Onder de flexibele schil vallen niet-vaste werknemers. Dit zijn vaak tijdelijke krachten, freelancers of personeel met een 0-urencontract. Het voordeel van de flexibele schil is om razendsnel af en op te schalen als dat nodig is. Wat het nog meer inhoudt én waar je rekening mee moet houden als bedrijf, lees je in dit artikel.
Wat is de flexibele schil?
Zoals de term al verklapt: ‘flexibel’ verwijst naar medewerkers die niet ‘vast zitten’ aan de organisatie. Met andere woorden: een flexibele schil verwijst naar het deel van een organisatie dat bestaat uit tijdelijke krachten, uitzendkrachten, zzp’ers en andere niet-vaste medewerkers.
Deze groep arbeidskrachten biedt bedrijven de mogelijkheid om snel op en af te schalen. Precies om die reden werken veel bedrijven in verschillende branches met een flexibele schil.
Voordelen van een flexibele schil
Een flexibele schil van arbeidskrachten biedt werknemers meer voor- dan nadelen. Hierbij de voordelen op een rijtje:
Snel inspelen op veranderingen
Bedrijven die werken met een flexibele schil, kunnen sneller inspelen op veranderingen in de markt. Als er plotseling véél meer werk is, kan een organisatie snel extra krachten inschakelen. Is er minder werk? Dan worden tijdelijke overeenkomsten beëindigd of niet verlengd. Dit voorkomt onnodige kosten.
Kostenbesparing
Een flexibele schil helpt bedrijven om kosten te besparen. Medewerkers met een vast contract brengen immers vaste lasten met zich mee, zoals salarissen, pensioenbijdragen en verzekeringen. Met een flexibele schil betaalt een bedrijf alleen voor de uren die daadwerkelijk zijn gewerkt, zonder langdurige verplichtingen.
Specialistische kennis
Flexibele krachten beschikken soms over behoorlijk specialistische kennis, die het bedrijf mogelijk zelf niet in huis heeft. Dit is vooral handig voor kortlopende projecten of specifieke taken, omdat je op die manier investeert in kennis voor het hele team in kwestie. Zo kan een organisatie een expert inhuren voor een bepaald project zonder een langdurig dienstverband aan te gaan.
Risicomanagement
Elk bedrijf zou actief aan risicomanagement moeten werken. Een onderdeel daarvan is het overwegen van flexibele arbeidskrachten. Hierdoor kunnen organisaties het risico beperken bij ziekte of niet-functionerende medewerkers, aangezien deze contracten een einddatum hebben of direct opgezegd kunnen worden.
Mogelijke nadelen van een flexibele schil
Hoewel veel bedrijven positief zijn over een flexibele schil, zijn er ook uitdagingen die benoemd moeten worden:
Behoud van kennis
Een van de uitdagingen van het werken met een flexibele schil is het behoud van kennis binnen de organisatie. Tijdelijke krachten nemen hun kennis en ervaring mee als ze vertrekken. Bedrijven moeten daarom slimme manieren vinden om deze kennis vast te leggen en te delen met vaste medewerkers. Het zou zonde zijn als kennis verloren gaat.
Integratie in de bedrijfscultuur
Flexibele medewerkers integreren niet altijd even gemakkelijk in de bestaande bedrijfscultuur. Dit leidt soms tot communicatieproblemen en minder soepele samenwerkingen. Bedrijven moeten daarom investeren in goede onboardingprocessen, zodat de tijdelijke kracht betrokken raakt bij het bedrijf.
Betrouwbaarheid
Flexibele krachten bieden niet altijd dezelfde betrouwbaarheid als vaste medewerkers. Er bestaat altijd een risico dat een freelancer een andere opdracht verkiest of een tijdelijke kracht niet beschikbaar is wanneer nodig. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en tijd en geld te investeren in betrouwbare tijdelijke krachten.
Hoe bouw je een succesvolle flexibele schil?
Een succesvolle flexibele schil begint met het opbouwen van sterke relaties met tijdelijke krachten en freelancers. Behandel deze groep mensen als volwaardige teamleden en zorg voor een open en eerlijke communicatie. Dit vergroot de kans dat zij beschikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt en zich volledig inzetten voor je projecten, zónder zich vaak ziek te melden.
Zoek slim naar tijdelijke medewerkers
Het inhuren van flexibele krachten is per branche verschillend. In de (tuin)bouw  wordt bijvoorbeeld vaak beroep gedaan op Oost-Europese werknemers. Veel Nederlanders willen het werk niet doen, terwijl arbeidskrachten uit andere landen staan te popelen om het werk hier te doen. Voor andere branches zijn platforms als LinkedIn en Indeed ideaal om tijdelijke arbeidskrachten of zzp’ers te vinden.
Zorg voor een goede personeelsplanning
Een goede personeelsplanning is écht cruciaal voor het goed inzetten van een flexibele schil. Breng in kaart wanneer je extra krachten nodig hebt en plan dit ruim van tevoren in en deel het met iedereen. Dit voorkomt last-minute paniek en zorgt ervoor dat je altijd de juiste mensen beschikbaar hebt. Overweeg daarom de urenregistratie software van Werktijden.nl. Het biedt alle functies die je nodig hebt.
Conclusie: flexibele schil een do of don’t?
De flexibele schil biedt bedrijven serieuze voordelen, zoals kostenbesparing en snelle aanpassingsmogelijkheden aan marktveranderingen. Toegang tot flink veel kennis en vaardigheden zónder langdurige verplichtingen is het grootste pluspunt. Tegelijkertijd zijn er uitdagingen zoals kennisbehoud en integratie in het team en de bedrijfscultuur.
Met een goed uitgedachte strategie, investeringen in relaties en personeelsplanning, profiteer je maximaal van de flexibele schil.
Lees ook
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis