10 belangrijke feiten over de eindejaarsuitkering (2024)

Single post featured image

Aan het eind van het kalenderjaar ontvangen veel werknemers een eindejaarsuitkering of een dertiende maand. Leuk, zo’n bonus; maar hoeveel is het precies en wat houd je er onderaan de streep van over? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de eindejaarsuitkering.

1. Wat is een eindejaarsuitkering?

Een eindejaarsuitkering is een extra bedrag dat werknemers aan het einde van het jaar ontvangen bovenop hun reguliere salaris. Het is een manier voor werkgevers om hun waardering te tonen voor de inzet van hun personeel. De hoogte van het bedrag hangt van het cao of de arbeidsovereenkomst af, maar vaak is het tussen de 4% en 8% van het jaarsalaris.

2. Verschil tussen eindejaarsuitkering en dertiende maand

Wat veel mensen niet weten, is dat een eindejaarsuitkering wat anders is dan een dertiende maand. De dertiende maand is een vast bedrag dat elk jaar in december of januari wordt uitbetaald. In de meeste gevallen staat dit bedrag gelijk aan een maandsalaris. Vandaar de naam; dertiende maand. De hoogte van de eindejaarsuitkering daarentegen, kan variëren op basis van prestaties en bedrijfsresultaten. Vaak is het een bedrag tussen de 4% en 8% van je brutosalaris.

3. Hoeveel belasting betaal je over de eindejaarsuitkering? (bruto – netto)

Een van de belangrijkste aspecten van de eindejaarsuitkering is het begrijpen van de belastingen die hierop van toepassing zijn. Omdat het om een fiscale vorm van ‘bijzondere beloning’ gaat, betaal je er extra loonbelasting over, waardoor je netto minder overhoud dan je in eerste instantie zou denken.

Bruto versus netto

Het bedrag van je eindejaarsuitkering wordt in eerste instantie berekend als het bruto bedrag. Dit is het totale bedrag voordat belastingen en andere inhoudingen worden afgetrokken. Het nettobedrag is het bedrag dat uiteindelijk op je bankrekening wordt gestort, nadat alle belastingen en premies zijn ingehouden.

Belastingschijven

Hoeveel belasting je over je eindejaarsbonus betaalt, hangt van je jaarsalaris af. Je kunt er vanuit gaan dat je tussen de 36,95% en 49,50% belasting moet betalen over je eindejaarsuitkering of dertiende maand. Verdien je maximaal €73.031 per jaar? Dan is het 36,95%, verdien je meer? Dan lever je dus bijna de helft van je dertiende maand in.

Jaarlijkse belastingaangifte

Het is belangrijk om te beseffen dat de eindejaarsuitkering meetelt als inkomen voor het betreffende jaar. Dit kan gevolgen hebben voor je jaarlijkse belastingaangifte. Het kan zijn dat je, afhankelijk van de hoogte van je uitkering en andere inkomsten, achteraf nog belasting moet betalen of juist geld terugkrijgt.

eindejaarsuitkering-belasting
bron: belastingdienst

 

4. Eindejaarsuitkering berekenen: hoeveel eindejaarsuitkering krijg ik?

Om te checken of je een eindejaarsuitkering, dertiende maand óf bonus krijgt; kun je jouw cao of arbeidscontract checken. Cao’s zoals beroepsgoederenvervoer, vvt en het onderwijs hebben allemaal een eindejaarsuitkering.

Het berekenen van de eindejaarsuitkering doe je eenvoudig door je cao erbij te pakken. Soms is het simpelweg een extra maandsalaris en soms bijvoorbeeld 4% of 8% van je jaarsalaris. Als je het lastig vindt om het percentage van je jaarsalaris te berekenen, kun je in de zoekbalk van Google intypen ‘4% van 25.000 (jaarsalaris)’ vervolgens krijg je direct het antwoord te zien.

Het bedrag wat je nu te zien krijgt is een brutobedrag. Daar moet dus nog 36,95% of 49,50% vanaf, afhankelijk van de hoogte van je jaarsalaris. Met andere woorden: een eindejaarsuitkering lijkt heel wat, maar onderaan de streep gaat er dus flink wat naar de belastingdienst. Houd daar dus goed rekening mee.

5. Eindejaarsuitkeringen per sector (2024)

Als je voor grote (overheids)organisaties, is het meestal bekend hoeveel eindejaarsuitkering of dertiende maand je krijgt. Hierbij de eindejaarsuitkeringen per sector en cao:

-VVT: 8,33%
-kinderopvang: 3%
-schoonmaak: 4,75%
-onderwijs: 6,3% tot 8,33%
-huisarts: 8,33%
-ziekenhuizen: 8,33%
-gemeenten: 6,75%
-gehandicaptenzorg: 8,33%
-beroepsgoederenvervoer: niet verplicht

Staat jouw sector er niet tussen? Zoek dan in jouw cao of je recht hebt op extra geld aan het eind van het jaar en zo ja hoeveel. Als je niet weet onder welk cao jouw werkt valt, kun je terecht bij het CNV of vraag een collega of de HR-afdeling.

6. Uitruil eindejaarsuitkering

Sommige werkgevers bieden werknemers de mogelijkheid tot uitruil van de eindejaarsuitkering. Dit betekent dat je ervoor kunt kiezen om je eindejaarsbonus in te wisselen voor andere arbeidsvoorwaarden. Hoewel dit misschien lastig klinkt, kan het waardevolle voordelen opleveren als je de juiste keuzes maakt.

Voorbeelden hiervan zijn: extra vrije dagen, pensioenbijdrage, opleiding en ontwikkeling of voor extra verzekering als je een verzekering via het werkt hebt.

7. Wanneer krijg je de eindejaarsuitkering?

De naam zegt het al; je ontvangt de geldbonus aan het eind van het jaar. Er zijn geen wettelijke eisen aan verbonden, dus het verschilt per bedrijf. Toch is het handig en belangrijk om te weten wanneer je het geldbedrag op je rekening ontvangt. Werkgevers doen er dan ook goed aan om dit duidelijk te communiceren.

Werknemers in de schoonmaak weten bijvoorbeeld dat de eindejaarsuitkering voor 15 december wordt betaald. Dit heeft deze sector vastgelegd in de cao.

8. Invloed van persoonlijke prestaties op de eindejaarsuitkering

Sommige bedrijven koppelen de eindejaarsuitkering aan individuele prestaties. Werknemers die bijzonder goed gepresteerd hebben in het afgelopen jaar, kunnen mogelijk een hogere uitkering ontvangen. Wees niet bang: de meeste bedrijven doen dit niét. Alleen in het bedrijfsleven kan dit zo nu en dan voorkomen.

9. Eindejaarsuitkering en cao

Het is al eerder dit artikel naar voren gekomen, maar het kan je een hoop zoekwerk schelen: in veel gevallen zijn de regels met betrekking tot de eindejaarsuitkering vastgelegd in de cao van een specifieke sector. Het is raadzaam om de cao van jouw branche te raadplegen om te begrijpen welke afspraken er gelden met betrekking tot de eindejaarsuitkering. Werkgevers zijn doorgaans verplicht om zich aan deze afspraken te houden.

10. Tips voor het optimaal gebruiken van de eindejaarsuitkering

De grootste fout die mensen maken, is om het geld al uit te geven vóórdat het binnen is. Hierbij is de belasting meestal niet meegerekend. Hierdoor is de kans groot dat je meer uitgeeft, dan je netto binnen krijgt. Daarom is het handig om of vooraf de helft van je eindejaarsuitkering uit te geven of te wachten tot het binnen is. Je kunt er voor kiezen om te sparen, op vakantie te gaan of iets leuks te kopen.

Samenvatting

De eindejaarsuitkering is een financiële extra die de meeste werknemers met een vast arbeidscontract krijgen. Vaak is het tussen de 4 en 8% van het jaarsalaris. Een dertiende maand is géén eindejaarsuitkering, maar een extra maand salaris. Houd er rekening mee dat je belasting over je bonus betaalt. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je cao. Meestal staat het geld eind december op je rekening.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis