Mag je werken met antibiotica? (+tips)

Single post featured image

Het is een scenario dat velen van ons vast weleens is overkomen: je bent midden in een belangrijk project op het werk en plots word je ziek. De dokter schrijft je antibiotica voor en je vraagt je af hoe je in vredesnaam productief kunt blijven terwijl je jezelf weer op de been probeert te krijgen. Geen paniek! Hier zijn een paar handige tips om het beste uit je werktijd te halen, zelfs als je een antibioticakuur volgt.

Wat doet een antibioticakuur met je lichaam en geest?

Een antibioticakuur doet flink wat met je lichaam en je energielevel. Terwijl de medicatie hard zijn werk doet en de bacteriën die je ziek maken te lijf gaan, kan het ook bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, vermoeidheid en een verminderde eetlust.

Hoewel lang niet iedereen deze bijwerkingen ervaren, is de kans groot dat je vermoeidheid ervaart. Je lichaam is immers hard aan het werk om jou weer beter te maken.

Mag je werken met antibiotica?

Er is nergens wettelijk vastgelegd dat je niet mag werken met antibiotica. Dus in principe mag je werken met antibiotica. Wees ervan bewust dat je sneller herstelt, wanneer je rust neemt. Sterker nog: je kan nog zieker worden als je te veel doet terwijl je ziek bent. Pas dus goed op.

Tips om te werken terwijl je een antibioticakuur volgt

Toch werken met antibiotica terwijl je niet fit bent? Soms ontkom je er niet aan. Houd in ieder geval goed rekening met de volgende aspecten:

1. Geef jezelf de nodige rust

Als je een antibioticakuur volgt, heeft je lichaam rust nodig om te herstellen. Dat zal de huisarts je ook verteld hebben. Probeer dus niet te hard te pushen. Geef jezelf toestemming om af en toe een pauze te nemen en luister naar je lichaam. Misschien kun je thuiswerken en af en toe slapen. Doe je fysiek werk? Beperk je werkzaamheden dan zo veel mogelijk.

2. Communiceer met je collega’s

Niets is zo stressvol als het gevoel hebben dat je collega’s denken dat je niet je best doet. Communiceer daarom met je collega’s over je situatie. Leg uit dat je ziek bent, een kuur volgt en dat je misschien wat tijd nodig hebt om weer op volle kracht te komen. De meeste mensen zullen begrip tonen en zelfs bereid zijn om wat extra taken van je over te nemen.

3. Houd jezelf gehydrateerd

Antibiotica kunnen je lichaam uitdrogen, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Een goed gehydrateerd lichaam functioneert beter en helpt je sneller te herstellen. Hiermee bedoelen we geen koffie, maar vooral water.

4. Pas je taken aan

Als je merkt dat je concentratievermogen of energielevel is aangetast door de medicatie, pas dan je taken direct aan. Doe de belangrijkste taken op momenten dat je je het beste voelt en bewaar de minder dringende taken voor later. Het gaat erom dat je je energie efficiënt gebruikt.

5. Zorg voor een gezonde levensstijl

Naast het volgen van je medicatiekuur is het belangrijk om ook voor jezelf te zorgen door gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te sporten. Een gezonde levensstijl kan je immuunsysteem versterken en je helpen sneller weer op de been te zijn. Daarnaast helpt het je om in het vervolg minder snel ziek te worden.

6. Wees geduldig

Het kan even duren voordat je je weer helemaal de oude voelt, en dat is oké. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd die je nodig hebt om te herstellen. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt, zowel op het werk als thuis.

Luister altijd naar je (huis)arts

Los van bovenstaande tips is het belangrijk om altijd naar je (huis)arts of bedrijfsarts te luisteren. De tips en de informatie die je in dit artikel leest, zijn slechst een richtlijn geschreven op basis van eigen ervaring en is géén medisch advies. Luister daarom altijd naar het advies van je huisarts. Oók als hij of zij zegt dat je je ziek moet melden.

Tot slot

Werken met antibiotica is vaak geen pretje, omdat je lichaam hard aan strijden is om je beter te maken. Met de juiste – rustige –  aanpak en een beetje geduld kun je productief blijven terwijl je jouw gezondheid weer op de been probeert te krijgen. Luister naar je lichaam, communiceer met je collega’s en zorg goed voor jezelf. Voor je het weet, ben je weer helemaal de oude.

Start nu

Probeer nu 14 dagen gratis

Direct opzegbaar. Stopt automatisch.

Probeer Gratis