10 redenen waarom bedrijfsteambuilding essentieel is

Single post featured image

In elk bedrijf is een goede samenwerking essentieel. Je werknemers functioneren beter als ze elkaar vertrouwen, voor elkaar voor door het vuur willen gaan en weten wat ze aan elkaar hebben. In sommige groepen ontstaat deze chemie automatisch, maar in veel gevallen zul je in teambuilding moeten investeren. Bedrijfsteambuilding is een perfect middel om de dynamiek tussen je werknemers onderling zo goed mogelijk te maken.

Wat is teambuilding?

Hoewel de meeste mensen wel weten wat teambuildingsactiviteiten inhouden, is het begrip teambuilding niet voor iedereen helder. Om het doel van teambuilding écht te doorgronden, is het slim om het begrip te ontleden. Het eerste gedeelte van het woord is ‘team’; een selectie groep mensen dat samenwerkt om een doel te bereiken. Een team is afhankelijk van elkaar, dus is het belangrijk dat ze elkaar goed kennen en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Ondanks dat dit logisch klinkt, ontbreekt het in veel teams aan efficiënte samenwerking en openheid naar elkaar toe.

Het andere gedeelte van het begrip bestaat uit ‘building’. Het bouwen van een team kost tijd en moeite. Dat bouwen begint bij elkaar op een laagdrempelige manier leren kennen. Hoe zijn de persoonlijkheden van je collega’s? En wat heb je rationeel gezien aan elkaar? Dit alles heeft te maken met leiderschap, volgzaamheid, sociaal-emotionele stabiliteit en samenwerking. Met teambuilding bouw je aan een beter functionerend team. In het geval van dit artikel gaat het om teambuilding voor collega’s.

Waarom is bedrijfsteambuilding zo belangrijk? 10 redenen

Als werkgever wil je dat de volledige potentie van je team benut wordt. Dit kan alleen als het team op en top functioneert. Om dat voor elkaar te krijgen is teambuilding van essentieel belang. Het zorgt voor het actief samenbrengen van collega’s om in elkaar te verdiepen en relaties te versterken. Concreet levert bedrijfsteambuilding het volgende op:

– Vertrouwen
– Betere communicatie
– Conflict oplossend
– Openheid
– Energie
– Motivatie
– Betere samenwerking
– Betere hybride werkmodellen
– Creativiteit
– Werkgeluk
– Nieuwe ideeën en innovaties

Uiteraard zijn bovenstaande aspecten niet binnen één teambuildingsuitje geregeld. Het is een proces dat zich op de lange termijn zijn vruchten afwerpt. Het vraagt niet alleen om passende, vernieuwende teambuildingsactiviteiten, maar ook om aanpassingsvermogen van je personeel. Staan ze open om te investeren in een betere teamfunctie? Daarnaast vraagt het wat van jou als werkgever. Want hoe krijg jij je werkgevers gemotiveerd om het maximale uit het team te halen? Het is belangrijk om over deze vragen na te denken voordat je een teambuildingactiviteit inplant. Op die manier wordt de urgentie duidelijk én het einddoel. Het effect van teambuildingsuitje zal dan sneller iets opleveren.

3 vormen van teambuilding

Teambuildingsactiviteiten bestaan in verschillende vormen. Zo is een teamtraining zeilen meer gericht op samenwerking en elkaar op een ontspannend manier beter leren kennen, terwijl een outdoor river crossing teambuilding véél meer op leiderschap en samenwerken onder druk aankomt. Daarnaast bestaan er verschillende teamuitjes die vooral op vertrouwen focussen. Met andere woorden: voor elk teambuildingsdoel is er een teambuildingsvorm.

Het is belangrijk om als manager te droogronden aan welke teambuildingsvorm jouw team het meest behoefte heeft. Met andere woorden: waar ligt de meeste winst te behalen? Als je dat duidelijk hebt, wordt het makkelijker om een geschikte teambuildingsactiviteit te vinden. Pas om met uitgekauwde activiteiten zoals een vlot bouwen; dit kan het moreel van de werknemers juist beschadigen. Probeer ludieke teambuildingsactiviteiten te zoeken. Dan kan zowel heel uitgebreid als low budget zijn.

1. Teambuildingactiviteiten voor bedrijven

Van Trivia tot een fotografieworkshop en van Expeditie Robinson tot skydiven; teambuildingsactiviteiten voor bedrijven zijn er in alle soorten en maten. Voor het gemak maken we onderscheid tussen low budget teambuilding voor op kantoor en ludieke teambuilding op locatie.

2. Low budget teambuilding voor op kantoor

Teambuilding hoeft absoluut niet duur of super uitgebreid te zijn. Er zijn voldoende teamversterkende activiteiten die je op het kantoor kunt uitvoeren. Zo kun je ervoor kiezen om maandelijks één teambuildingactiviteit op kantoor te doen. De werknemers kiezen om de beurt zelf een activiteit uit. Zo houd je ze maximaal betrokken bij het proces. Snelle en makkelijke teambuildingactiviteiten vind je in het volgende artikel.

3. Ludieke teambuilding op locatie

Als jij je team flink wil uitdagen doe je er goed aan een ludieke teambuildingsactiviteit te organiseren. Denk aan een dropping, sloepengame, escaperooms, dienstplicht, zeilen, filmwedstrijd, Expeditie Robinson en action painting. Dit is slechts een fractie van ludieke teambuildingmogelijkheden in Nederland. Bezoek vooral onemotion om te bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Waarom nú aan teambuilding doen

Groepsactiviteiten zijn vaak erg duur. Dat is exact de reden waarom teambuildingsactiviteiten weinig buiten de deur worden georganiseerd. Zonde, want werkgevers halen de investering er in veel gevallen eenvoudig uit. Naast salaris is een goede werksfeer de belangrijkste factor om ergens te werken en blijven werken. Door hierin te investeren zorg je niet alleen dat mensen blijven, maar het trekt óók mensen aan. Vooral nu – tijdens tijden van personeelstekort – is het belangrijk om je werknemer tevreden te houden en zich thuis te laten voelen in je team.

Op een andere manier jezelf én je personeel tevreden houden? Probeer ons eenvoudige en deels geautomatiseerde planningssofte nu 14 dagen gratis uit en bespaar uren per maand.

 

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis