Overzicht schoolvakanties en feestdagen 2024

Single post featured image

In het volgende overzicht vind je alle feestdagen en schoolvakanties van 2024.

Feestdagen 2024

In Nederland kennen we een aantal nationale feestdagen. Voor 2024 vallen de feestdagen op de volgende dagen:

✅Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari

✅Goede vrijdag: vrijdag 29 maart

✅Pasen: zondag 31 maart en maandag 1 april

✅Koningsdag: zaterdag 27 april

✅Bevrijdingsdag: zondag 5 mei

✅Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei

✅Pinksteren: zondag 19 mei en maandag 20 mei

✅Kerstmis: woensdag 25 december en donderdag 26 december

Schoolvakanties 2024

Naast de feestdagen kent Nederland ook nog schoolvakanties. In het schooljaar van 2023/2024 vallen de vakantie op de volgende data:

schoolvakanties-2024

Deze data gelden voor de basis- en middelbare scholen. Houd er rekening mee dat de vakantiedata van vervolgopleidingen (MBO, HBO, Universiteiten) vaak afwijken van de gegeven data. Zo valt bijvoorbeeld vaak de herfstvakantie weg en is ook de voorjaarsvakantie geen gegeven feit. Check dit in de academische kalender van je opleiding.

Vrij op feestdagen?

Vaak denken medewerkers dat ze automatisch vrij zijn op feestdagen. Dit is echter niet waar; de wet schrijft niks voor over vrije dagen op feestdagen. Dit soort zaken staan altijd beschreven in een cao of arbeidscontract. Raadpleeg deze als je wil weten of je vrij bent.

Sommige werkgevers verplichten medewerkers om vrij te nemen op bepaalde dagen, of tussen feestdagen in. Medewerkers moeten bijvoorbeeld verplicht vrij nemen tussen kerst enmoud-en-nieuw. Ook dit staat vermeld in een cao of arbeidscontract.

Ruildag geloofsovertuiging

Nederlands is een land met christelijke feestdagen. Echter, Nederland telt veel meer geloofsovertuigingen dan het christendom. Veel mensen vieren bijvoorbeeld suikerfeest en willen vrij zijn op deze dag. In steeds meer cao’s staat er een ruildag opgenomen. Dit is een dag dat er een feestdag geruild mag worden. Zo kan iemand werken met pasen maar vrij zijn tijdens het suikerfeest.

Werken tijdens feestdagen

Er zijn tegenwoordig genoeg winkels, voornamelijk detailhandel, die open blijven op feestdagen. Veel supermarkten zijn bijvoorbeeld 365 dagen per jaar geopend. Vaak staat opgenomen in een cao dat werknemers met toeslag werken op feestdagen, bijvoorbeeld 100% extra. Zo compenseert de werkgever toch de werknemer.

Overige belangrijke dagen (geen officiële feestdag)

✅Carnaval – zaterdag 10 februari t/m dinsdag 13 februari 2024

✅Dodenherdenking – zaterdag 4 mei 2024

✅Moederdag – zondag 12 mei 2024

✅Vaderdag – 16 juni 2024

✅Prinsjesdag – Dinsdag 17 september

✅Sinterklaas – Donderdag 5 december

 

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis