Een introductie op ChatGPT
De afgelopen anderhalf jaar is de wereld opgeschud door een grote technologische ontwikkeling. Het is wellicht de grootste technologische innovatie sinds de ontwikkeling van het internet. Op 30 november 2022 introduceert het bedrijf OpenAI het programma ChatGPT, een chatbot waaraan je vragen stelt en die vervolgens antwoord geeft op je vraag. Met verbazingwekkende prestaties; het programma is in staat vragen te beantwoorden, maar het kan ook verslagen schrijven of zelfs code voor een programma schrijven. Ideaal, zou je zeggen…
Wat is ChatGPT?
Simpelweg gezegd is ChatGPT een chatbot, waar een grote hoeveelheid techniek achter zit. GPT is een wiskundig model, getraind op grote hoeveelheden data. Ogenschijnlijk is het een simpel programma, maar schijn bedriegt. Het programma is zelfs zo ingewikkeld dat de makers ervan niet weten hoe het model precies antwoorden genereert.
Hoe werkt ChatGPT?
Het model is getraind op data verkregen doormiddel van web scraping. Web scraping gebruikt automatische bots om webpagina’s te bezoeken, die vervolgens de teksten en/of HTML structuur opslaan. Hierdoor vergaarden de makers van ChatGPT automatisch grote hoeveelheden informatie. Door vervolgens het model de data te laten analyseren leert het verbanden tussen woorden. Een voorbeeld: ‘De hond blaft’ & ‘De hond zingt’, de kans dat na ‘hond’ het woord ‘blaft’ komt is veel waarschijnlijker dan dat na ‘hond’ het woord ‘zingt’ komt.
Dit is precies wat ChatGPT doet: het volgende woord voorspellen, gebaseerd op voorgaande woorden/context. Daarom noemen ze het ook wel een next word prediction model.
Verschillende talen
Oorspronkelijk kende ChatGPT alleen engels maar tijdens de ontwikkeling van het model zagen de onderzoekers ineens dat het model vloeiend Hebreeuws begreep. Na een tijd begreep het iedere taal waarover grote hoeveelheden data beschikbaar was. Ideaal! Zo kan je in iedere taal een beroep doen op het programma.
Hoe ‘slim’ is ChatGPT?
Er is op het moment een grote discussie gaande hoe ‘slim’ GPT nou eigenlijk is. Heeft het echte kennis? Zoals mensen dat hebben. Of kan het alleen reproduceren? Een lastige vraag. Veel mensen ervaren het als een intelligent programma, maar feitelijk gezien genereert het enkel woorden gebaseerd op het werk van anderen. Dus hoe slim is het systeem dan? Het is in dat opzicht geen ‘uniek’ of ‘zelfbedacht’ antwoord.
Protesten
Na het lanceren van ChatGPT ontstonden grote protesten in verschillende branches, zo waren onder andere schrijvers van scripts in Hollywood bang voor groot gebruik van ChatGPT door filmstudio’s. De grote protesten zorgden er zelfs voor dat een aantal series flinke vertraging opliepen, die pas stopten toen filmstudio’s afspraken maakten over het gebruik van ChatGPT. Zo heeft ChatGPT niet alleen maar positieve kanten; voor sommigen kost het ook werkgelegenheid.
ChatGPT 3.5 en ChatGPT 4
Bij het openen van ChatGPT zie je dat er verschillende versie zijn. De gratis versie van ChatGPT is versie 3.5. De betaalde versie, ChatGPT 4, is de nieuwste (en verbeterde) versie. Het verschil is de manier waarop het model is getraind en de data waarop het is getraind. GPT 4 heeft betere trainingsmethodes waardoor het betere antwoorden genereert. Tevens is er meer data waarop het model trainde wat de kwaliteit verder verhoogd.
ChatGPT gebruik binnen je bedrijf
Het aantal gebruikers van ChatGPT is enorm; ook in Nederland. Volgens RTL hoorden 1,5 miljoen Nederlanders van het programma in de eerste 4 maanden dat het gelanceerd was en een kwart van de Nederlandse jongeren maakte er daadwerkelijk gebruik van. In de tijd hierna is dit steedsmeer geworden en ook het bedrijfsleven maakt regelmatig gebruik van ChatGPT. Maar waarvoor is het slim om ChatGPT te gebruiken? En waarvoor juist niet?
Wat kan ChatGPT?
Zoals eerder besproken is ChatGPT een ‘next word prediction model’, het genereert teksten op basis van je vraag. Het is ontzettend handig voor ‘standaard’ taken/teksten. Enkele zaken waar het perfect voor is:
– Spellingscontrole. Omdat het programma is getraind op grote hoeveelheden tekst, weet het precies de juiste spellingsregels. Door het programma een groot stuk tekst te geven en te vragen om spelfouten eruit te halen verbetert je tekst aanzienlijk. Ook interpunctie doet ChatGPT bijna foutloos.
– Genereren van simpele teksten. Heb je een simpele tekst nodig, bijvoorbeeld een mail? Dan biedt ChatGPT goede inspiratie. Het programma genereert automatisch een mail, die je vervolgens aanpast specifiek naar je wensen.
– Schrijven van code. Naast dat ChatGPT veel talen herkent, spreekt het ook codeertaal zoals Javascript en HTML. Meestal sluit het niet precies aan op je specifieke wensen, maar het is een goed startpunt.
Waar moet je mee oppassen?
ChatGPT heeft ook zaken waarmee je moet opletten; je kan het niet zomaar voor alles gebruiken.
– Feitelijke informatie. Je kan niet zomaar aannemen dat informatie uit ChatGPT ook feitelijk correct is. Er staan veel onwaarheden online en ook deze teksten zijn gebruikt om het programma te trainen. Controleer daarom altijd aannames en statements die het model genereert.
– Bronvermelding. ChatGPT maakt veel fouten wanneer je het vraagt om bronvermelding toe te voegen in de tekst. Daarom is het beter dit handmatig uit te zoeken. Zo voorkom je fouten.
– Herkenbaarheid van geschreven teksten. ChatGPT genereert voorspelbare teksten en hieraan herken je ze dan ook. Het zijn teksten zonder fouten. Wanneer je zelf een tekst schrijft dan gebruik je soms onverwachte woorden en heb je een bepaalde schrijfstijl. Als je een tekst haalt uit ChatGPT, is het dus van belang om hier je eigen draai aan te geven. Anders prikt een lezer hier zo doorheen.
– Originaliteit. Teksten uit ChatGPT zijn allesbehalve origineel; ze zijn immers gebaseerd op bestaande teksten. Als je originele content wilt dan geldt het advies om ChatGPT achterwege te laten.
– Actualiteit. Het programma is getraind op oude data. Gebeurtenissen en informatie gepubliceerd na het uitbrengen van ChatGPT zijn niet meegenomen waardoor je oude informatie krijgt.
Is ChatGPT plagiaat?
In hoeverre ChatGPT plagiaat is kan je ter discussie stellen. Artiesten, schrijvers en content makers uiten veel kritiek op ChatGPT en het gebruik ervan, aangezien teksten gegenereerd zijn op basis van hun werk. Een gegenereerde tekst volledig als je eigen werk publiceren is niet aan te raden; dat is immers niet waar. Universiteiten & scholen accepteren werk geschreven door ChatGPT, of een vergelijkbaar programma, ook niet als eigen werk. Ze zien dit als plagiaat. Dit is ook een reden dat een aanzienlijk deel van bedrijven het gebruik van ChatGPT niet accepteren. Ze verwachten dat medewerkers zelf tekst schrijven.
ChatGPT binnen je bedrijf: conclusie
Als bedrijf is het belangrijk om op de juiste manier om te gaan met ChatGPT. Wil je niet dat medewerkers gebruik maken van het programma? Zorg dan dat je dit duidelijk communiceert. Als je GPT wel toestaat, zorg dan voor duidelijke richtlijnen. Het is onwenselijk dat mensen bedrijfsgevoelige informatie in ChatGPT zetten, aangezien ze dit kunnen gebruiken om de volgende versie te trainen (en het daarmee op internet staat). Tevens wil je ook niet dat mensen rechtstreeks teksten kopiëren; eigen inbreng is belangrijk en zorgt voor originaliteit.
Tot slot
ChatGPT is een prachtig programma die voor sommige dingen een werkelijke uitkomst is. Aangezien het is getraind op bestaande teksten en het programma niet actueel is, is het altijd belangrijk om de gegenereerde teksten goed te checken. Klakkeloos overnemen is niet aan te raden. Voor bedrijfsgebruik is het van belang om duidelijke richtlijnen op te stellen; zo weten werknemers waar ze aan toe zijn.
Lees ook
Probeer nu 14 dagen gratis
Direct opzegbaar. Stopt automatisch.
Probeer Gratis