Salarisverhoging zorgpersoneel in 2024

Single post featured image

In 2024 krijgt zorgpersoneel in Nederland een flinke salarisverhoging. De nieuwe cao-afspraken zorgen voor een loonsverhoging van ongeveer 5 procent. Dit komt bovenop de 10 procent verhoging in 2023. Het lijkt veel, maar het zegt lang niet alles. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Waarom een salarisverhoging voor zorgpersoneel?

De belangrijkste redenen van de salarisverhogingen hebben te makken met inflatie en personeelstekort. Hierbij de belangrijkste redenen achter de loonsverhoging:

✅ Inflatie

✅Stijgende kosten levensonderhoud

✅Personeelstekort

✅Behoud van bestaand personeel

✅ Verbetering arbeidsvoorwaarden (na jaren achterblijven)

Met andere woorden: de verhoging is dus vooral ingegeven door economische factoren én het feit dat we in de toekomst zorgpersoneel nóg harder nodig hebben dan nu. Daarom moet het werken in de zorg aantrekkelijker worden gemaakt.

Loonsverhogingen in de zorg

Hoeveel procent salaris er bij komt, hangt af van waar je in de zorg werkt. Daarom verdelen we dit hoofdstuk onder in afdelingen:

Ziekenhuizen

Voor ziekenhuismedewerkers is een loonsverhoging van in totaal 5% afgesproken. Per 1 juni 2024 is er 5% verhoging voor lagere salarissen en 2% extra  voor hogere salarissen. In 2023 was er al twee keer 5% verhoging bij gekomen (in februari en december).

Daarom is personeel in ziekenhuizen in twee jaar tijd 15% meer gaan verdienen. Daarnaast is de reiskostenvergoeding verdubbeld, waardoor het werken in ziekenhuize nóg aantrekkelijker wordt.

Verpleeg-, verzorgings- en thuiszorg (vvt)

In de vvt-sector krijgen medewerkers een totale loonsverhoging van 13% in een tijdsbestek van één jaar tijd.

💰Per 1 oktober 2023: 5% verhoging (minimaal €125 per maand)

💰Per 1 maart 2024: 2,5% verhoging (minimaal €75 per maand)

💰Per 1 oktober 2024: 2,5% verhoging (minimaal €75 per maand)

Daarnaast wordt de onregelmatigheidstoeslag verhoogd door het maximumplafond te laten vervallen.

Wat verdient zorgpersoneel in 2024?

De salarissen in 2024 verschillen uiteraard per sector, cao en schaal. Ook in de zorg zijn deze verschillen best groot. Over het algemeen zijn dit volgens websites als Loonwijzer en Nationale Vacaturebank de gemiddelde verdiensten:

Verpleegkundige: €3.100

Verzorgende IG: €3.200

Helpende: €2.600

Doktersassistent: €3.000

Basisarts: €5.800

Als je kijkt naar de grafiek van loonstijgingen over de afgelopen jaren, valt op dat de salarissen enorm gestegen zijn. Maar verkijk je hier niet op: de inflatie is ook gestegen, waardoor geld minder waard is.

 

cao-lonen

Stijgen de lonen in de zorg ook na 2024?

Er zijn nog geen concrete plannen voor de loonsverhoging in de zorg na 2024. Dis is vooral afhankelijk van de inflatie, de plannen van het nieuwe rechtse kabinet én de onderhandelingen met de vakbond.

Een stijging zoals we de afgelopen jaren zagen – niet alleen in de zorg – is vrij ongebruikelijk. Nog eens een stijging binnen een jaar van zo’n 10% wordt dan ook niet verwacht. Een logischere stap zou een gestage salarisgroei per jaar zijn die met de vakbonden goed wordt afgesproken.

Nog meer salaris? Zorg voor een goede loononderhandeling

Hoewel de zorg werkt met cao’s, kun je wel degelijk meer salaris verdienen door goede onderhandelingen te voeren. Het is belangrijk om hier bij stil te staan. Hierbij belangrijke tips:

Ken de cao-salarisschalen en treden voor jouw functie
Zorgcao’s hebben vaak duidelijke salarisschalen en treden. Zorg dat je deze goed kent, zodat je weet waar je op basis van je ervaring en kwalificaties ingeschaald zou moeten worden. Zo kun je ook beter onderhandelen over een hogere schaal.

Onderbouw je salariswens
Benoem concreet welke vaardigheden, kennis en ervaring jij meebrengt die een hoger salaris rechtvaardigen. Vergelijk jezelf niet met collega’s, maar focus op jouw toegevoegde waarde. Wees hier vooral niet te bescheiden in.

Noem nooit direct je gewenste salarisbedrag
Ga wat hoger zitten dan wat je daadwerkelijk wilt, zodat je onderhandelingsruimte overhoudt. Vermijd ook vragen over je vorige salaris te beantwoorden. Je werkgever wil immers het tegenovergestelde van wat jij wil.

Onderhandel over het totaalpakket
Naast het brutosalaris kun je ook onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding, pensioen, werktijden etc. Als het vaste salaris tegenvalt, probeer hier compensatie te krijgen.

Wees flexibel en bereid tot compromissen
Je krijgt niet altijd precies wat je vraagt. Wees open voor alternatieven en bereid tot het sluiten van compromissen, zolang het totaalpakket maar naar je wens is. Zelfs in deze markt met krapte, is het niet zo dat je alles krijgt wat je wil.

Neem de tijd en bereid je goed voor
Stel het salarisgesprek eventueel even uit om je goed voor te bereiden. Vraag desnoods wat extra tijd om over een voorstel na te denken. Ga ook met anderen in gesprek voor wat extra tips. Bereid vooral je onderbouwing goed voor.

Het belangrijkste is goed inzicht te hebben in de arbeidsvoorwaarden voor jouw functie en je onderhandelingspositie, zodat je op jouw manier kunt onderhandelen over een goed salaris en arbeidsvoorwaardenpakket waar jij echt blij mee bent.

Tot slot: loonsverhoging is niet alles

Ondanks dat de salarisverhoging in de zorg fijn is, betekent het niet dat alle problemen in de zorg zijn opgelost. Door personeelstekort lopen zorgorganisaties vaak vast in de personeelsplanning. Daarnaast is er door de werkdruk veel stress en verzuim. Een goede urenregistratie en personeelsplanning helpt om grip te houden op de werklast. Probeer Werktijden nu 14 dagen kosteloos uit.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis