Nederlanders werken het grootste aantal jaren van alle EU-landen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat. De loopbaan van een Nederlander duurt gemiddeld 43,7 jaar. Hoe dat komt en wat je aan deze informatie hebt, lees je in dit artikel.
Waarom werken Nederlanders zo lang?
Een van de belangrijkste redenen waarom Nederlanders zo’n lange loopbaan hebben, is de verhoging van de AOW-leeftijd. Begin deze eeuw lag de AOW-leeftijd nog op 65 jaar, maar sinds 2013 is deze stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar. Dit betekent dat we simpelweg langer moeten werken voordat we met pensioen kunnen.
Daarnaast werken er super veel Nederlanders. Zowel voltijd, deeltijd als bijbaantjes. Er wordt vanaf jonge leeftijd gemeten, aangezien bijbaantjes hier als 15-jarige al heel normaal zijn. Vandaar dat Nederland ruim aan kop gaat.
Noord-Europeanen hebben de langste loopbaan
Niet alleen in Nederland werken mensen lang. Ook in andere Noord-Europese landen zien we een lange loopbaan. In Zweden bijvoorbeeld is het gemiddelde verwachte werkzame leven 43,1 jaar, in Denemarken 41,3 jaar en in Estland 40,8 jaar.
Aan de andere kant zien we landen als Roemenië en Italië, waar mensen gemiddeld slechts 32,2 en 32,9 jaar werken.
Mensen zijn meer gaan werken in Europa
Het is interessant om te zien dat het ‘werkzame leven’ in vrijwel de hele EU langer is geworden in de afgelopen tien jaar. In 2013 was de gemiddelde werkzame levensduur in de EU 34,7 jaar. Vorig jaar was dit 36,9 jaar. Deze stijging komt vooral door de vergrijzing en de noodzaak om langer door te werken.
Mannen vs. vrouwen: wie werkt langer?
In nagenoeg de gehele EU zijn mannen langer actief op de arbeidsmarkt dan vrouwen. In Nederland is het verschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 4,2 jaar, wat ongeveer gelijk is aan het Europese gemiddelde. Opvallend is dat Litouwen en Estland de enige lidstaten zijn waar vrouwen langer werken dan mannen.
Wat betekent dit voor jou?
Als je jong bent en net aan je loopbaan begint, is de kans groot dat je een lang werkzaam leven tegemoet gaat. Dit heeft zowel voordelen als uitdagingen. Een langer werkzame leven kan betekenen dat je meer financiële zekerheid opbouwt.
Aan de andere kant vraagt het ook om een goede balans tussen werk en privé, en is het belangrijk om aandacht te besteden aan je gezondheid. Het is daarom super belangrijk om na te denken over je loopbaanplanning en hoe je je werkende jaren zo duurzaam en fijn mogelijk kunt maken.
De rol van werkgevers
Werkgevers spelen in de toekomst een sleutelrol in het gezond en gemotiveerd houden van hun medewerkers gedurende hun lange loopbaan. Bedrijven die investeren in de gezondheid en ontwikkeling van hun personeel zien vaak een hogere productiviteit en motivatie.
Dit kan door middel van trainingen, doorgroeimogelijkheden, gezondheidsinitiatieven zoals fitnessabonnementen of het aanbieden van flexibele werkopties. Werkgevers die oog hebben voor de persoon achter hun medewerkers, helpen hen om langer en gezonder aan het werk te blijven.
Goede personeelsplanning en urenregistratie
Een goede personeelsplanning en urenregistratie is belangrijk om medewerkers tevreden te houden en zorgt voor een lange en gelukkige loopbaan. Met een slimme planning kunnen werkgevers ervoor zorgen dat de werkdruk eerlijk verdeeld wordt en dat er altijd genoeg mensen zijn om het werk te doen zonder dat iemand te veel belast wordt. Dit betekent dat er vooruit gekeken wordt naar drukke periodes, dat er voldoende mogelijkheden voor verlof zijn en dat er flexibele roosters gemaakt worden die passen bij de persoonlijke wensen van de medewerkers.
Als werknemers merken dat er goed gepland wordt en rekening gehouden wordt met hun behoeften, voelen ze zich gewaardeerd en gesteund. Dit verhoogt hun motivatie en productiviteit en zorgt ervoor dat ze langer bij dezelfde werkgever willen blijven. Tevreden medewerkers zijn betrokken en gemotiveerd, wat goed is voor zowel de werknemer als het bedrijf.
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis