Uit recent onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN komt naar voren dat thuiswerken inmiddels bij 95 procent van de Nederlandse bedrijven is ingeburgerd. Steeds meer organisaties gaan zelfs een stap verder en bieden hun medewerkers de mogelijkheid om volledig op afstand te werken. Tijd om eens dieper in te duiken in de wereld van remote werken.
Wat is remote werken?
Remote werken – ook bekend als thuiswerken of werken op afstand – is eigenlijk precies wat het zegt: werken vanaf een andere plek dan kantoor. Veel mensen kiezen ervoor om vanuit huis te werken, maar er zijn ook steeds meer werknemers die hun laptop meenemen naar het buitenland voor een ‘workation’. Ze houden contact met collega’s via tools als Teams, Trello of Skype. Deze flexibiliteit geeft mensen meer vrijheid om werk en privé op hun eigen manier in te vullen.
Volledig remote werken
De meeste organisaties zijn inmiddels wel gewend aan een paar dagen thuiswerken per week. Gemiddeld werken mensen twee dagen vanuit huis, waarbij woensdag en vrijdag favoriet zijn. Dat merk je goed aan de rust op de weg en op kantoor op die dagen. Voor leidinggevenden is het wel belangrijk om goed bij te houden wie wanneer waar werkt – bijvoorbeeld met een planningssysteem zoals Werktijden.nl.
Maar volledig remote werken? Dat is nog relatief nieuw in Nederland. Toch zien we dat steeds meer bedrijven deze optie aanbieden, vooral in de digitale sector. Denk aan marketingbureaus of webshops die hun medewerkers de vrijheid geven om te werken waar ze maar willen.
Remote werken de toekomst?
Nu online vergaderen zo makkelijk is geworden – mede dankzij de ervaringen tijdens corona – wordt remote werken steeds normaler. Bedrijven ontdekken de voordelen en werknemers waarderen de flexibiliteit. Als we vooruitkijken, zou het zomaar kunnen dat volledig remote werken over een paar jaar heel gewoon is. De ontwikkelingen in virtual reality maken het zelfs mogelijk om straks via de Metaverse te vergaderen, alsof je echt tegenover elkaar zit.
Deze ontwikkeling lijkt nog ver weg, maar de kans is vrij groot dat deze toepassing binnen vijf jaar bij de eerste bedrijven serieus wordt toegepast. Hierbij geldt: hoe eerder je ermee test, hoe eerder je er successen mee kunt boeken.
De mentale kant van remote werken
Een aspect dat vaak onderbelicht blijft, is de impact van remote werken op de mentale gezondheid. Sommige mensen bloeien op met meer autonomie en minder kantoorstress. Anderen missen juist de dagelijkse praatjes bij de koffieautomaat. Het is daarom belangrijk dat werkgevers oog hebben voor het welzijn van hun remote werkende medewerkers. Regelmatige check-ins, virtuele borrels en af en toe een fysieke teamdag kunnen helpen om de verbinding te behouden.
Voordelen van volledig remote werken
Volledig remote werken brengt een reeks voordelen met zich mee die de manier waarop we werk benaderen drastisch veranderen:
1. Flexibiliteit in werktijden
Een van de meest opvallende voordelen van volledig remote werken is de vrijheid om werktijden aan te passen aan individuele behoeften. Dit betekent dat werknemers kunnen kiezen wanneer ze het meest productief zijn, rekening houdend met persoonlijke verplichtingen zoals gezinsleven, hobby’s en gezondheid.
2. Geen pendeltijd en reiskosten
Het stoppen van het dagelijkse woon-werkverkeer naar kantoor betekent niet alleen minder tijd in het verkeer, maar ook kostenbesparingen. Dit levert zowel financiële als milieuvriendelijke voordelen op.
3. Betere balans
Volledig remote werken stelt werknemers in staat om werk en persoonlijk leven beter in evenwicht te brengen. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel van stress en vermoeidheid én zelf bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
4. Toegang tot wereldwijd talent
Het allergrootste voordeel voor ebdrijven is dat ze overal talent vandaan kunnen plukken. Het aantrekken van werknemers vanuit verschillende locaties kan leiden tot een diverser en gespecialiseerder team.
5. Verhoogde productiviteit en focus
Sommige werknemers vinden het gemakkelijker om zich te concentreren in hun eigen vertrouwde omgeving. Hierdoor kunnen ze hun productiviteit verhogen en diepere focus bereiken. Anderen werken liever op kantoor. Daarom is het slim om werknemers zelf de keuze te geven.
6. Pull factor voor werkgevers
Het aanbieden van volledig remote werken maakt een bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers. Dit leidt tot een concurrentievoordeel bij het aantrekken en behouden van talent. Zo werken medewerkers van de klantenservice van de Rabobank vrijwel allemaal volledig remote. Dit is een enorme aantrekkingskracht voor bijvoorbeeld studenten die een bijbaan willen.
7. Minder kantoorkosten
Werkgevers kunnen de kosten van kantoorgebouwen verminderen wanneer werknemers op afstand werken. Dat in combinatie met minder reiskosten betalen, levert werkgevers behoorlijk veel op.
Met andere woorden: volledig remote werken biedt werknemers de kans om hun werkomgeving aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. Voor werkgevers biedt deze aanpak toegang tot een breder scala aan talent, kostenbesparingen én een aantrekkelijkere positie op de arbeidsmarkt. Behoorlijk wat zwaarwegende voordelen dus.
Nadelen van volledig remote werken
Hoewel volledig remote werken aantrekkelijke voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele uitdagingen en nadelen waar zowel werknemers als werkgevers rekening mee moeten houden. Hier zijn de belangrijkste nadelen van deze werkaanpak:
1. Gebrek aan sociale interactie
Het ontbreken van dagelijkse face-to-face interacties kan leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid bij werknemers. Het spontane contact met collega’s neemt af.
2. Communicatieproblemen
Effectieve communicatie kan uitdagend worden. Snel schakelen met een medewerker aan hetzelfde bureau zit er niet meer in. Het kan leiden tot misverstanden, vertraagde reacties en minder spontane brainstormsessies.
3. Minder teamgeest
Het samenwerken aan projecten en ideeën kan minder ‘vloeiend’ aanvoelen in een virtuele omgeving. Sommige taken kunnen langer duren en creatieve samenwerking kan worden beperkt.
4. Technische uitdagingen
Betrouwbare internetverbindingen en geschikte apparatuur zijn essentieel voor succesvol remote werken. Technische problemen kunnen de productiviteit negatief beïnvloeden. Aan de andere kant: dit kan ook op kantoor gebeuren.
5. Minder direct toezicht
Werkgevers hebben vaak minder direct zicht op de dagelijkse activiteiten van werknemers. Beheer kan hierdoor lastiger worden.
6. Mogelijke afname van creativiteit
De informele en spontane gesprekken die in kantooromgevingen plaatsvinden, dragen bij aan creatieve ideeën.
Hoewel volledig remote werken veel voordelen biedt, moeten werknemers en werkgevers ook rekening houden met de nadelen en uitdagingen. Het vinden van de juiste balans tussen flexibiliteit en structuur is lastig, maar absoluut het overwegen waard.
Houd grip op je personeelsplanning met Werktijden.nl
Met behulp van de tool van Werktijden.nl houd je altijd grip op je personeelsplanning. Of je werknemers nou altijd op locatie in shifts werken óf volledig remote: grip op de werktijden zorgt voor overzicht en rust. Daarnaast behandel je in onze tool snel verlofaanvragen en analyseer je eenvoudig data. Zo krijg je steeds meer overzicht over de werktijden van werknemers. Probeer onze software nu 14 dagen gratis, zonder automatische verlenging.
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis