Het einde van de maand nadert, en je kijkt als werknemer uit naar je welverdiende salaris. Maar helaas, opnieuw is je salaris te laat. Dit kan frustrerend zijn en leiden tot stress. Wat zijn je mogelijkheden en welke rechten heb je in zo’n situatie? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vertraagde salarisuitbetalingen, je rechten, en hoe je hiermee kunt omgaan.
Wanneer is salarisuitbetaling officieel te laat?
In je arbeidsovereenkomst of cao vind je het tijdvak waarover je werkgever je loon berekent. Dit is in 99% van de gevallen per week of per maand. Na deze gewerkte periode is je werkgever verplicht je loon uit te keren.
Met andere woorden: bij een weekloon hoort het salaris na een week over gemaakte te worden en bij een maandloon na een maand. Vaak staat in je contract op welke datum óf rondom welke datum je werkgever het loon betaalt.
Zijn er geen schriftelijke afspraken gemaakt? Dan moet je je loon uiterlijk op de laatste dag van een kalendermaand krijgen.
Werkgever onder deze voorwaarden loon later uitbetalen
Als je werkgever jouw loon later wil uitbetalen, kan hij dat termijn verlengen. Althans, als dit opgenomen is in de cao of arbeidsovereenkomst. De maximale verlenging is één maand bij een weekloon en een kwartaal bij een maandloon.
In veel arbeidsovereenkomsten staat deze regeling niet vermeld, dus lees goed of het er wel of niet instaat. Als het er niet instaat, heb je namelijk misschien recht op loonsverhoging vanwege de te late uitbetaling.
Meer loon bij te late uitbetaling
Als je je salaris niet op tijd van je werkgever ontvangt, heb je recht op een loonsverhoging. Dat ziet er concreet op deze manier uit:
– de vierde tot achtste werkdag na de betaaldatum heb je recht op 5% bovenop je salaris
– na de achtste werkdag heb je recht op 1% bovenop je salaris
– deze ‘loonsverhoging’ loopt op tot maximaal de helft van je maandsalaris.
Let op: je kunt deze loonsverhoging door de late salarisuitbetaling niet rechtmatig zelf afdwingen. Hiervoor moet je naar de rechter stappen. Als de rechter je gelijk geeft, krijg je dit extra geld op terugwerkende kracht. Soms pakt het lager uit, bijvoorbeeld als je werkgever systeemproblemen had waardoor de uitbetaling later was.
Welke stappen kun je ondernemen om het probleem op te lossen?
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je werkgever je salaris te laat uitbetaalt, maar als het zich herhaalt, begint het vervelend te worden. Als vertraging zich herhaalt of aanhoudt, onderneem dan actie:
1. Begin met een open gesprek en vertel je werkgever, manager of HR wat het probleem is.
2. Als dat niet werkt, stuur dan een aangetekende brief naar je werkgever, waarin je vraagt om je achterstallige salaris, inclusief eventuele loonsverhoging.
3. Blijft een reactie en je salaris uit? Dan kun je een loonvordering instellen, met hulp van een juridisch adviseur.
4. Als je na de loonvordering nog steeds geen salaris hebt ontvangen, is de laatste optie om naar de rechter te stappen.
Wat zeggen experts hierover?
Advocaat Monique van Dijk van vandijkadvocaten.nl schrijft op hun website dat vooral jongeren te maken hebben met te late loonbetalingen. Ze geeft aan dat er steeds vaker tegen wordt geprocedeerd, met opvallend vaak de zelfde uitkomst: de werkgever moet ‘gewoon’ op tijd het loon uitbetalen.
Op intermediair.nl stelt arbeidsjurist Ruben Moonen dat er veel verschillende redenen zijn voor de late loonuitbetalingen, waaronder administratieve fouten en meningsverschil over loonafspraken. Daarnaast zegt Moonen in het artikel dat vooral kleine bedrijven die voor grotere bedrijven werken last hebben van late betalingen.
Conclusie
Ondanks dat het sporadisch voor kan komen dat een werkgever loon te laat uitbetaalt, mag het volgens de wet niet. Als werknemer heb je recht om actie te ondernemen als je werkgever herhaaldelijk jouw welverdiende salaris uitkeert. Het is van belang om in gesprek te gaan met je werkgever, voordat je juridische stappen onderneemt.
Lees ook
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis