Fietsplan werkgever 2024: zó werkt het

Single post featured image

Het nationaal fietsplan wergevers is een regeling om werknemers te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Door een fiets via de werkgever te kopen, genieten werknemers van 37 tot 49% korting op de aankoopprijs. Hoe dat precies werkt en hoe je het aanvraagt, lees je stapsgewijs in dit artikel.

Wat is een fietsplan werkgever?

Een fietsplan bij je werkgever is een regeling die je de mogelijkheid biedt om via je werk voordelig een nieuwe fiets te kopen. Het doel van een fietsplan is om fietsgebruik te stimuleren door werknemers financieel te ondersteunen bij de aankoop van een fiets. Hierdoor wordt het voor werknemers aantrekkelijker om de auto te laten staan en vaker voor de fiets te kiezen.

Dit plan wordt ook wel zakelijk fietsen, nationaal fietsplan of FiscFree fietsplan genoemd. Alle termen komen praktisch op hetzelfde neer, dus laat je er niet door verwarren.

Hoe werkt een fietsplan?

Bij een fietsplan kun je meestal kiezen tussen het kopen van een fiets, het lenen van een fiets of via een leaseconstructie. Als je ervoor kiest om de fiets te kopen met een lening, wordt het aankoopbedrag van de fiets in termijnen van je salaris afgetrokken. Hierdoor hoef je niet in één keer een grote smak geld uit te geven en kun je de kosten over een langere periode spreiden. Kies je voor een leaseconstructie, dan betaal je maandelijks een vast bedrag aan je werkgever voor het gebruik van de fiets. In één keer de fiets kopen (met korting) kan natuurlijk ook.

Wat zijn de voordelen van een fietsplan?

Het fietsplan biedt verschillende voordelen voor zowel werknemers als werkgevers:

Financieel voordeel

Een fiets kopen via een fietsplan kan financieel aantrekkelijk zijn omdat je gebruik kunt maken van belastingvoordeel. Het aankoopbedrag of de leasekosten worden namelijk van je brutoloon afgetrokken, waardoor je minder belasting betaalt. Dit kan een flink verschil maken in de totale kosten van de fiets. Later in dit artikel komen we hier uitgebreider op terug.

Gezondheid
Fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Door regelmatig te fietsen, blijf je fit en gezond. Het kan zelfs stress verminderen en je mentale welzijn bevorderen. Laat de auto dus staan!

Milieuvriendelijk
Fietsen is een duurzame manier van jezelf van A naar B verplaatsen. Door de auto te laten staan en voor de fiets te kiezen, draag je bij aan een schoner milieu en vermindering van de CO2-uitstoot.

Verkeersproblemen verminderen
Hoe meer mensen fietsen, hoe minder files en parkeerproblemen. Dit komt niet alleen ten goede aan fietsers, maar ook aan andere weggebruikers.

Fietsplan berekening

De fietsplan berekening is afhankelijk van het aankoopbedrag van de fiets en het belastingtarief waaronder je valt. Om het belastingvoordeel te berekenen, wordt het aankoopbedrag van de fiets van je brutoloon afgetrokken, en dat bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigd met het belastingtarief dat op jou van toepassing is. Het resulterende bedrag is het belastingvoordeel dat je krijgt.

Rekenvoorbeeld
Stel een werknemer koopt een fiets van €2.000 van zijn brutosalaris. Gemiddeld gezien betaalt een werknemer zo’n 40% belasting. Dit is exact het percentage wat je van het aankoopbedrag af kunt trekken. 40% van €2.000 euro is 800. Dit betekent dat de fiets nu nog maar €1.200 kost.

Hoe zit het met een fietsplan en de belastingdienst?

Het fietsplan biedt belastingvoordeel doordat het aankoopbedrag of de leasekosten van de fiets van je brutoloon worden afgetrokken. Dit wordt ook wel ‘bruto-netto’ genoemd. Doordat je minder belasting betaalt over je brutoloon, houd je netto meer geld over. Het belastingvoordeel kan oplopen tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van je belastingschijf en het bedrag van de fiets.

Fietsplan elektrische fiets

Bij veel fietsplannen kun je ook een elektrische fiets kopen. Elektrische fietsen zijn populair vanwege de trapondersteuning, waardoor je gemakkelijk grotere afstanden kunt afleggen zonder al te veel inspanning. Met een elektrische fiets wordt fietsen nog aantrekkelijker, vooral als je wat langer onderweg bent naar je werk. Steker nog: de meeste mensen die het fietsplan gebruiken, kopen er een elektrische fiets van.

Fietsplan-electrische-fiets

Fietsplan verrekenen met vakantiedagen

Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid om vakantiedagen in te leveren in ruil voor een extra bijdrage aan het fietsplan. Hierdoor kun je de kosten van de fiets verder verlagen. Het kan een interessante optie zijn als je wat meer vakantiedagen hebt en je deze graag wilt gebruiken voor iets nuttigs. Kijk in je cao of vraag aan de HR-afdeling of dit bij jouw bedrijf mogelijk is.

Wat zijn de voorwaarden voor het gebruik van een fietsplan?

De voorwaarden voor een fietsplan variëren afhankelijk van de specifieke regeling die je werkgever aanbiedt. Over het algemeen zijn er veel voorwaarden die van toepassing kunnen zijn op een fietsplan:

Werknemers in loondienst

Het fietsplan is vooral gebruikelijk voor mensen in loondienst. Soms heb je zelfs een vast contract nodig om in aanmerking te komen. In een enkel geval kun je zelfs als zzp’er gebruik maken van het fietsplan.

Type fiets

Het fietsplan kan specifieke eisen stellen aan het type fiets dat je kunt kopen. Sommige fietsplannen staan alleen de aankoop van gewone fietsen toe, terwijl andere ook elektrische fietsen toestaan.

Maximaal aankoopbedrag

Er kan een maximale waarde zijn aan het bedrag dat je kunt besteden aan de fiets. Dit kan per fietsplan verschillen.

Aanvraagprocedure

Mogelijk moet je een aanvraag indienen bij je werkgever om deel te nemen aan het fietsplan. Zorg ervoor dat je op tijd de juiste stappen volgt om in aanmerking te komen voor het plan.

Terugbetalingsregeling

Als je ervoor kiest om de fiets te kopen met een lening, kunnen er regels zijn met betrekking tot de terugbetalingsperiode en het rentepercentage.

Bruto-netto-regeling

Het belastingvoordeel wordt bereikt door het bedrag van de fiets van je brutoloon af te trekken voordat belastingen worden berekend. Houd er rekening mee dat deze belastingregels kunnen veranderen, dus controleer altijd de actuele fiscale regelgeving.

Fietsgebruik voor woon-werkverkeer

Sommige werkgevers kunnen vereisen dat je de fiets daadwerkelijk gebruikt voor woon-werkverkeer om van het fietsplan te kunnen profiteren.

Leveranciersovereenkomst

Je werkgever kan een overeenkomst hebben met specifieke fietsleveranciers waaruit je kunt kiezen bij het kopen van de fiets. Het is belangrijk om de exacte voorwaarden van het fietsplan van je werkgever te kennen voordat je besluit deel te nemen. Dit kan variëren afhankelijk van het bedrijf en het type fietsplan dat wordt aangeboden. Neem contact op met de HR-afdeling van je werkgever om de specifieke voorwaarden en procedures voor het fietsplan te bespreken en ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.

Heb ik als bedrijf recht op het fietsplan?

De voorwaarden voor de werknemer om deel te nemen aan het fietsplan zijn door de jaren heen veranderd en nu veel eenvoudiger. Vroeger waren er veel beperkingen, zoals het verplicht gebruik van de fiets voor 50% van de tijd, geen privégebruik toegestaan en slechts eens in de drie jaar deelname mogelijk. Maar gelukkig is het fietsplan vernieuwd en gebaseerd op de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR).

fiscale-fietsregelingen-2023
Bron: nfp.nl

 

WKR

Dit betekent dat de enige voorwaarde is dat er nog voldoende ruimte is in de WKR om de aanschafprijs van de fiets in te passen. In 2020 was de vrije ruimte vastgesteld op 1.7% van het brutoloon tot € 400,000 en 1.18% over het bedrag boven € 400,000. Als de fiets te duur is of de vrije ruimte bijna volledig benut is, kan een eindheffing van 80% over het overschrijdende bedrag van toepassing zijn.

Voorwaarden stellen

Hoewel je in principe de volledige vrije ruimte kunt gebruiken, kan je werkgever ervoor kiezen om extra voorwaarden te stellen, zoals een vergoeding tot een bepaald bedrag.

Conclusie

Een fietsplan bij je werkgever is een uitstekende manier om voordelig een nieuwe fiets te kopen en tegelijkertijd bij te dragen aan een gezonder milieu. Het belastingvoordeel maakt het fietsen extra aantrekkelijk en zorgt voor financieel voordeel. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden van een fietsplan en ontdek hoe je kunt profiteren van de voordelen van fietsen. Voor werkgevers: het fietsplan is in de meestegevallen een uitstekend idee!

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis