ook internationaal actief is.
4. PostNL (22.000 FTE)
Het postbedrijf heeft zich aangepast aan de digitale tijd. Waar de brievenpost afneemt, groeit de pakketbezorging door de toename van online winkelen. PostNL zorgt met duizenden bezorgers dat post en pakketten dagelijks worden bezorgd.
5. KLM (19.000 FTE)
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is een belangrijke werkgever in de regio Schiphol. Van vliegtuigonderhoud tot cabinepersoneel: KLM biedt werk aan mensen met zeer uiteenlopende expertise.
6. Action (19.000 werknemers)
Deze budgetwinkelketen is een succesverhaal in de Nederlandse retail. Met een slim concept van wisselend aanbod en lage prijzen trekt Action steeds meer klanten. Het bedrijf blijft groeien en opent regelmatig nieuwe vestigingen.
7. NS (17.000+ FTE)
De Nederlandse Spoorwegen vervoeren dagelijks duizenden reizigers. Naast machinisten en conducteurs werken er ook veel mensen in stations, kantoren en werkplaatsen. Er heerst in deze sector groot personeelstekort, dus als je nog een baan zoekt? ;)
8. ABN AMRO (17.000 FTE)
Deze bank heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Na de financiële crisis en nationalisatie heeft ABN AMRO zich ontwikkeld tot een moderne bank met focus op digitalisering. Inmiddels heeft de bank veel tevreden klanten.
9. ASML (17.000 FTE)
Het hightech bedrijf uit Veldhoven is wereldleider in machines voor de chipindustrie. ASML trekt talent aan uit de hele wereld en is enorm belangrijk voor de mondiale technologiesector. Veel Nederlandse beleggers investeren dan ook in ASML door aandelen te kopen.
10. Jumbo (15.500 FTE)
Het Brabantse familiebedrijf is uitgegroeid tot de tweede supermarktketen van Nederland. Met de overname van C1000 en later La Place heeft Jumbo zijn positie verder versterkt. Door velen wordt het gezien als fijnste supermarkt van Nederland.
11. ING (15.000 FTE)
Deze bank zet sterk in op digitale innovatie. ING was een van de eerste banken die volop inzette op internetbankieren en mobiele apps. Het is al jaren een van de bekendste banken in Nederland. Ze concurreren sterk met onder andere Rabobank en ABN.
12. Facilicom (12.000 FTE)
Dit facilitaire dienstverleningsbedrijf zorgt dat kantoren, scholen en andere gebouwen schoon en veilig blijven. Facilicom biedt werk aan onder meer schoonmakers en beveiligingspersoneel. Het is een naam die je niet vaak hoort, maar overal in Nederland aanwezig is.
13. Achmea (11.000 FTE)
Deze verzekeraar heeft bekende merken als Centraal Beheer en Zilveren Kruis in portefeuille. Achmea verzekert miljoenen Nederlanders tegen verschillende risico's. Wie weleens in Leeuwarden is geweest, weet dat Achmea daar een enorme toren heeft staan.
14. Philips (10.000 FTE)
Het ooit zo Nederlandse bedrijf richt zich nu vooral op medische technologie. Philips blijft innoveren en ontwikkelt apparatuur die wereldwijd in ziekenhuizen wordt gebruikt. Er staat onder andere een grote fabriek in het Friese Drachten.
15. VDL (10.000 FTE)
Deze Brabantse industriële groep maakt onder meer bussen en auto-onderdelen. VDL nam enkele jaren geleden de NedCar-fabriek over en produceert auto's in Born. Ook dit is een bedrijf die je niet vaak tegenkomt, maar wel flink aanwezig is in Nederland.
16. Unilever (10.000 FTE)
Dit consumptiegoederenbedrijf heeft zijn hoofdkantoor weliswaar in Londen, maar blijft sterk verbonden met Nederland. Unilever produceert talloze bekende merken in voeding en verzorging. Het is al tientallen jaren een grote, bekende speler die regelmatig in het nieuws voorbij komt.
17. Tata Steel (9.000 FTE)
Het voormalige Hoogovens in IJmuiden is nog steeds een belangrijke werkgever in de regio. Het staalbedrijf staat voor grote uitdagingen op het gebied van verduurzaming. Met name omdat ze zeer negatief in het daglicht stonden de afgelopen jaren.
18. Shell (8.500 FTE)
Ondanks de verhuizing naar Londen blijft Shell een belangrijke werkgever in Nederland. Het energiebedrijf investeert in de transitie naar duurzame energie en daar zijn enorm veel FTE’s voor nodig. Ze timmeren flink aan de weg.
19. FrieslandCampina (8.000 FTE)
Deze zuivelcoöperatie verwerkt melk van Nederlandse boeren tot producten die wereldwijd worden verkocht. Van kaas tot babyvoeding: FrieslandCampina is een belangrijke speler in de voedingsindustrie. Toch gaat het ze niet voor de wind de laatste jaren en bezuinigen ze op personeel.
20. DSM (7.500 FTE)
DSM - opgericht in 1902 - is een Nederlands bedrijf dat zich richt op gezondheid, voeding en duurzame materialen. Ooit begonnen als kolenmijnbedrijf, is het nu een wereldspeler in innovatie en duurzaamheid. Sinds 2023 opereert het als DSM-Firmenich na een fusie met een Zwitsers geur- en smaakstoffenbedrijf.
Tot slot
De komende jaren zal de arbeidsmarkt sterk veranderen. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en robotisering zullen het werk flink anders maken. Tegelijkertijd vragen maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering om nieuwe oplossingen van bedrijven als Shell.
Het is aan deze grote werkgevers om hun medewerkers hierin mee te nemen en te blijven investeren in ontwikkeling en opleiding. Alleen zo kunnen ze hun sterke positie behouden en blijven bijdragen aan een gezonde Nederlandse economie waar we met zijn allen trots op mogen zijn.