Overzicht schoolvakanties en feestdagen 2025

Single post featured image

In het volgende overzicht vind je alle feestdagen en schoolvakanties van 2025.

Feestdagen 2025

In Nederland kennen we een aantal nationale feestdagen. Voor 2025 vallen de feestdagen op de volgende dagen:

Nieuwjaarsdag: woensdag 1 januari

Goede Vrijdag: vrijdag 18 april

Pasen: zondag 20 april en maandag 21 april

Koningsdag: zaterdag 26 april

Bevrijdingsdag: maandag 5 mei

Hemelvaartsdag: donderdag 29 mei

Pinksteren: zondag 8 juni en maandag 9 juni

Kerstmis: donderdag 25 december en vrijdag 26 december

Schoolvakanties 2025

Naast de feestdagen kent Nederland ook nog schoolvakanties. In het schooljaar van 2025 vallen de vakantie op de volgende data:

schoolvakanties-2025

Deze data gelden voor de basis- en middelbare scholen. Houd er rekening mee dat de vakantiedata van vervolgopleidingen (MBO, HBO, Universiteiten) vaak afwijken van de gegeven data. Zo valt bijvoorbeeld vaak de herfstvakantie bij Universiteiten weg en is ook de voorjaarsvakantie geen gegeven feit. Check dit in de academische kalender van je opleiding.

Regionale verschillen in schoolvakanties

De schoolvakanties in Nederland zijn opgedeeld in drie regio’s: Noord, Midden en Zuid. Dit is een bewuste keuze om grote drukte te voorkomen. Door de vakanties te spreiden zijn recreatiegebieden, treinen en wegen minder vol. Ook voor werkgevers is het handig; zij hoeven niet met een hele groep medewerkers tegelijk rekening te houden die vakantie wil.

Het Ministerie van Onderwijs regelt deze spreiding voor met name de voorjaars-, zomer- en herfstvakanties. Scholen moeten zich aan deze data houden, al mogen ze soms zelf nog wat extra vrije dagen inplannen. De precieze vakantieweken kunnen elk jaar anders vallen.

Schoolvakanties in Europa: de belangrijkste verschillen

De vakanties lopen behoorlijk uiteen in Europa. In Nederland kennen we drie regio’s, maar zo doet niet ieder land het:

ℹ️ Duitsland spreidt net als wij de vakanties, maar dan per deelstaat. De zomervakantie is er meestal korter: zo’n 6 weken. Let wel op de vele regionale feestdagen.

ℹ️Frankrijk heeft drie zones (A, B en C) met verschillende data. De zomer duurt er langer: 8 weken in juli en augustus. Ook de skivakanties zijn slim verspreid over de regio’s.

ℹ️België houdt het simpel: één vakantieperiode voor het hele land. De zomer lijkt op die van ons, maar herfst- en voorjaarsvakantie vallen vaak net anders.

ℹ️ In het VK duurt de zomer 6 weken vanaf eind juli. Door het jaar heen zijn er veel korte breaks rond feestdagen (‘bank holidays’).

ℹ️De Scandinavische landen beginnen hun zomer al half juni. Ze hebben een langere kerst en speciale skivakanties in de winter.

ℹ️In Italië hebben kinderen wel drie maanden zomervakantie: van half juni tot half september. Met Kerst zijn ze vrij tot Driekoningen, maar herfst- en voorjaarsvakanties kennen ze amper. Let op augustus; dan is het overal druk.

ℹ️ Ook Spanje kent lange zomers en weinig andere vakanties. Uitzonderingen zijn Kerst tot Driekoningen en Semana Santa (Pasen). Elke regio kan trouwens net andere data hebben

Goed om te weten als je op reis gaat: wat bij ons rustig is, kan ergens anders juist hoogseizoen zijn. Check dus even de lokale vakanties vooraf.

Vrij op feestdagen?

Vaak denken medewerkers dat ze automatisch vrij zijn op feestdagen. Dit is echter niet waar; de wet schrijft niks voor over vrije dagen op feestdagen. Dit soort zaken staan altijd beschreven in een cao of arbeidscontract. Raadpleeg deze als je wil weten of je vrij bent.

Sommige werkgevers verplichten medewerkers om vrij te nemen op bepaalde dagen, of tussen feestdagen in. Medewerkers moeten bijvoorbeeld verplicht vrij nemen tussen kerst enmoud-en-nieuw. Ook dit staat vermeld in een cao of arbeidscontract.

Ruildag geloofsovertuiging

Nederlands is een land met christelijke feestdagen. Echter, Nederland telt veel meer geloofsovertuigingen dan het christendom. Veel mensen vieren bijvoorbeeld suikerfeest en willen vrij zijn op deze dag. In steeds meer cao’s staat er een ruildag opgenomen. Dit is een dag dat er een feestdag geruild mag worden. Zo kan iemand werken met Pasen maar vrij zijn tijdens het Suikerfeest.

Werken tijdens feestdagen

Er zijn tegenwoordig genoeg winkels, voornamelijk detailhandel, die open blijven op feestdagen. Veel supermarkten zijn bijvoorbeeld 365 dagen per jaar geopend. Vaak staat opgenomen in een cao dat werknemers met toeslag werken op feestdagen, bijvoorbeeld 100% extra. Zo compenseert de werkgever toch de werknemer.

Overige belangrijke dagen (geen officiële feestdag)

Carnaval: zondag 2 maart t/m dinsdag 4 maart 2025

Dodenherdenking: zondag 4 mei 2025

Moederdag: zondag 11 mei 2025

Vaderdag: zondag 15 juni 2025

Prinsjesdag: dinsdag 16 september 2025

Sinterklaas: vrijdag 5 december 2025

Houd er rekening mee dat deze data geen officiële feestdagen zijn en dat er geen wettelijk recht op een vrije dag bestaat.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis