Personeelstekort is een serieus probleem voor bedrijven. Vrijwel alle sectoren zijn naarstig op zoek naar geschikt personeel. De zorg, horeca en transportwereld ervaren er het meest last van. Het personeelstekort loopt in deze sectoren namelijk alsmaar op. Door de overheid wordt gewerkt aan lange termijnoplossingen zoals betere arbeidsvoorwaarden, eenvoudiger omscholen en het aantrekkelijker maken van opleidingen in die sectoren. Maar hoe los je als bedrijf je eigen personeelstekort op?
Personeelstekort
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat personeelstekort de grootste belemmering in de bedrijfsvoering van ondernemers is. Bijna de helft van de ondernemers gaven aan hier last van te hebben. Naast te weinig personeel, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat er ook tekorten aan materialen zijn. Hierdoor stijgen de prijzen, waardoor ondernemers sneller in het nauw komen.
Ondanks de zorgen is het ondernemersvertrouwen tóch toegenomen en zit het zelfs bijna op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Een mogelijke oorzaak daarvan is dat de coronacrisis voorbij lijkt en dat het dus minder invloed zal uitoefenen op personeelsverschuivingen.
Waarom is er personeelstekort?
De afgelopen twee jaar staat bijna dagelijks een artikel over grote personeelstekorten in kranten. De kinderopvang, horeca, zorg en retail; verschillende sectoren luiden de noodklok. In een artikel van de NOS benoemt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen vijf mogelijk oorzaken. Ten eerste is de toenemende vergrijzing een groot probleem; hoe meer mensen met pensioen gaan, hoe meer vacatures er vrijkomen. De tweede oorzaak is dat Nederland Europees kampioen deeltijd werken is. Veel Nederlanders willen simpelweg niet fulltime werken. Ten derde hebben flexwerkers invloed op het personeelstekort. Dit aantal is toegenomen en doordat deze groep vaak minder goede arbeidsomstandigheden hebben, vertrekken ze sneller bij werkgevers.
Een vierde oorzaak is de coronacrisis. Veel mensen waren ziek, waardoor er veel druk kwam te liggen op andere werknemers. Dit leverde meer stress en meer overspannen werknemers op. Ook long-covid speelt nog steeds een rol. Een op de acht Nederlanders ervaart drie tot acht maanden na hun besmetting nog klachten. Ten vijfde groeit de arbeidsproductiviteit in Nederland niet meer zo hard. Werkenden in Duitsland, Frankrijk en de VS leveren bijvoorbeeld meer werk in dezelfde tijd dan Nederlanders. Om die reden zijn er in Nederland meer werknemers nodig.
Gevolgen personeelstekort
Personeelstekort kent zowel nadelige gevolgen voor werknemers als werkgevers én de maatschappij. Als we op microniveau kijken wordt de werkdruk op werknemers groter. Op mesoniveau is groei voor bedrijven lastiger en op macroniveau functioneert de maatschappij minder door tekorten. Denk bijvoorbeeld aan wachtlijsten in de GGZ, minder snel onderzoek in het ziekenhuis, minder snel thuiszorg, minder jeugdzorg en minder festivals en terrassen. Kortom op elk niveau van de arbeidsmarkt zijn de nadelige gevolgen van personeelstekort te zien.
Oplossingen personeelstekort: 5 tips
Wachten op beslissingen vanuit de overheid is voor veel ondernemers een no-go. Je wil als bedrijf immers niet stilstaan en het liefst zelfs groeien. Gelukkig zijn er meerdere methoden om het personeelstekort bij jouw bedrijf zelf te verhelpen. En dat is hard nodig, blijkt uit een pol van ondernemenmetpersoneel.nl; maar liefst 43 procent zegt dat nieuw personeel vinden onmogelijk is. Met behulp van de volgende tips zul je merken dat er écht mogelijkheden zijn.
1. Leid personeel op
Staat een vacature al maanden open en meldt de juiste kandidaat zich maar niet? Overweeg dan om de functie-eisen aan te passen en een junior aan te nemen. Het kost wellicht tijd en geld om een pas-afgestudeerde op te leiden, maar op termijn heb je er wel een – hopelijk – goede werknemer voor lange tijd bij. Je kunt ook traineeships of stages aanbieden. Op basis daarvan kun je zien of diegene bij jou bedrijf past en dus mag blijven of niet.
2. Werk aan je online marketing
Met behulp van online marketing haal je alles uit je arbeidsmarktcommunicatie. Wat dacht je van vacatureteksten geschreven door een tekstschrijver, adverteren op LinkedIn en Indeed, de inzet van content marketing of campagnes op sociale media. Veel bedrijven zien de inzet van een marketingbureau om personeel te vinden als laatste strohalm, maar het is aan te raden om het al vroegtijdig in te zetten.
3. Personeel uit het buitenland
Sinds corona is werken op afstand steeds populairder geworden. In veel gevallen werkt het prima. Daarom kun je eraan denken om personeel uit het buitenland voor je te laten werken. In de horeca, retail en bouw werken al veel mensen uit Oost-Europa, maar ook voor functie die een hogere opleiding eisen is genoeg buitenlands personeel te vinden. Op werk.nl van het UWV staat een uitgebreide Europese vacaturebank. Je kunt ook freelancers op platformen als Fiverr of Upwork vinden.
4. Arbeidsvoorwaarden verbeteren
In tijden van personeelstekort is het zaak er alles aan te doen om personeel aan te trekken. Naast de inzet van marketing kun je denken aan het verbeteren van je arbeidsvoorwaarden. Onderzoek eerst wat je concurrenten bieden en vergelijk jezelf. Kun je het financieel niet bijbenen? Probeer dan op een andere manier potentiële werknemer te triggeren. Bijvoorbeeld met speciale teamuitjes, bonusregeling, extra vakantiedagen of een telefoon en laptop.
5. Personeel met een arbeidsbeperking
Naast dat er veel mensen thuis zitten die niet willen werken, zijn er nog steeds veel mensen thuis die wél willen werken. Vaak betreffen dit mensen met een afstand tot de ‘normale’ arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld mensen met autisme, een handicap of psychische problemen. Sommigen kunnen met een beetje begeleiding en hulp een prima aanwinst zijn voor je bedrijf.
Bron: werkzaakrivierenland
Tijd en geld besparen door een betere personeelsplanning
Personeelstekort vraagt om een goed uitgedachte en zo efficiënt mogelijke personeelsplanning. Je wil werknemers immers zo efficiënt mogelijk inzetten en zo veel mogelijk arbeid laten verrichten. Uiteraard wel rekening houdend met de werkdruk.
De software en app van Werktijden.nl helpt jou en je bedrijf aan een eenvoudige en overzichtelijke personeelsplanning. Zowel de werktijden als alle randzaken met betrekking tot de personeelsadministratie worden in de app bijgehouden. Geen gedoe meer met Excel; alles bij de hand in één app. Probeer nu 14 dagen gratis, zonder automatische verlenging.
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis