Sinds de industriële revolutie werken mensen vaak standaard vijf dagen per week. Deze traditionele vijfdaagse werkweek wordt door veel werknemers als zwaar en stressvol ervaren. Daarom wordt de laatste tijd steeds meer gekeken naar alternatieve werkstructuren, zoals meer thuiswerken, minder uren per dag werken of de vierdaagse werkweek. In deze blog lees je over de herkomst én alle voor- en nadelen van de vierdaagse werkweek.
Wanneer is de vierdaagse werkweek ontstaan
De vierdaagse werkweek is allesbehalve een nieuw fenomeen. Het is ontstaan in de jaren dertig in de VS. Destijds probeerden sommige werkgevers hun personeel een extra dag vrij te geven zonder het salaris te verlagen. Dit gebeurde echter op kleine schaal. Pas in de jaren 70 en 80 begon het serieuze vormen aan te nemen. De oliecrisis leidde tot hoge energieprijzen en werkgevers zochten naar manieren om kosten te bespraren. Eén daarvan was personeel vier dagen laten werken in plaats van vijf. Het was dus meer uit noodzaak en werknemers kregen niet voor vijf dagen betaald. Tegenwoordig is dat soms wél het geval.
Bijvoorbeeld bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian dat een uitvoerige pilot draaide met een vierdaagse werkweek. Het bedrijf rapporteerde een stijging in de productiviteit en een daling van de kosten voor verlof en ziekteverzuim.
Wetenschappelijk onderzoek naar de vierdaagse werkweek
Hoewel er nog niet veel grootschalig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de vierdaagse werkweek, zijn er wel enkele studies die de effecten van deze werkweek op productiviteit, werktevredenheid en gezondheid tonen. Uit een onderzoek uit 2018 bleek bijvoorbeeld dat werknemers die vier dagen werkten, beter presteerden en minder gestrest waren dan werknemers die vijf dagen per week werkten. Een ander onderzoek uit 2019 toont aan dat werknemers met een veridaagse werkweek gemotiveerder waren en minder afgeleid tijdens het werk. Het recente onderzoek van Cambridge University bevestigt dit.
Implementatie van een vierdaagse werkweek
Het implementeren van een vierdaagse werkweek is niet zomaar gedaan. Allereerst moet je er als werkgever voor zorgen dat het personeel en het management volledig achter de verandering staan. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de werkdagen flexibel genoeg zijn om aan de behoeften van zowel de werknemers als de klanten te voldoen. Een ander belangrijk punt is de communicatie. Werkgevers moeten er zeker van zijn dat alle werknemers volledig begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe de nieuwe werktijden hun werkzaamheden zullen beïnvloeden. Een overzichtelijke, flexibele en 24/7 inzcichtelijke personeelsplanning is hierbij noodzakelijk.
Praktijkvoorbeelden van de vierdaagse werkweek
Er zijn wereldwijd honderden bedrijven die al gebruik maken van de vierdaagse werkweek. Zo heeft Amerikaans softwarebedrijf Basecamp sinds 2019 een vierdaagse werkweek ingevoerd voor zijn werknemers. Maar dan alleen in de zomer. Volgens CEO Jason Fried heeft dit geleid tot een hogere productiviteit en meer tevredenheid onder het personeel.
Een ander voorbeeld is het Britse bedrijf Pursuit Marketing. Dit bedrijf voerde in 2018 een vierdaagse werkweek in en rapporteerde een stijging van 43% in de verkoopresultaten en een daling van het personeelsverloop.
Voordelen van de vierdaagse werkweek
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de vierdaagse werkweek:
✅Betere werk-privébalans voor werknemers
✅Verhoogde productiviteit en efficiëntie op de werkvloer
✅Kostenbesparend voor werkgevers
✅Hogere tevredenheid en betrokkenheid onder werknemers
✅Mogelijkheid om talent aan te trekken en te behouden
✅Minder verkeer op de weg en dus minder verkeersopstoppingen en milieuvervuiling
✅Verhoogde creativiteit en innovatie bij werknemers omdat ze meer tijd hebben om na te denken en te reflecteren
✅Verbeterde gezondheid en welzijn van werknemers omdat ze meer tijd hebben voor lichaamsbeweging, koken en eten van gezonde maaltijden en het uitvoeren van ontspannende activiteiten
Nadelen van een vierdaagse werkweek
Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan de vierdaagse werkweek, zijn er ook enkele uitdagingen. Een van de grootste uitdagingen is het zorgen voor een goede planning. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de werkdagen flexibel genoeg zijn om aan de behoeften van zowel de werknemers als de klanten te voldoen. Andere mogelijke nadelen zijn:
❌Gebrek aan toezicht en communicatie tussen werknemers en management omdat ze minder dagen samenwerken
❌Vermindering van de flexibiliteit en beschikbaarheid van werknemers voor klanten en partners
❌Vermindering van de salarissen voor werknemers als gevolg van minder werkuren (soms)
❌Moeilijkheden bij het vinden van vervangers voor werknemers die afwezig zijn tijdens hun vrije dag
Conclusie
De vierdaagse werkweek is een nieuwe manier van werken die de laatste tijd steeds populairder wordt. Het kan zorgen voor een betere werk-privébalans, een verhoogde productiviteit en kostenbesparingen voor werkgevers. Hoewel er enkele uitdagingen zijn bij de implementatie van een vierdaagse werkweek, zijn de voordelen zwaarwegend. Bedrijven die overwegen om een vierdaagse werkweek in te voeren, moeten ervoor zorgen dat het personeel en het management volledig achter de verandering staan en dat er een goede, flexbele personeesplanningn is. Werktijden.nl helpt daarbij. Onze software is eenvoudig te gebruiken, handig in verschillende opzichten en 24/7 inzichtelijke voor zowel werkgevers en werknemers. Probeer het nu 14 dagen gratis, zónder automatische verlenging.
Lees ook
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis