Nederland staat bekend om een goede werk-privébalans, ook wel de ‘deeltijdcultuur’ genoemd. Maar hoe zit het precies met onze werktijden in vergelijking met andere landen?
Gemiddelde werkweek in Nederland
Nederland heeft het hoogste percentage deeltijdwerkers in de Europese Unie. In 2023 werkte slechts 52% van alle werkende Nederlanders fulltime. Het gemiddelde ligt op zo’n 30 à 32 uur per week. Dit cijfer ligt ver onder het Europese gemiddelde van 36,2 uur per week. Deze kortere werkweek draagt bij aan meer tevredenheid onder werknemers, dat blijkt uit onderzoek.
Opvallend is dat zzp’ers wél veel fulltime werken: een kleine 70 procent. Terwijl dat voor werknemers in loondienst dus ongeveer de helft is. Een ander opvallend feitje is dat Nederlanders Europees kampioen avondwerken en weekendwerken zijn.
Werktijden in Europa
In andere Europese landen zien we flink veel verschillen. In Duitsland bijvoorbeeld, werken mensen gemiddeld 34,7 uur per week. Dit ligt aardig wat boven het Nederlandse gemiddelde, maar nog steeds lager dan in veel andere landen. De Duitsers staan net als Nederlanders bekend om hun productiviteit.
In Zuid-Europa ligt het gemiddelde hoger. Spanjaarden werken zo’n 37,8 uur per week en Italianen 36,2 uur. Deze landen hebben een andere werkcultuur, waarbij langere werkdagen en een siësta in de middag heel normaal zijn. Dit kan de werkdag verlengen, maar pauzes bieden ook momenten van rust.
Let op: deze cijfers zijn gedateerd, maar geven een goed beeld van de werktijdenverhoudingen in Europa.
Werktijden buiten Europa
Als we buiten Europa kijken, zien we nóg grotere verschillen. In de Verenigde Staten werken mensen gemiddeld 34,4 uur per week, vergelijkbaar met Duitsland. De Amerikaanse werkcultuur staat bekend om zijn lange werkdagen en minder vakantiedagen. Veel Amerikanen nemen minder vrij dan Europeanen.
In Azië zijn de werkuren vaak veel langer. In Japan werken mensen gemiddeld 36,3 uur per week, maar het fenomeen ‘karoshi’ (dood door overwerk) laat zien dat de werkdruk extreem kan zijn. Ook in Zuid-Korea, waar de gemiddelde werkweek 38,9 uur bedraagt, is de werkcultuur zeer intensief.
Flexibiliteit en thuiswerken
Nederland loopt voorop als het gaat om flexibel werken en thuiswerken. Veel bedrijven bieden werknemers de mogelijkheid om hun eigen werktijden in te delen en vanuit huis te werken. Dit heeft tijdens de coronapandemie een enorme boost gekregen en lijkt een blijvende verandering, meldde ook RTL onlangs.
In veel andere landen is thuiswerken minder normaal. In de Verenigde Staten wordt het iets gewoner, maar de ‘thuiswerkcultuur’ verschilt erg per sector. In Azië is thuiswerken nog (lang) geen standaard. Bedrijven daar hechten veel waarde aan fysieke aanwezigheid en zijn bang om personeel de vrijheid te geven.
Vakantiedagen en verlof
Nederlanders hebben recht op minimaal vier weken betaalde vakantie per jaar. Veel Europese landen bieden vergelijkbare of zelfs meer vakantiedagen. In Duitsland en Frankrijk hebben werknemers bijvoorbeeld recht op vijf weken betaalde vakantie.
In de Verenigde Staten is de situatie anders. Daar hebben werknemers soms maar recht op twee weken verlof per jaar, omdat er geen wettelijk minimum is. In Azië verschillen de regels per land, maar ook hier hebben werknemers vaak minder vakantiedagen dan in Nederland.
Toekomst van werktijden
De toekomst van werktijden in Nederland ziet er veelbelovend uit. Met de opkomst van technologie  – met name AI – wordt verwacht dat de behoefte aan flexibele en kortere werktijden alleen maar zal toenemen. Bedrijven zien in dat tevreden en gezonde parttime werknemers productiever en loyaler zijn.
Initiatieven zoals de vierdaagse werkweek worden steeds vaker getest en blijken fantastische resultaten op te leveren. Nederland blijft een voorloper op het gebied van werk-privébalans, en dat zal naar verwachting de komende jaren alleen maar sterker worden.
Tot slot: Nederlanders werken weinig uren per week
Werktijden in Nederland zijn – in ieder geval voor werknemers – gunstig in vergelijking met veel andere landen. Vooral in de Balkan en Azië werken mensen veel uren per week. Hoewel de werkculturen wereldwijd verschillen, lijkt Nederland een voorbeeld te zijn voor een gezonde en productieve werkstijl.
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis