Werken na je pensioen: de 12 meest gestelde vragen

Single post featured image

Veel mensen denken na over doorwerken na hun pensioen, maar het is niet altijd duidelijk of dit kan, wat de voor- en nadelen zijn én wat je moet uitzoeken. In dit artikel lees je de 12 meest gestelde vragen over doorwerken na het pensoen; voor zowel werkgevers als werknemers.

1. Kun je doorwerken na je pensioen?

Ja. Na je pensioen mag je blijven werken. Dit kan in je huidige baan, als je werkgever dit goed vindt. Als je niet verder wilt of kunt bij je huidige werkgever, kun je mogelijk ZZP’er worden.

2. Waar moet je vooraf over nadenken?

Bepaal van tevoren goed wat je zelf wilt als werknemer. Denk bijvoorbeeld na over:

– hoe veel je wilt werken en op welke manier
– hoe je financiële situatie eruitziet
– de mogelijkheden bij het bedrijf waar je nu werkt

Ook als werkgever is het prettig om ruim voor een werknemer met pensioen gaat, na te denken over de doorwerkmogelijkheden voor diegene in het bedrijf.

3. Wanneer bepaal je of je door wilt werken na je pensioen?

Maak ruim van tevoren de balans op. Zo kun je vijf jaar voordat je met pensioen gaat alvast met je werkgever in gesprek gaan. Wat zijn de mogelijkheden binnen je huidige werk wanneer je de AOW-leeftijd bereikt? Hoe zou dit er dan uitzien? Maak op basis van dit gesprek een financieel overzicht. Praat ook met mensen in je omgeving over je plannen. Als je alle informatie verzameld hebt, kun je een goede afweging maken voor jezelf.

4. Wat is het effect van doorwerken op de hoogte van je AOW?

Je AOW verandert niet als je doorwerkt na je pensioen. Dit blijft gelijk. Hoeveel AOW je krijgt, hangt namelijk niet af van je inkomsten. Als je blijft werken na je pensioen, ontvang je iedere maand je AOW-uitkering naast je loon.

pensioen-striptekening

5. Hoe zit het met je huidige contract na het pensioen?

Bekijk het contract of de cao. Wat staat er over doorwerken na het pensioen? Er zijn twee opties:

1. Als doorwerken na de AOW-leeftijd mag, loopt het bestaande contract gewoon door. Je bruto salaris blijft dan dus ook hetzelfde.
2. Je contract stopt automatisch als je de pensioenleeftijd bereikt.

Bespreek als werknemer met je werkgever een nieuw contract. Dit kan een vast of een tijdelijk contract zijn.

6. Wat als je na je pensioen een tijdelijk contract krijgt?

Je werkgever kan je een vast of een tijdelijk contract geven als je huidige contract stopt op je pensioenleeftijd. Je mag maximaal zes keer een tijdelijk contract krijgen als je met pensioen bent. Daarnaast mag dit voor maximaal 4 jaar. Nadat je zes tijdelijke contracten hebt gehad, of vier jaar met tijdelijke aanstellingen hebt gewerkt, heb je recht op een vast contract.

7. Wat als je ziek wordt tijdens het doorwerken na je pensioen?

Het kan zomaar gebeuren: je wordt ziek en je kunt niet werken. Wanneer dit gebeurt na je AOW-leeftijd, krijg je maximaal zes weken doorbetaald door je werkgever. Ook kun je niet ontslagen worden tijdens deze eerste zes weken dat je ziek bent. Wanneer je tijdelijke contract afloopt tijdens die periode van zes weken, heb je recht op een Ziektewetuitkering van maximaal zes weken.

8. Wat zijn de grootste voordelen van doorwerken na het pensioen?

Steeds meer mensen blijven na hun pensioen aan het werk. Dit komt door verschillende voordelen:

1. Als je plezier hebt in je werk, kan doorwerken zinvol en bevredigend zijn.
2. Je blijft actief, zowel fysiek als mentaal.
3. Je verdient een extra zakcentje, bijvoorbeeld voor een verre reis.
4. Doorwerken biedt (meer) sociale interactie.

9. Wat zijn de grootste nadelen van doorwerken na het pensioen?

– Omdat je inkomsten hoger zijn als je doorwerkt na je pensioen, beïnvloedt dit misschien je toeslagen en inkomstenbelasting. Zo kan het dat je minder recht hebt op toeslagen en dat je meer inkomstenbelasting moet betalen.

– Je hebt geen recht op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, omdat je al AOW ontvangt.

– Je krijgt minder lang doorbetaald als je ziek wordt (zes weken in plaats van twee jaar).

– Als je doorwerken als stressvol ervaart en je je tijd liever op een andere manier besteedt, kan het verstandig zijn om met pensioen te gaan.

na-pensioen-doorwerken
Bron: mediacontent.nu

10. Kun je stoppen met doorwerken na je pensioen wanneer je wilt?

Ja, je kunt op elk moment weer stoppen met je baan – net als vóór je pensioen. Daarom kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om doorwerken na je pensioen eerst een tijdje te proberen, en om daarna de balans op te maken.

11. Wat wil de werkgever?

Voor een werkgever kan het aantrekkelijk zijn als een werknemer doorwerkt na het pensioen. Hij hoeft dan namelijk geen sociale premies meer te betalen, waardoor een gepensioneerde voordeliger is dan niet-gepensioneerden. Maar hoe het in de praktijk past en wat de werkgever wil, verschilt heel erg per werkgever. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en de mogelijkheden en wensen te bespreken.

12. In welke branche kan je doorwerken na je pensioen?

Doorwerken na je pensioen kan in veel verschillende sectoren. Wel werken mensen vooral door in de landbouw, de visserij en de transportsector.

Samenvatting

In de meeste gevallen kun je rustig doorwerken na je pensioen. De hoogte van je AOW verandert niet en alles wat je bijverdient is een mooie extra. Je kunt kiezen om door te werken op basis van je huidige contract, een tijdelijk contract of als zzp’er. Het is belangrijk om je wensen goed de communiceren met je werkgever. Andersom geldt dit uiteraard ook.

 

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis