De 30 beste managementboeken voor 2024

Single post featured image

In de wereld van leiderschap en management ben je nooit uitgeleerd. In deze blog ontdek je de 30 meest invloedrijke managementboeken ooit. Of je nu al jaren manager bent óf manager wil worden: deze selectie van boeken biedt de inspiratie en inzichten die je nodig hebt om verder te komen.

1. The 7 habits of highly effective people  – Stephen R. Covey

Dit tijdloze meesterwerk uit 1989 van Stephen R. Covey geldt als een bijbel voor managers die effectief willen leren werken. De schrijver benadrukt het belang van proactiviteit, het hebben van een einddoel én het begrijpen van win-win-denken. Inmiddels is dit boek al 15 miljoen keer verkocht en in 38 talen vertaald. De recensies zijn lovend.

2. Good to great  – Jim Collins

De Amerikaan Jim Collins onderzoekt in Good to Great waarom sommige bedrijven erin slagen om súper succesvol te worden, terwijl anderen het ‘gewoon’ goed doen. Met behulp van uitgebreid onderzoek vindt hij de geheime factoren die een bedrijf van goed naar geweldig leidt. Het is een ideaal boek als jij jouw business naar een hoger level wil tillen.

management-boek

3. Thinking, fast and slow – Daniel Kahneman

Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman biedt inzicht in de psychologie van besluitvorming. De schrijver onthult de verschillende systemen van denken en hoe ze van invloed zijn op onze keuzes. Het boek uit 2011 heeft fantastische reviews en is ook in een Nederlandse vertaling te verkrijgen. Ook los van leiderschap is dit boek een must-read, om je eigen denkprocessen beter te begrijpen.

4. Leadership and self-deception – The Arbinger Institute

Dit boek gaat in op hoe problemen op het werk je persoonlijk leven belemmeren en hoe dát weer invloed heeft op je leiderschap. Het grote probleem is volgens dit boek zelfbedrog. Veel mensen werken en leven alsof ze gevangen zitten, terwijl er een uitweg is. Kort gezegd gaat dit boek in op zelfbedrog van managers. Hoe dit precies zit, kom je al snel te weten in de eerste hoofdstukken van het boek.

5. Drive: the surprising truth about what motivates us  – Daniel H. Pink

In dit boek uit 2009 onderzoekt schrijver Daniel H. Pink wat mensen motiveert en hoe dit inzicht kan worden toegepast op de werkomgeving. Je komt meer te weten over de kracht van autonomie, meesterschap en zingeving als drijfveren voor betere prestaties. Dit is een van de meest waardevolle boeken als je goed personeel wil houden, aantrekken en motiveren.

6. Influence: the psychology of persuasion – Robert B. Cialdini

Als je meer wil leren over psychologie en beïnvloeding is dit het juiste boek voor jou. Het onthult zes principes achter overtuigingskracht, waaronder wederkerigheid, sociale bewijskracht en schaarste. Voor managers is begrip van deze zes principes onmisbaar voor het effectief leiden van teams en het beïnvloeden van besluitvorming in jouw bedrijf.

7. The innovator’s dilemma  – Clayton M. Christensen

Amerikaan Clayton M. Christensen onderzoekt in the innovator’s dilemma waarom succesvolle bedrijven soms zó succesvol zijn, dat ze ten onder gaan. Hoe dit precies zit, lees je in deze bijbel voor managers. Onder andere Steve Jobs en Jeff Bezos vertelden in de media dat ze dit een van de meest inspirerende boeken voor managers vinden. Er is ook een Nederlandse vertaling van het boek beschikbaar.

8. Emotional intelligence – Daniel Goleman

In het boek Emotional Intelligence van psycholoog Daniel Goleman legt de Amerikaan de nadruk op het belang van emotionele intelligentie in leiderschap. Hij betoogt dat het begrijpen en beheersen van emoties – zowel van jezelf als van anderen – cruciaal is voor effectieve communicatie, samenwerking en leiderschap. Sterker nog: emotionele intelligentie is net zo belangrijk als IQ.

9. First, break all the rules: what the world’s greatest managers do differently – Marcus Buckingham and Curt Coffman

Wat zijn managementpraktijken die écht bijdragen aan het succes van teams? Dat is de hypothese die de schrijvers in dit boek onderzoeken. Door te breken met traditionele managementdenkwijzen, benadrukt het boek de noodzaak om te focussen op individuele sterke punten en het creëren van een positieve werkomgeving. Meer verklappen we nog niet!

10. Crucial conversations: tools for talking when stakes are high – Kerry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan, and Al Switzler

Het interessante is dat veel managers denken dat ze goed kunnen communiceren en lastige gesprekken goed weten te voeren. Maar als je dit boek leest, kom je er achter dat het hier vaak verkeerd gaat. Met alle gevolgen van dien. Crucial conversations biedt praktische strategieën voor het voeren van moeilijke gesprekken op het werk. Het richt zich op het oplossen van geschillen, het bereiken van consensus én het verbeteren van de algehele communicatie op de werkvloer.

Overige managementboeken met goede reviews

Naast onze top 10 managementboeken, zijn er nog veel meer belangrijke boeken voor leiders. Ontdek welke bij jou past en zet ze op je leeslijst voor 2024 om het beste uit jezelf én je bedrijf te halen:

11. The art of strategy: a game theorist’s guide to success in business and life – Avinash k. Dixit and Barry j. Nalebuff
12. Man’s search for meaning – Viktor e. Frankl
13. The one minute manager – Kenneth h. Blanchard en spencer Johnson
14. Mindset: the new psychology of success – Carol s. Dweck
15. Blue ocean strategy – w. Chan Kim en Renée Mauborgne
16. The five dysfunctions of a team – Patrick Lencioni
17. Quiet: the power of introverts in a world that can’t stop talking – susan cain
18. The lean manager – Michael Ballé en Freddy Ballé
19. The collaborative nature of coaching: basic skills for managers, leaders, life & executive coaches – Maura Dolan
20. Start with the why: how great leaders inspire everyone to take action –Simon Sinek
21. Make work healthy – John Ryan
22. Turn the ship around!: a true story of turning followers into leaders – lL. David Marquet
23. In the moment –Neil Mullarkey
24. Fierce conversations: achieving success in work and in life, one conversation at a time – Susan Scott
25. The complexity of consultancy – Nicholas Sarra, Karina Solsø, Chris Mowles
26. A very short, fairly interesting and reasonably cheap book about management – by Ann L. Cunliffe
27. How to be an inclusive leader: creating trust, cooperation, and community across differences –Jennifer Brown
28. Becoming a top manager: tools and lessons in transitioning to general management – Kevin Kaiser
29. Leaders eat last: why some teams pull together and others don’t – by Simon Sinek
30. Dare to lead: brave work. tough conversations. whole hearts. – brené brown

Welk boek moet je kiezen?

In de afgelopen 60 jaar zijn er tientallen topboeken geschreven over management, managementstijlen en leiderschap. Welke boeken op dit moment het best bij jouw passen, hangt af van je interesses op dit moment. Kies daarom bij voorkeur een boek uit over een onderwerp waar je de laatste tijd mee bezig bent of waar je echt meer over wil leren. Hoe gemotiveerder je bent, hoe makkelijker het lezen en het toepassen van de theorie uit het boek gaat.

Management direct verbeteren

Wil jij jouw management direct verbeteren? Probeer dan de slimme personeelsplanning software van werktijden. Alles wat betreft werkroosters, verlof en verzuim is in één oogopslag zichtbaar. Hierdoor ontstaat er meer rust en structuur in je organisatie; zowel voor wekgevers als werknemers. Aan de hand van de app heeft iedereen overal toegang tot hun rooster en gegevens. Probeer gratis en ontdek de mogelijkheden.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis