Wordt volledig remote werken de toekomst?

Single post featured image

Uit een recent gepubliceerde enquete van werkgeversorganistie AWVN blijkt dat 95 procent van de ondervraagde bedrijven thuiswerken toestaat. Daarnaast stijgt het aantal bedrijven die toestaan om medewerkers compleet remote te laten werken. In dit artikel duiken we dieper in de mogelijkheden om compleet remote te werken én de voor- en nadelen ervan.

Wat is remote werken?

Remote werken wordt ook wel ook wel thuiswerken of werken op afstand genoemd. De term verwijst naar de praktijk waarbij werknemers hun taken vanuit een locatie buiten het kantoor uitvoeren. Meestal vanuit hun huis of op een vakantie- of workationadres in het buitenland. In plaats van dagelijks naar een fysieke werkplek te reizen, werken ‘remote werkers’ waar ze willen: thuis, op het strand, op een vakantieadres of in een café. Communicatie gaat via online samenwerkingstools, zoals bijvoorbeeld Teams, Trello of  Skype. Deze aanpak biedt werknemers meer flexibiliteit en vertrouwen en leidt tot een verbeterde balans tussen werk en privé.

remote-werken-buitenland

Volledig remote werken

Hoewel de meeste bedrijven thuiswerken toestaan, komt volledig remote werken nog niet vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twee dagen per week thuiswerken, waarvan woensdag en vrijdag de populairste dagen zijn. Dit is terug te zien op de weg en qua drukte op de werkvloer. Managers doen er goed aan om de thuiswerkdagen en werktijden op het kantoor goed bij te houden. Bijvoorbeeld in de tool van Werktijden.nl.

Volledig remote werken kan voor werkgevers een oplossing zijn. Sterker nog: steeds meer bedrijven kiezen voor een deels of volledige remote werken structuur. Deels in de zin van dat werkgevers werken vanuit het buitenland soms mogelijk maken. Volledig komt nog zelden voor, maar zie je steeds vaker bij bedrijven die volledig op internetdiensten draaien. Denk aan marketingbureau’s of webshops.

Remote werken de toekomst?

Door de eenvoud waarmee online vergaderd kan worden in combinatie met de coronacrisis, zorgt ervoor dat thuiswerken en remote werken alsmaar normaler wordt. Steeds meer bedrijven zien de voordelen ervan in. Als we een blik in de toekomst werpen, kan het zomaar zijn dat volledig remote werken de norm wordt. Vooral als we kijken naar de mogelijkheden in de Metaverse om via VR te vergaderen. Je ’tuned’ dan bij elkaar in en zit recht tegenover elkaar. Net als in het echt, maar dan digitaal. Dit zorgt voor de binding en betrokkenheid die je normaal alleen op het kantoor voelt. In onderstaande video zie je hoe de Metaverse ongeveer zal werken.

Deze ontwikkeling lijkt nog ver weg, maar de kans is vrij groot dat deze toepassing binnen vijf jaar bij de eerste bedrijven serieus wordt toegepast. Hierbij geldt: hoe eerder je ermee test, hoe eerder je er successen mee kunt boeken.

Voordelen van volledig remote werken

Volledig remote werken brengt een reeks voordelen met zich mee die de manier waarop we werk benaderen drastisch veranderen:

1. Flexibiliteit in werktijden
Een van de meest opvallende voordelen van volledig remote werken is de vrijheid om werktijden aan te passen aan individuele behoeften. Dit betekent dat werknemers kunnen kiezen wanneer ze het meest productief zijn, rekening houdend met persoonlijke verplichtingen zoals gezinsleven, hobby’s en gezondheid.

2. Geen pendeltijd en reiskosten
Het stoppen van het dagelijkse woon-werkverkeer naar kantoor betekent niet alleen minder tijd in het verkeer, maar ook kostenbesparingen. Dit levert zowel financiële als milieuvriendelijke voordelen op.

3. Betere balans
Volledig remote werken stelt werknemers in staat om werk en persoonlijk leven beter in evenwicht te brengen. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel van stress en vermoeidheid én zelf bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

4. Toegang tot wereldwijd talent
Het allergrootste voordeel voor ebdrijven is dat ze overal talent vandaan kunnen plukken. Het aantrekken van werknemers vanuit verschillende locaties kan leiden tot een diverser en gespecialiseerder team.

5. Verhoogde productiviteit en focus
Sommige werknemers vinden het gemakkelijker om zich te concentreren in hun eigen vertrouwde omgeving. Hierdoor kunnen ze hun productiviteit verhogen en diepere focus bereiken. Anderen werken liever op kantoor. Daarom is het slim om werknemers zelf de keuze te geven.

6. Pull factor voor werkgevers
Het aanbieden van volledig remote werken maakt een bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers. Dit leidt tot een concurrentievoordeel bij het aantrekken en behouden van talent. Zo werken medewerkers van de klantenservice van de Rabobank vrijwel allemaal volledig remote. Dit is een enorme aantrekkingskracht voor bijvoorbeeld studenten die een bijbaan willen.

7. Minder kantoorkosten
Werkgevers kunnen de kosten van kantoorgebouwen verminderen wanneer werknemers op afstand werken. Dat in combinatie met minder reiskosten betalen, levert werkgevers behoorlijk veel op.

Met andere woorden: volledig remote werken biedt werknemers de kans om hun werkomgeving aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. Voor werkgevers biedt deze aanpak toegang tot een breder scala aan talent, kostenbesparingen én een aantrekkelijkere positie op de arbeidsmarkt. Behoorlijk wat zwaarwegende voordelen dus.

Nadelen van volledig remote werken

Hoewel volledig remote werken aantrekkelijke voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele uitdagingen en nadelen waar zowel werknemers als werkgevers rekening mee moeten houden. Hier zijn de belangrijkste nadelen van deze werkaanpak:

1. Gebrek aan sociale interactie
Het ontbreken van dagelijkse face-to-face interacties kan leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid bij werknemers. Het spontane contact met collega’s neemt af.

2. Communicatieproblemen
Effectieve communicatie kan uitdagend worden. Snel schakelen met een medewerker aan hetzelfde bureau zit er niet meer in. Het kan leiden tot misverstanden, vertraagde reacties en minder spontane brainstormsessies.

3. Minder teamgeest
Het samenwerken aan projecten en ideeën kan minder ‘vloeiend’ aanvoelen in een virtuele omgeving. Sommige taken kunnen langer duren en creatieve samenwerking kan worden beperkt.

4. Technische uitdagingen
Betrouwbare internetverbindingen en geschikte apparatuur zijn essentieel voor succesvol remote werken. Technische problemen kunnen de productiviteit negatief beïnvloeden. Aan de andere kant: dit kan ook op kantoor gebeuren.

5. Minder direct toezicht
Werkgevers hebben vaak minder direct zicht op de dagelijkse activiteiten van werknemers. Beheer kan hierdoor lastiger worden.

6. Mogelijke afname van creativiteit
De informele en spontane gesprekken die in kantooromgevingen plaatsvinden, dragen bij aan creatieve ideeën.

Hoewel volledig remote werken veel voordelen biedt, moeten werknemers en werkgevers ook rekening houden met de nadelen en uitdagingen. Het vinden van de juiste balans tussen flexibiliteit en structuur is lastig, maar absoluut het overwegen waard.

Houd grip op je personeelsplanning met Werktijden.nl

Met behulp van de tool van Werktijden.nl houd je altijd grip op je personeelsplanning. Of je werknemers nou altijd op locatie in shifts werken óf volledig remote: grip op de werktijden zorgt voor overzicht en rust. Daarnaast behandel je in onze tool snel verlofaanvragen en analyseer je eenvoudig data. Zo krijg je steeds meer overzicht over de werktijden van werknemers. Probeer onze software nu 14 dagen gratis, zonder automatische verlenging.

 

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis